Caos energètic

Els empleats, protegits

La normativa laboral recull diversos drets que protegeixen els empleats davant una causa de força major, com va passar dilluns, que els permeten no haver de recuperar les hores perdudes.

Els empleats, protegits
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els talls energètics van obligar a comerços, oficines i fàbriques a aturar la seva activitat per l’absència de subministrament energètic, i van deixar els treballadors sense capacitat per continuar la seva activitat. Hores de feina perdudes però que les empreses no podran carregar sobre l’esquena dels seus empleats. La normativa laboral recull diversos drets que protegeixen els empleats davant una causa de força major d’aquest tipus, que els permeten no haver de recuperar les hores perdudes o no haver de desplaçar-se fins al lloc de treball.

El tall energètic és una causa aliena al treballador i aquest no hi té cap responsabilitat, per la qual cosa no està obligat a recuperar les hores durant les quals no ha pogut prestar el seu servei. "Quan estàs a disposició de l’empresa i no pots fer la teva feina, la responsabilitat no pot recaure mai en el treballador", insisteix l’advocat del Col·lectiu Ronda Jordi Vidal.

L’empresa no pot obligar a recuperar les hores ni tampoc descomptar-ne després el pagament del sou. En cas que arribés la nòmina a final de mes i el treballador veiés que l’empresa així ho ha fet, l’advocat del Col·lectiu Ronda recorda que aquest empleat té fins a un any per reclamar a l’empresa les quanties degudes; ja sigui via judicial, ja sigui via denúncia a la Inspecció de Treball.

Una apagada massiva com la de dilluns concorda amb el supòsit de força major contemplat en la normativa laboral. Supòsit que permet a determinats treballadors no acudir al seu lloc de treball si l’apagada els impedeix fer-ho. De la mateixa manera que un treballador queda exonerat d’anar a treballar davant un desastre meteorològic, com va passar durant la dana, en cas d’apagada regeixen els mateixos principis.

Problemes de mobilitat

Notícies relacionades

Molts empleats depenen del metro o el tren per anar a treballar i l’absència de servei pot ser una causa lícita per no anar al lloc de treball. Si hi ha mitjans alternatius, per exemple, l’autobús, l’empleat hi podria recórrer i no tenir aquesta causa lícita per absentar-se.

És recomanable posar-se en contacte amb l’empresa per rebre instruccions per escrit, tant si aquesta eximeix l’empleat de personar-se, com si li exigeix fer-ho. Només si desplaçar-se a la feina impliqués un "perill greu, imminent i inevitable", el treballador podria "interrompre la seva activitat", tal com recull l’article 21 de la llei de prevenció de riscos laborals, i no patir represàlies empresarials per això. Els empleats que dilluns estiguessin teletreballant i l’apagada els va deixar sense llum amb què prosseguir la seva rutina laboral no estaran obligats a recuperar les hores perdudes.

Temes:

Gran apagada