Puja el consum d’èxtasi

De les 11 persones que van morir el 2023 a l’Hospital Clínic de Barcelona per consum de drogues, dues havien pres MDMA (o èxtasi), que és un dels components, junt amb la ketamina, del ‘tusi’ o cocaïna rosa, substància ara de moda en els contextos d’oci.

Puja el consum d’èxtasi

B. P.

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El consum d’MDMA (o èxtasi) va tornar a augmentar el 2023 després d’anys en què amb prou feines es van registrar casos d’intoxicacions. L’MDMA és una droga molt vinculada als entorns d’oci i durant la pandèmia el seu consum va descendir. A més, els metges estan veient més pacients intoxicats per MDMA pel boom de la cocaïna rosa (o tusi), una barreja d’MDMA i ketamina (un tipus d’anestèsic al·lucinogen). En alguns casos porta també cafeïna.

L’any passat, la Unitat de Toxicologia de l’Hospital Clínic de Barcelona va detectar èxtasi en el 23% dels casos analitzats. És a dir, de les 449 mostres d’orina estudiades, van trobar aquesta droga en un total de 102. El 2020, el percentatge d’èxtasi va ser del 17%. El 2019, del 29%. "Vam començar a veure un repunt d’aquesta droga el 2022 i 2023. És una substància que s’utilitza en entorns d’oci, per a la socialització, però és perillosa", adverteix el coordinador de la Unitat de Toxicologia del Clínic, Emilio Salgado.

Festivals de música

L’èxtasi té efectes en el sistema cardiovascular i cerebrovascular. "De les 11 persones que vam atendre i van morir l’any passat en aquesta unitat [més de 2.000 casos], dues van morir per MDMA", afegeix. Salgado remarca que s’estan veient "més casos d’MDMA" perquè "s’ha posat de moda" el consum de la cocaïna rosa, coneguda com a tusi. Aquesta va ser la substància que va matar el menor de Getafe (Madrid) al febrer, després que la ingerís amb una beguda energètica.

"L’augment del consum d’MDMA el veurem ara a la primavera amb els festivals de música –apunta Salgado–. Però és cert que estem detectant més MDMA perquè forma part de la cocaïna rosa, mai hi havia hagut tanta oferta de cocaïna rosa com ara". Aquesta substància, segons el metge, és una "novetat" en els contextos d’oci. I aquest, diu, és "el principi del seu màrqueting". Adverteix, a més, que moltes vegades la persona compra una "substància X" que després resulta ser "Y". "I massa sovint ni el productor ni qui la ven ni qui la consumeix en sap la concentració ni el principi actiu. Aquest és el problema", avisa Salgado.

Energy Control, el programa de reducció de riscos de drogues recreatives que forma part de l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), expressa la seva preocupació per la "puresa" de l’MDMA. "Hi ha comprimits amb concentracions bastant elevades. És una dinàmica que estem veient els últims anys", explica Claudio Vidal, director d’Energy Control. Si abans les pastilles portaven uns 80 mil·ligrams d’MDMA, ara la concentració mitjana és de 160 mil·ligrams. "Això fa que augmentin els riscos si no es dosifiquen bé. Prendre un comprimit sencer ara mateix és una imprudència", afegeix.

Notícies relacionades

Segons Vidal, a més, "mai abans hi havia hagut tanta gent prenent ketamina com ara", a causa de l’arribada de la cocaïna rosa. I també alerta que una altra droga amb molta més puresa és la cocaïna. "En un gram, hi ha entorn d’un 65% de cocaïna. Ha baixat l’adulteració i ara els efectes són més intensos, molt preocupant per a qui en prengui quantitats altes", diu Vidal.

Segons la Conselleria de Salut, el consum d’èxtasi és "minoritari" a Catalunya en comparació amb altres estimulants. Tot i així, sí que se n’està veient un "increment" a les urgències hospitalàries els últims anys: el 2022, hi va haver 900 casos relacionats amb aquesta droga en aquestes unitats, enfront els 750 del 2021, d’un total de més de 21.000 urgències per consum de drogues.