VIU ALS MARS ANTÀRTICS
Una nova espècie d'esponja rep per nom 'Stylocordyla chupachups'
L'organisme, descobert per científics catalans, recorda per la seva forma els coneguts caramels amb pal
Els investigadors que l'han descobert volien homenatjar els seus fills pels mesos que han de passar fora de casa

Prada de ’Stylocordyla chupachups’ a l’Antàrtida. /
Científics catalans han descobert una nova espècie d'esponja en els fons submergits de l'Antàrtida i, a causa de les similituds amb el famós caramel amb pal Chupa Chups, li han posat com a nom científic Stylocordyla chupachups, segons informa el portal GlobalTalent, dependent del Departament d'Innovació de la Generalitat.
Maria Jesús Uriz, Josep Maria Gili, Covadonga Orelles i Alicia Pérez-Porro, científics de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), acaben de proposar el singular nom en un article sobre l'espècie publicat a la revista Polar Biology.
"Li hem posat el nom del caramel com a homenatge als nostres fills petits, que són els que més pateixen la nostra absència quan ens embranquem en expedicions durant mesos a oceans llunyans com l'Antàrtic. És una manera molt dolça i entranyable d'agrair-los el seu sacrifici i la seva tolerància davant els reptes i l'exigència de la nostra professió. Potser amb un Chupa Chups a la mà podran entendre que sempre ens recordem d'ells”, comenta Gili a GlobalTalent.
Recollida per primera vegada l'any 2000
L'investigador de l'ICM-CSIC recorda que la nova espècie d'esponja es va recollir per primera vegada l'any 2000, durant la seva segona campanya antàrtica. "Crèiem que es tractava de l'espècie habitual a les aigües antàrtiques, la Stylocordila borealis, però després ens vam adonar que era una espècie no descrita per la ciència i molt més comú del que pensàvem".
Els científics van recollir i van analitzar una esponja que mesurava entre 0,7 i 1 centímetre en contracció, amb una tija lleugerament corbada, unida al substrat per un sistema d'arrels i de color crema fosc en alcohol. "La troballa a bord del vaixell no va ser gaire apassionant", reconeix Gili. "Estàvem confosos, fins que, un cop al laboratori de l'ICM, a Barcelona, vam comprovar que es tractava d'una cosa nova. Llavors sí que ens va entusiasmar molt, perquè es corroborava una hipòtesi que sosteníem des de feia temps: que moltes espècies antàrtiques són endèmiques".
Invertebrats molt abundants
Notícies relacionadesLes esponges són un dels grups d'invertebrats predominants als mars de l'Antàrtida. Representen, aproximadament, el 75% de la biomassa de les comunitats bentòniques (organismes que viuen sobre substrats al fons del mar), especialment entre 100 i 200 metres de profunditat. "Es troba en molts llocs del mar de Weddell, a profunditats d'entre 100 i 500 metres, i en algunes zones forma alfombres de centenars de metres d'extensió", indica el científic de l'ICM-CSIC.
En concret, l'esponja Chupa Chups rebutja els fons durs de la plataforma continental del mar de Weddell i prefereix les superfícies horitzontals o inclinades. Les poblacions més denses es troben a profunditats d'entre 150 i 300 metres.
- Famosos Ferran Adrià desvela a 'Col·lapse' la frase que li va dir Xavi Hernández: "Se'm va quedar sempre al cap"
- Preus rebaixats Ni Lidl ni Carrefour: aquest és el supermercat 'low cost' que arrasa a Espanya
- Urbanisme BCN traurà a concurs la Torre Ona de Glòries abans de final d’any
- Futbol | La crònica El Barça només acaricia la glòria
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Malalties Avenç quirúrgic: L’Hospital de Bellvitge desenvolupa una tècnica inèdita per extirpar càncers de pàncrees inoperables
- Increment del 17% en cinc anys La despesa mensual per llar en el cistell de consum ascendeix a 420 euros a l’àrea de Barcelona
- Sessió de control al Parlament Illa condemna l'espionatge polític a presidents de la Generalitat i demana "arribar fins al final"
- Compareixença al Congrés Sánchez desafia les nuclears a garantir la seguretat i la seva viabilitat econòmica per prolongar la seva vida útil
- Bullying La mare de l’Ilan, víctima mortal de l’assetjament escolar a Eivissa: «No busco diners, busco justícia»