Tu i jo som tres
La crítica de Monegal: Cronometratge excel·lent, Alexa i Siri queden a l’espera

No se’ls pot retreure res a Ariadna Oltra i Laura Rosel, les presentadores d’‘El debat de TV-3’. Com a cronometradores i distribuïdores de torns de paraula han estat excel·lents.
«Comença el senyor Maragall, després la senyora Colau i després el senyor Collboni […] Ara vostè senyora Grau […] Tanquem a tres quarts d’onze el primer bloc i entrem en el segon: Seguretat i Neteja […] Endavant, senyora Colau, i per equilibrar els cronòmetres, després vostè, senyor Trias […] Ara vostè, senyora Parera […] Uns minuts per a dos quarts de dotze i… ¡el Turisme! […] Li permeto una intervenció de 30 segons, senyor Trias». I així van anar discorrent dues horetes. Existeixen dos criteris sobre quin ha de ser el paper de qui modera un debat entre polítics. Uns prefereixen la tasca plana, automàtica, limitada al cronometratge i a l’enunciat de temes. I ja està.
Notícies relacionadesSegons el meu parer és un sistema perillós, a més d’insípid. Amb les noves tecnologies i els nous algoritmes potser un dia no llunyà arribessin a la conclusió que es pot aconseguir la perfecció de l’automatisme col·locant assistents virtuals, tipus Alexa i Siri. L’altre criteri és posar en valor el periodisme. És a dir, interactuar amb tots i cadascun dels polítics a la recerca d’un debat més útil per a l’opinió pública. A mi particularment m’agrada més aquest segon. S’atribueix a Charles DeGaulle aquest judici: «La política és massa important per deixar-la en exclusiva als polítics». No em refereixo a l’estil que practicava Vicent Sanchis quan era director de TV-3, que s’autonomenava a si mateix conductor dels debats i el que feia era erigir-se en ‘showman’ inquisidor partidista. Amb la senyora Arrimadas, per exemple, tenia una obsessió gairebé surrealista. No és això. Es tracta de la interacció periodística amb tots els polítics, repartint amb equitat l’espurna lúcida. Això és el que no saben fer, encara, les virtuals Alexa o Siri.
Al ‘TN migdia’ ressaltaven avui el gran èxit que TV-3 va aconseguir amb el debat. Però van evitar informar-nos de l’audiència aconseguida: 11,9% de quota de pantalla (tres punts per sota de la mitjana de la cadena) i 210.000 espectadors. Encara suposant que tots els televidents fossin de Barcelona i cap de la resta de Catalunya, cosa impossible, signifiquen només la vuitena part del cens de la ciutat. No es si és oportú anomenar-lo ‘el debat decisiu’.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Medicina La cirurgia plàstica arrasa entre els aspirants MIR
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Míchel, hospitalitzat d'urgència per un problema de salut
- Obertura de diligències La Fiscalia Europea investiga per malversació el supercomputador quàntic de Barcelona impulsat per Sánchez
- Enginyeria genètica Els creadors dels llops gegants de Joc de Trons afirmen que són a prop de «tornar a la vida» els tigres de Tasmània
- Genealogia ¿Qui era la mare del nou Papa, Lleó XIV? Així era Mildred Martínez
- Habemus Papam Qui és el nou Papa? Així és Robert Francis Prevost, elegit nou Pontífex Lleó XIV