Reserva hídrica

L’Aemet llança un preocupant anunci malgrat les pluges dels últims dies: «Ha disminuït»

L’Aemet llança un preocupant anunci malgrat les pluges dels últims dies: «Ha disminuït»

ARNAU MARTÍNEZ / ACN

1
Es llegeix en minuts

Fa setmanes que els meteoròlegs avisen: per molta pluja que caigués al maig, les precipitacions van ser irregulars i els pantans van remuntar lleument les reserves hídriques, però no es recuperen, com en l’última gran sequera, el 2008. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va informar a principis de juny d’un tímid repunt: les reserves d’aigua als embassaments catalans estan al 26% de la seva capacitat mitjana. Continua sent molt poca quantitat i els experts reiteren que es necessiten més pluges per afrontar amb garanties l’estiu. En aquest sentit, les precipitacions generalitzades deixaran una bona «injecció d’aigua» a partir d’aquest dimecres. No obstant, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) no és tan optimista i posa èmfasi en una dada preocupant.

La borrasca ‘Óscar’ ha portat pluges i forts vents a les Canàries, cosa que ha cridat l’atenció de nombrosos meteoròlegs perquè és insòlita la seva formació en aquesta època de l’any, ja que és un fenomen més característic de l’hivern que de principis de l’estiu. A partir d’avui, ‘Óscar’ retarda l’estiu a Espanya i marcarà el temps aquesta setmana amb precipitacions que s’estendran pel vessant atlàntic, cantàbric occidental i sud de la mediterrània.

Amb tot, l’Aemet és realista. «Malgrat les pluges dels últims dies, majoritàriament en forma de xàfecs que localment van ser intensos, la reserva hídrica ha disminuït lleugerament l’última setmana», va informar l’agència aquest dimarts en un tuit, en què es feia ressò de la reserva hídrica espanyola.

Situació dispar de les conques

Notícies relacionades

En una altra publicació, el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic va indicar que els embassaments de la Península es troben al 47,4% de la seva capacitat. «Els embassaments emmagatzemen actualment 26.588 hm³, que han disminuït l’última setmana en 52 hm³», precisa el departament, junt amb un mapa amb la situació de les conques hidrogràfiques.

S’hi s’aprecia com les del mar Cantàbric són les que més aigua tenen; superen el 81%. Només hi ha dues regions amb els embassaments a un nivell més baix que els de les conques internes de Catalunya (25,8%) i són la de Guadalete-Barbate (24,7%) i la del Guadalquivir (23,9%).