Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: Les perdigonades a Évole i el pla secret de Macarena

La crítica de Monegal: Les perdigonades a Évole i el pla secret de Macarena
2
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

En les promocions de La Sexta, prèvies a l’emissió de l’entrevista a Macarena Olona, li deia per exemple Cristina Pardo (‘Más vale tarde’) a Jordi Évole, amb espant contingut: «Falten dos dies perquè s’emeti l’entrevista i tu ja ets per a alguns un blanquejador del feixisme». I Évole va contestar: «Clar, ja vaig ser blanquejador d’Arnaldo Otegui, ara soc blanquejador de Macarena Olona». En fi...

Efectivament, aquest dilluns, 12 hores després de l’entrevista, al programa radiofònic de Jordi Basté (RAC1), Pablo Iglesias li ha llançat a Évole aquesta perdigonada de gruixut calibre: «A la ultradreta se la combat assenyalant aquells que els obren fòrums i els normalitzen». O sigui, la por de Cristina Pardo¡T’acusaran de blanquejador!») s’ha complert. 

Notícies relacionades

Estic amb Évole. No es pot analitzar, ni qüestionar, amb mirada política –amb les seves fòbies, fílies, vetos i consignes– el treball periodístic. Crec sincerament que Jordi Évole li ha fet a Macarena Olona una excel·lent entrevista. Com el mateix Évole deia: «No n’hi he deixat passar ni una. Al meu programa ningú fa apologia del feixisme sense ser contestat per mi». Així ha sigut. El marcatge, la repregunta i la tècnica del mirall, reflectint les cares mutants de Macarena –el que deia fa tot just vuit mesos i el que ara diu–, han quedat nítids en aquesta entrevista. És difícil combregar amb rodes de molí. La insistència d’Olona assegurant que a ella li ha passat el mateix que li va passar al protagonista de la pel·lícula ‘American history X’ –en aquest cas Vox History X– és difícil d’empassar. I més després d’haver sigut pràcticament la número tres de Vox durant tres llargs anys. I això Évole l’hi va ressaltar en repetides ocasions.

En el dia d’avui, i només han passat unes hores, molts analistes ja han repuntat aquesta entrevista. Però ningú ha reflexionat a fons sobre la pregunta ¿per què Macarena Olona ha decidit parlar ara? El mateix Évole en va donar el mateix diumenge a la tarda, al programa ‘La roca’, una interpretació que em sembla fonamental. Va dir, sobre aquesta recerca de visibilitat televisiva: «Vol liderar una nova formació. És una excel·lent notícia per al PP. Potser podran sumar pactant-hi i així evitar pactar amb Vox». O sigui, que potser el pla de Macarena Olona s’ha dissenyat secretament en algun despatx important de l’immoble del carrer Génova.