TENNIS

La WTA suspèn els tornejos a la Xina pel cas Shuai Peng

La decisió suposa l’anul·lació de nou tornejos, incloent-hi la joia de la corona de la WTA, la Copa de Mestres

La WTA suspèn els tornejos a la Xina pel cas Shuai Peng
3
Es llegeix en minuts

La WTA ha decidit suspendre els tornejos que celebra a la Xina per la censura i les incerteses que han envoltat al cas de la tennista Shuai Peng, que va denunciar l’abús sexual d’un exlíder del Govern xinès i de la qual amb prou feines es té constància, fora de comunicacions de mitjans afins al Govern, des que es va produir la denúncia.

Segons va explicar Steve Simon, president de la WTA, tots els tornejos de la WTA que se celebren a la Xina, incloent-hi Hong Kong, queden suspesos. «No veig com els nostres esportistes poden competir allà mentre Shuai Peng no pot comunicar-se amb llibertat i ha sigut pressionada per contradir les seves denúncies d’abusos sexuals», va dir Simon.

Això suposa la suspensió de nou tornejos, incloent-hi la joia de la corona de la WTA, la Copa de Mestres, que s’hauria d’haver començat a disputar a Shenzhen (la Xina), l’any passat. El torneig va ser suspès en la seva edició del 2020 per la pandèmia i aquest any es va traslladar a Guadalajara, Mèxic, de forma puntual.

«La WTA farà tot el possible per protegir les seves jugadores. Espero que altres líders del món puguin continuar lluitant perquè es faci justícia per a Peng i per a totes les dones del món, sense importar les conseqüències financeres», va afegir Simon.

Parador desconegut

El cas de Peng va començar el 2 de novembre passat, quan en un missatge a les seves xarxes socials va denunciar l’ex vice-primer ministre xinès Zhang Gaoli per haver abusat d’ella tres anys. Aquest missatge va ser esborrat a penes mitja hora després de ser publicat i Peng va estar en parador desconegut durant diversos dies.

«No veig com els nostres esportistes poden competir allà mentre Shuai Peng no pot comunicar-se amb llibertat i ha sigut pressionada per contradir les seves denúncies d’abusos sexuals»

Steve Simon, president de la WTA

Per calmar la situació, una cadena de televisió xinesa afí al Govern va emetre una carta, en nom de Peng, demanant privacitat, negant la denúncia i assegurant que es trobava bé. Això només va incrementar la preocupació cap a la jugadora xinesa, de la qual es van distribuir imatges i vídeos, una vegada més a través de mitjans i periodistes pròxims al Govern, en dies posteriors.

Diferents organitzacions amb l’ONU i Amnistia Internacional van mostrar la seva preocupació per la falta de contacte amb Peng i la necessitat que demostrés que de veritat estava bé.

Sense connexió

La WTA, sempre a través de Simon, va assegurar no haver pogut contactar ni per correu ni per telèfon amb Peng, i va amenaçar la Xina de suspendre tots els tornejos que actualment hi ha al país, malgrat el perjudici econòmic que això suposaria. Per tenir certeses de la seguretat i llibertat de Peng, Simon va demanar una videotrucada amb ella en una habitació en la qual se li assegurés que únicament hi hauria la tennista. Això no va passar.

Va ser llavors quan Peng va realitzar una trucada amb el Comitè Olímpic Internacional (COI), més concretament amb el seu president, Thomas Bach, en la qual va informar que estava bé i que es troba a Pequín, insistint una vegada més que es respecti la seva privacitat. No hi va haver imatges de la trucada més enllà d’una fotografia.

Notícies relacionades

La WTA, davant l’alarmant falta de notícies de Peng, ha decidit prendre aquesta dràstica decisió, que posa també en perill l’ATP, que també té diversos tornejos a la Xina, menys que la WTA, això sí, i que en tot moment ha mostrat el seu recolzament a la tennista.

Peng és tota una exnúmero u del món en la categoria de dobles i campiona de Roland Garros i Wimbledon. «És una desgràcia haver d’arribar a aquest punt. Tant la Xina com Hong Kong estan plens de gent molt bona amb la qual hem treballat durant molts anys. Però si la Xina no porta a terme les mesures que els hem demanat, no podem posar en perill els nostres jugadors i treballadors celebrant tornejos allà. Els líders xinesos han deixat la WTA sense opció», va apuntar Simon.