Alerta dramàtica de Roberto Brasero sobre el que arriba en vacances

Alerta dramàtica de Roberto Brasero sobre el que arriba en vacances
3
Es llegeix en minuts

Primer van ser les temperatures sense precedents i ara són les tempestes més fortes des que hi ha registres: si el març i l’abril van ser mesos de calor mai vista, el maig ha acabat com un dels mesos més plujosos de la sèrie històrica. Lluny del tradicional refrany «quan el març fa de maig, el maig fa de març», som davant els efectes més palpables i devastadors del canvi climàtic, que, si tots els models continuen com s’han previst, s’agreujarà en els pròxims anys.

Tot i que les pluges han protagonitzat les últimes setmanes i en certa manera han alleujat la sequera que assolava les indústries agrícola i ramadera, encara som lluny de revertir l’escassetat dels nostres embassaments. A més, les precipitacions torrencials han deixat nombrosos danys materials i han arruïnat les collites de diferents territoris a causa de la presència de calamarsa i inundacions.

El meteoròleg Roberto Brasero, al capdavant de la secció que informa sobre el temps atmosfèric tant a Antena 3 com a Onda Cero, ha fet un seguiment exhaustiu de les repercussions d’aquestes DANAs i temporals a diferents punts d’Espanya. Per fer-ho, ha anat informant tant a través de les seves xarxes socials com del seu espai en la televisió generalista.

En el cas de la Vega del Segura, Brasero ha compartit imatges impactants de les inundacions tant a Molina de Segura com a Oriola, que es van fer virals al cap de pocs instants d’haver-se produït.

El professional de l’observació atmosfèrica s’ha pres la situació amb humor i ha volgut descriure el que molts companys de sector pensen sobre els últims esdeveniments en un «diari monòton d’un home del temps»: «Des de mitjans de març fins a mitjans de maig: AVUI NO PLOU, AVUI NO PLOU, AVUI NO PLOU. Des de mitjans de maig fins a mitjans de juny: AVUI TEMPESTA, AVUI TEMPESTA, AVUI TEMPESTA, AVUI TEMPESTA».

La predicció de Brasero per als pròxims dies

Segons la perspectiva de Roberto Brasero, s’aproxima a una etapa de precipitacions que no cessaran els pròxims dies. El meteoròleg ha advertit que caldrà tenir el paraigua a mà i observar com la pluja, absent durant mesos o setmanes, cau incessantment: «Continuaran les pluges i les tempestes durant els pròxims dies i setmanes. De moment, les tempestes del cap de setmana tornaran a caure a moltes zones de la Península i a les Balears, sobretot a zones de l’interior, i potser seran més intenses a la meitat nord i a l’est peninsular i no tan fortes al centre i a la meitat sud».

Malgrat això, Brasero ha advertit d’un important canvi de patró en la manera de ploure:  «La setmana que ve també serà de pluges, però podríem tenir un canvi en la manera de ploure. Dimarts s’acostarà una borrasca atlàntica que sembla molt potent i que podria situar-se sobre les Açores per enviar-nos, des d’allà, successius fronts amb pluges».

Notícies relacionades

Segons el meteoròleg d’Antena 3: «Les prediccions setmanals d’anomalies del Centre Europeu de Predicció continuen insistint en setmanes amb més pluges del que és normal i temperatures més baixes. La setmana que ve, tot i que canviï la dinàmica atmosfèrica, continuarem tenint a tota la Península i les Balears més pluges del que és habitual per aquesta data, i aquest panorama seria similar per a la setmana següent, la que arriba fins al 18 de juny».

Brasero explica com serà l’estiu 2023 a Espanya

A principis de maig, quan encara estàvem acostumant-nos al temporal de pluges que fa setmanes que assola el país, Roberto Brasero va fer la seva predicció sobre què passarà els mesos d’estiu des del punt de vista climàtic. Tot i que encara és aviat per assegurar res, els models ja deixen entreveure a què podem enfrontar-nos durant el període de vacances: en una publicació en el seu compte de Twitter, Brasero va compartir dues captures d’aquests mapes que prediuen el temps i va insinuar que podríem enfrontar-nos a un volum de precipitacions molt superior al que estem acostumats durant els mesos d’estiu, i que el temps podria ser bastant més tempestuós durant els mesos de juny, juliol i agost.