sobre la vida dels polítics

Gerardo Iglesias, a 'Salvados': "Jo sóc anti aquest sistema, que és molt poc democràtic i que a més està molt corromput"

Jordi Évole ha entrevistat el diputat que va tornar a treballar a la mina, la consellera d'Estat María Luisa Cava de Llanos i l'exdirigent socialista Demetrio Madrid

Gerardo Iglesias i Jordi Évole, durant l’entrevista.

Gerardo Iglesias i Jordi Évole, durant l’entrevista. / SALVADOS

2
Es llegeix en minuts

"Jo no vaig tenir mai la mentalitat de fer de la política una professió per a tota la vida", ha assegurat Gerardo Iglesias, el diputat que després de deixar la política va tornar a treballar a la mina, en el 'Salvados' d'aquest diumenge.

El programa ha plantejat aquesta nit si el polític neix o es fa. Si es tracta d'una casta diferent.  Per respondre a aquestes incògnites, Jordi Évole ha entrevistat Gerardo Iglesias, dirigent polític del Partit Comunista d'Espanya, cofundador d'Izquierda Unida (1986) i exdiputat; a la consellera d'Estat María Luisa Cava de Llanos, veterana política conservadora (diputada del PP entre el 1993 i el 2004) i exdefensora del Poble, i Demetrio Madrid, primer president de la Junta de Castella i Lleó pel PSOE, que va dimitir del seu càrrec al ser imputat per un delicte del qual després va ser exculpat.

Iglesias, que es va retirar de la polítïca el 1988 -- va ser substituït per Julio Anguita -- per tornar a la seva feina de miner, fins que va haver d'abandonar-lo per un accident el 1991, ha denunciat la corrupció de polítics com Griñan Chávez i el desvergonyiment d'altres com Felipe González, que va declarar que deixava el seu lloc de treball per avorriment, cosa que Iglesias qualifica de "vergonya". L'exdirigent comunista ha afegit que molts dels càrrecs en empreses d'exdirigents polítics són perquè els empresaris se senten "agraïts" pels favors fets mentre governaven. "S'ha de fundar una nova democràcia. Està tot déu empastifat".

Iglesias , preguntat per si acceptaria entrar en el Consell d'Estat, ha respost: "Jo sóc anti aquest sistema, que és molt poc democràtic i que a més està molt corromput. En aquest sistema no aniria jo al Consell d'Estat ni a un altre lloc semblant". L'exdirigent del Partit Comunista ha comentat que a ell mai el van temptar, "se'm veu a la cara que no sóc susceptible de suborn", ha contestat Iglesias.

Per la seva part, Cava de Llano ha afirmat que ser consellera d'Estat és per a ella un "honor, una cosa que en la vida podia haver somiat" i que li permetrà tenir una "jubilació daurada". "Bé... ¿Per què no?". Sobre el seu càrrec al Consell d'Estat ha assegurat que "ningú va al Consell d'Estat pel que es cobra". A més, Cava de Llano, que fa més de 25 anys que encadena càrrecs polítics, ha comentat que  no és "partidària de la professionalització de la política",

Sobre alguns companys del PP, el partit en què militava -- va deixar de fer-ho per incompatibilitat amb el càrrec de Defensora del Poble --, ha comentat que està "trista i decebuda" per veure com "companys han ficat la mà a la caixa", com Rodrigo Rato i Jaume Matas.

Notícies relacionades

El programa ha entrevistat també Demetrio Madrid, primer president de la Junta de Castella i Lleó pel PSOE. Madrid ha afirmat que no li "agrada i no és necessari que el PSOE tingui imputats en les seves llistes". Madrid, que va dimitir després de veure's imputat en un cas del qual després va ser exculpat, ha comentat que els polítics han de "mirar-se en el seu propi mirall, no en el dels altres".

Madrid ha revelat que, després de dimitir, diferents empreses li van oferir ocupació, algunes d'elles empreses energètiques, però que no va acceptar.