Pederàstia a l’Església

Un escolapi català va abusar durant 25 anys de menors a escoles del Senegal

L’Escola Pia de Catalunya, que admet que va conèixer aquests fets el 2005 però els va tapar, porta a la fiscalia els abusos sexuals comesos per Manel Sales en escoles de l’ordre al país africà.

Els jesuïtes catalans demanen perdó pels abusos però mantenen l’hermetisme sobre els capellans denunciats

Un escolapi català va abusar durant 25 anys de menors a escoles del Senegal

Manu Mitru

4
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Recent el cas dels abusos a l’escola dels Jesuïtes Casp de Barcelona, i només unes setmanes després que la Conferència Episcopal donés instruccions per encoratjar les víctimes a acudir a la justícia civil en aquests casos, i no a la religiosa, l’Escola Pia de Catalunya ha fet públics els abusos comesos per un sacerdot escolapi al Senegal i ha anunciat que ha portat el cas a la fiscalia, tot i que els casos ja estan prescrits. L’ordre assumeix així els fets que van tenir lloc en algunes de les seves escoles al país africà: admet que en va tenir coneixement i els va tapar, assumeix que no va actuar correctament i demana perdó a totes les víctimes.

El sacerdot en qüestió és Manel Sales Castellà, que, segons exposa l’Escola Pia en un comunicat, durant 25 anys, entre el 1980 i el 2005 «va abusar d’un important nombre de menors, alguns d’ells, alumnes dels escolapis del Senegal». I ho va fer amb total impunitat i amb coneixement de l’entorn, com admet l’Escola Pia, que exposa que els abusos sexuals de Sales eren coneguts per «part dels alumnes i pels veïns dels municipis» i fins i tot, segons alguns testimonis, per les direccions i professors de les escoles per les quals va passar Sales durant la seva estada al país africà.

Segons els testimonis, Sales «enganyava els menors i s’aprofitava de la seva condició de missioner i de l’autoritat que tenia». L’Escola Pia no ha donat xifres del nombre de víctimes –«no sabem exactament quants van ser»–. En la seva confessió el 2018, Sales va admetre haver abusat d’almenys 17 menors.

Va ser el 2005, quan un grup de catalans vinculats al Senegal i que avui integren la Comissió de Defensa de Menors Abusats Sexualment a l’Església al Senegal –creada el febrer passat– van denunciar els fets. Llavors, Sales va tornar a Catalunya, va ser apartat de les activitats que implicaven contacte amb menors i es va sotmetre a tractament psiquiàtric. No obstant, va continuar exercint com a rector parroquial i tenia un paper actiu com a secretari provincial i membre del Consell Presbiterial de l’Arquebisbat de Barcelona.

Des del febrer passat, la comissió ha portat una tasca de recollida de testimonis per denunciar els fets i reparar el mal causat a les víctimes. En aquest marc es van posar en contacte amb l’Escola Pia a través del Grup Impulsor d’una Investigació Independent dels abusos Sexuals a l’Església a Catalunya (CAT CIASE) i el nou provincial, Jordi Vila, que va assumir el càrrec al març, es va posar a disposició del grup per «assumir la responsabilitat» dels fets.

«L’Escola Pia vol reconèixer públicament i assumir la responsabilitat de tot el que va fer malament en el passat i denunciar actuacions que són del tot inacceptables», assenyalen en el comunicat.

I, en aquest exercici d’autocrítica, l’actual direcció admet que «el 2005, malgrat que el provincial va tenir coneixement dels fets, no va impulsar cap denúncia, ni per la via civil ni per l’eclesiàstica». «Aquell any, amb l’argument de protegir la institució, no es van atendre degudament les persones que van intentar denunciar els fets». El provincial de l’època era Jaume Pallarolas, que va morir el 2016.

No va ser fins a 2018, quan una dona francesa va denunciar el cas, que l’ordre va demanar explicacions a Sales, que va admetre tots els fets i va esmentar el cas de 17 menors. L’Escola Pia en va informar el Vaticà i es va iniciar el procés per expulsar del sacerdoci aquest home. L’expulsió es va fer efectiva el març del 2019. Sales viu actualment en un centre sociosanitari i encara està sota tractament psiquiàtric.

Respecte a la denúncia a la fiscalia, que no tindrà recorregut judicial perquè els fets han prescrit, Vila remarca que amb aquest gest l’Escola Pia vol contribuir a fer que jurídicament s’adoptin els canvis necessaris perquè els delictes de pederàstia no prescriguin. Una petició que fan insistentment les víctimes d’abusos en la infància. «És una manera de pressionar perquè les lleis canviïn», ha insistit el provincial, que ha reiterat la seva «indignació i vergonya» pels fets al Senegal.

Gairebé no va exercir a Catalunya

Notícies relacionades

Manel Sales, natural de Barcelona, es va ordenar sacerdot i immediatament després va ser enviat al Senegal, ja que havia expressat des d’un inici la seva voluntat d’exercir de missioner. Va ser al país africà des del 1980 fins al 2005, quan va esclatar el cas. Quan va tornar a Catalunya, l’Escola Pia el va apartar de tot contacte amb menors. Abans de viatjar al Senegal, segons ha explicat Vila a EL PERIÓDICO, Sales va fer alguna classe de Religió a l’Escola Pia de Sant Antoni, va participar en activitats del grup escolta dels escolapis de Sant Antoni i de les colònies d’estiu que els escolapis organitzaven a Pineda.

En el seu comunicat, els escolapis reiteren la seva «absoluta indignació, rebuig i vergonya» per aquests fets i demanen «perdó sincer a les víctimes, a les seves famílies i a les comunitats senegaleses». Jordi Vila va viatjar a mitjans de juny al Senegal per intentar contactar amb les víctimes, demanar-los perdó a la cara i oferir-los ajuda. També s’han comunicat els fets a les autoritats senegaleses i s’han obert dos correus electrònics per recollir possibles nous casos: delmas@oussouye.org i promineur@ecolespiesafriqueouest.org, a més del canal de l’Escola Pia protecciodelmenor@escolapia.cat.