Les famílies demanen que les excursions siguin menys cares
La directora d’Affac reclama a les escoles que replantegin les sortides de l’alumnat i organitzin "experiències educatives" senzilles i gratuïtes.
L’oci a l’aire lliure és «necessari per al desenvolupament biopsicosocial», diu una psicòloga

Les famílies dels escolars catalans tenen la sensació que les excursions són cada vegada més cares, sofisticades i especialitzades i tenen objectius diferents. No són una simple sortida al camp amb l’entrepà i la cantimplora a la motxilla, sinó una activitat programada al mil·límetre. Per exemple, per practicar tir amb arc o fer escalada. La directora d’Affac (Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya), Lidón Gasull, assegura que molts pares i mares estan preocupats i reivindiquen als centres educatius sortides senzilles, accessibles i gratuïtes. Per exemple, excursions campestres, visites a museus o passejos pel barri. "Les escoles han de replantejar-se aquestes activitats perquè moltes sortides que es programen actualment exclouen l’alumnat que no les pot pagar. I això és antipedagògic", insisteix.
"Avançar en la inclusió educativa també inclou sortir de les quatre parets de l’aula. Els centres haurien de fomentar les experiències educatives fora de la classe. Es poden fer experiències molt barates i amb uns excel·lents resultats pedagògics", afegeix la responsable de l’associació de famílies.
En la mateixa línia, la biòloga i professora universitària Katia Hueso insisteix que les excursions escolars han deixat de ser una simple caminada per l’espai verd més pròxim a l’escola per jugar lliurement i s’han transformat en activitats a l’aire lliure però perfectament supervisades i dirigides. Per exemple, un escape room o una gimcana. Segons la seva opinió, les escoles "tenen por" que es produeixi algun accident si els escolars no estan controlats i vigilats contínuament i, per això, opten per aquest tipus de sortides.
Valor de la natura
Autora de La naturaleza que nos cuida i Educar en la naturaleza, Hueso demana als centres educatius sortir de l’aula amb més freqüència. No només en escoles i instituts sinó també a les facultats. Sortir al carrer es diu precisament el seu projecte d’innovació docent a la Universitat Pontifícia Comillas. "Si he de parlar de contaminació als meus alumnes, me’ls emporto al centre de Madrid. Els veig les cares i els somriures i sé que val la pena. És una manera d’aprendre més i millor", explica la docent, que quan va ser mare va crear a la serra de Guadarrama (Madrid) l’espai Saltamontes per animar els pares i mares de nens petits que recuperessin el valor de la natura. "No sé si som conscients dels molts inconvenients que té no sortir i de mantenir-se asseguts en una cadira vuit hores diàries, amb il·luminació fixa i uns patis que són molt fàcils de netejar però que no tenen ni un sol arbre", critica.
Notícies relacionadesL’oci a l’aire lliure és "necessari per al desenvolupament biopsicosocial" dels infants i adolescents i una alternativa atractiva a l’oci passiu que els ofereixen les pantalles, assegura Clara Valls, professora de Psicologia del Desenvolupament de la Universitat Abat Oliba CEU. Els més petits, continua, necessiten poc per crear un joc del no-res. Els adolescents necessiten una mica més, però tampoc gaire perquè n’hi ha prou amb una cistella de bàsquet o una xarxa per jugar a voleibol.
El catedràtic Marco Garrido-Cumbrera, investigador de la Universitat de Sevilla, demana que es recuperin les sortides escolars als espais naturals, tocades de mort arran de les retallades pressupostàries en educació i, sobretot, la pandèmia. "Les excursions ben dirigides a llocs d’alt interès ecològic repercuteixen en la percepció dels problemes ambientals per part dels alumnes. Aquestes activitats poden afectar positivament en actituds i comportaments i acabar sent més responsables amb el medi ambient", assegura citant un estudi fet el 2020. L’últim informe d’Educo, presentat la setmana passada, també va confirmar que els xavals d’entre 11 i 17 anys demanen a escoles i instituts espais més lluminosos per sentir-se millor i passar més temps a l’aire lliure.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Alerta Fernando Simón demana preparar-se per al pitjor: "Cada vegada seran més freqüents"
- 1.617 dies de suspensió de funcions Sanció de quatre anys sense sou ni feina al policia de Badalona que va robar sobres de pernil de 25 euros en un Mercadona
- El 30 de maig Jordi Vilà obre un restaurant en un hotel de luxe de la Costa Brava
- Alimentació El nutricionista Pablo Ojeda desvela la fórmula per acabar amb la inflor abdominal: "Importa més del que creus"
- Gestió hídrica a Catalunya Els embassaments catalans arriben al 80%: sense aigua regenerada ni dessalinitzada haurien estat buits un any i mig