Peng Shuai: 10 coses que has de saber de la tennista xinesa que ha tingut al món en suspens

  • L’esportista, presumptament desapareguda després de llançar un MeToo contra un exvicepresident del país, ha tancat el cas a través d’una videotrucada amb el COI en la qual reclama privacitat

Peng Shuai: 10 coses que has de saber de la tennista xinesa que ha tingut al món en suspens

EDGAR SU

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La tennista xinesa, presumptament desapareguda des de fa un mes després de penjar a les xarxes un MeToo contra un exvicepresident del país, ha mantingut mig món en suspens fins que va contactar amb el president del COI per demanar que, sisplau, la deixessin en pau. Aquí van algunes coordenades de la seva misteriosa figura.

Família rural (i tennista)

Va néixer fa 35 anys enrere a la província central i rural de Hunan. El seu oncle, un cèlebre entrenador de tennis, la va empènyer a donar raquetades als vuit anys en un país d’escassa tradició.  

 


Problemes infantils de salut

Fa 1,73 però de nena es veia «petita, feble i prima» davant els seus rivals. Als 12 anys va ser sotmesa a una operació quirúrgica per resoldre un problema de cor.  

 


Tennis, una relació de vaivens

Ha descrit com ha evolucionat la seva relació amb el tennis. «Quan era petita no m’agradava. Ara sí. Em proporciona un munt de felicitat, però també de tristesa i moments difícils. A la pista passo molt temps pensant com contrarestar el meu oponent. Estimo aquest joc fins i tot quan perdo». 

 


Retirada de facto

Va arribar a la glòria com a doblista. El 2014 es va convertir en la primera tennista xinesa a assolir el número u i a les seves vitrines s’apilen una vintena de trofeus. Destaquen el de Wimbledon, el 2013, i el de Roland Garros, un any més tard. La seva carrera en individuals lluu menys. No va pujar del lloc 17è i les semifinals a l’Open dels Estats Units són el seu èxit més gran. No està oficialment retirada però el seu últim torneig es remunta a principis de l’any passat. 

 


Diplomàcia tennística

És paradoxal que els seus èxits més grans els aconseguís al costat de Su-Wei Hsieh, amiga de la infància. Su és taiwanesa i totes dues lluitaven juntes mentre Pequín i Taipei amuntegaven friccions.  


 

Fosc episodi a Wimbledon

L’organisme que vetlla per la integritat del tennis la va sancionar el 2017 per un fosc episodi a Wimbledon. Peng hauria pressionat la seva companya perquè es retirés quan ja havia expirat el termini d’inscripció i substituir-la per una altra. Va ser suspesa per sis mesos i multada amb 10.000 dòlars per coaccionar i oferir diners a la seva companya. Peng va negar les acusacions. 

Humil

Ha popularitzat el tennis a la Xina al costat de Zheng Jie i Li Na. Des de la premsa s’han accentuat els seus contrastos amb la segona. Li Na és presentada com a egoista i va irritar que s’oblidés de l’Associació Xinesa de Tennis després de guanyar l’Open d’Austràlia. De Peng es diu que és més humil i, ja en la seva etapa professional, ha continuat jugant amb el seu equip provincial quan l’hi han demanat. Evita les estridències i costa treure-li un titular.  

Relació amb l’exministre

Tres setmanes enrere va revelar en el seu compte de Weibo, la xarxa social més cèlebre a la Xina, una relació d’anades i vingudes d’una dècada amb Zhang Gaoli, exviceprimer ministre. Zhang l’hauria abandonat després d’entrar al Comitè Permanent del Partit Comunista i la va citar anys després a casa seva, on la va pressionar per mantenir relacions sexuals i recuperar la relació.

 

Desafiament a l’elit

Del relat de 1.500 paraules s’infereix una dona dolguda i enganyada, després de la segona desaparició de Zhang, i un home poderós i manipulador. Ella es presenta com una «mosca que vola directa al foc» en una aparent admissió dels riscos de treure els draps bruts de l’elit. Per a Zhang, casat –al missatge fins i tot diu que la seva dona la humiliava quan ell no era present–, la revelació de la relació el col·loca en dificultats perquè Xi Jinping ordena un estricte codi ètic a les files.  

Respectin la meva privacitat

La seva xerrada per videoconferència amb el president del COI, Thomas Bach, va liquidar els rumors sobre la seva desaparició, detenció o fins i tot mort. Peng ha agraït la preocupació general i ha demanat que es respecti la seva privacitat. L’Organització de Tennis Femení, diversos governs i estrelles del gremi, com Novak Djokovic, Roger Federer, Rafa Nadal, Serena Williams i Naomi Osaka, se n’havien recordat en les últimes setmanes. 

Temes:

Xina