Tennis

La Xina acusa la WTA de polititzar l’esport pel cas Peng Shuai

La situació de la tennista xinesa desencadena una tempesta entre l’organisme tennístic i les autoritats xineses, amb el COI en una posició més dialogant

La Xina acusa la WTA de polititzar l’esport pel cas Peng Shuai

Greg Martin / AFP

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

 Creix sense brides el cas Peng Shuai fins a esquitxar la diplomàcia i l’esport, amb l’Associació de Tennis Femení (WTA) i el Comitè Olímpic Internacional (COI) en bàndols oposats i la tennista xinesa enmig de la tempesta, desatès el seu prec de calma i utilitzada per estimular el boicot als imminents Jocs hivernals de Pequín.

La Xina va atacar la retirada que havia anunciat el dia anterior la WTA. El Ministeri d’Exteriors va criticar la politització de l’esport i va derivar el fragor a la premsa nacional. El diari Global Times va acusar la WTA de «coaccionar Peng Shuai perquè recolzi els atacs des d’Occident al sistema xinès». «Estan privant la seva llibertat d’expressió i forçant-la que la descripció dels seus fets s’ajusti a les seves expectatives», va continuar. El matutí denuncia els espuris interessos de la campanya, titlla els seus autors de traïdors de l’esperit olímpic i els acusa de tacar el tennis amb la política.

L’escàndol va néixer amb la revelació a les xarxes socials que Peng havia sigut l’amant de l’ex vice primer ministre Zhang Gaoli. El seu escrit descrivia els alts i baixos de la relació extramarital durant una dècada i les pressions rebudes en una ocasió per mantenir relacions sexuals. Estava justificada la inquietud per Peng mentre no donava notícies. També eren comprensibles les exigències d’una aparició pública quan només la premsa nacional la mostrava en activitats quotidianes per desmentir la seva desaparició. És més dubtós que ho continuïn sent després que mantingués una xerrada de mitja hora per vídeo amb Thomas Bach, president del COI, en la qual va dir sentir-se bé, va negar l’agressió sexual i va demanar privacitat per recuperar-se en calma amb amics i familiars. No és una petició incomprensible si ve d’una persona que ha encadenat una ruptura demolidora i el protagonisme involuntari dels titulars globals.

Recolzament de Navratilova i Djokovic

La WTA, no obstant, ha considerat com a insuficients les evidències i sol·licitat una investigació independent. «No veig com puc demanar-los a les nostres esportistes que competeixin allà quan a Peng Shuai no se li permet comunicar-se lliurement i aparentment ha sigut pressionada per contradir la seva acusació d’agressió sexual», va explicar ahir el seu president, Steve Simon. En conseqüència, va afegir, la seva associació es retirava de la Xina. La mesura va ser aplaudida per estrelles del gremi com Martina Navratilova, Billie Jean King o Novak Djokovic.

Notícies relacionades

«Els principis s’anteposen al negoci», havia aclarit Simon. El negoci al qual renuncia és escàs. La WTA va desembarcar a la Xina després dels Jocs Olímpics del 2008 a Pequín i l’èxit de la tennista local Li Na va ajudar que s’expandís. Organitzava nou tornejos anuals, inclòs un contracte d’una dècada per a la Copa de Mestres. La pandèmia va fer caure el castell. No s’ha jugat un torneig en els dos últims anys, tampoc estan previstos els del pròxim i l’estricte tancament de fronteres desaconsella l’optimisme.

El COI hi treu ferro a dos mesos que s’encengui el peveter. Alguns l’han acusat de complicitat amb els excessos del règim xinès per aquella videoconferència amb què buscava la prova del benestar de Peng que el món demandava. L’organització ha parlat de nou amb ella després de la decisió de la WTA i emès un comunicat. «Hi ha diferents maneres de comprovar el seu estat i seguretat. Nosaltres hem optat per un enfocament humà i basat en la persona», aclareix.

Temes:

Xina