TENNIS

El COI repeteix trucada a Peng, insisteix que està bé i concerta cita al gener

El COI repeteix trucada a Peng, insisteix que està bé i concerta cita al gener
2
Es llegeix en minuts

El COI ha mantingut una segona videoconferència amb la tennista xinesa Peng Shuai en què li ha ofert «recolzament a qualsevol àmbit» i ha concertat una trobada personal per al mes de gener, informa l’organisme olímpic en un comunicat en què «reconfirma» que l’esportista està aparentment en bon estat.

«Compartim la mateixa preocupació que moltes altres persones i organitzacions pel benestar i la seguretat de Peng Shuai. Per això, ahir un equip del COI va mantenir una altra videotrucada amb ella», assenyala la nota, feta pública l’endemà que la WTA cancel·lés tots els seus tornejos a la Xina mentre no s’aclareixi la situació de la jugadora.

Peng va revelar el 2 de novembre a la xarxa social Weibo que va mantenir durant anys un intermitent idil·li amb l’ex-vice-primer ministre Zhang Gaoli, a qui va acusar d’haver abusat sexualment d’ella en una ocasió.

El debat sobre les acusacions va ser ràpidament censurat a les xarxes socials xineses i la publicació original (que deia «aquella tarda no vaig consentir i vaig plorar tota l’estona») va desaparèixer. Es desconeix el parador de la tennista, tot i que el dia 21 va mantenir una videoconferència amb el president del COI, Thomas Bach, de la qual es va oferir testimoni gràfic.

La diplomàcia tranquil·la

«Hi ha diferents maneres de comprovar el seu estat i la seva seguretat», apunta el COI en la seva nota d’aquest dijous. «Nosaltres hem optat per un enfocament humà i basat en la persona. Com que és una esportista tres vegades olímpica, abordem aquestes preocupacions directament amb les organitzacions esportives xineses. Fem servir la ‘diplomàcia tranquil·la» [...], la via més prometedora en aquestes qüestions humanitàries».

El comunicat recorda que en la trucada del 21 de novembre Peng «va explicar la seva situació i aparentment estava fora de perill i bé, atesa la situació difícil que travessa». «Això es va reconfirmar en la trucada d’ahir», insisteix. «El nostre enfocament personal significa que seguim preocupats per la seva situació i continuarem recolzant-la», conclou la nota.

Notícies relacionades

La WTA va considerar insuficients les proves de l’estat de Peng que aportava el COI, per sospitar que la jugadora parlava sota pressió, i insisteix que l’acusació sigui investigada formalment. El número u de la classificació masculina de tennis, el serbi Novak Djokovic, va mostrar dimecres a Madrid, on disputa la Copa Davis, el seu «recolzament total» a la decisió de la WTA, al considerar «insuficient» la informació sobre el veritable estat de Peng.

La polèmica es produeix dos mesos abans de la inauguració a Pequín dels Jocs Olímpics d’Hivern, el 4 de febrer del 2022.