PEDERÀSTIA A L'ESGLÉSIA

Els Escolapis aparten un religiós denunciat per abusar de tres nenes

El cas es remunta al 2010, quan l'actual coordinador de catequesi de l'Escola Pia de Balaguer estava adscrit a la parròquia d'Alella

 

  / GOOGLE MAPS

2
Es llegeix en minuts

L'orde dels Escolapis ha apartat de totes les seves funcions l'actual coordinador de catequesi de l'Escola Pia de Balaguer (Lleida) al conèixer que les famílies de tres nenes l'han denunciat per presumptes abusos sexuals que hauria comès fa sis anys a Alella (Maresme).

Segons ha informat la congregació, el religiós, de 76 anys, ja va declarar a finals de juny davant els Mossos d'Esquadra, que porten la investigació després de la presentació de les denúncies.

El cas es remunta al 2010, quan l'escolapi estava adscrit, des del 1992, a la parròquia d'Alella i per tant depenia de l'Arquebisbat de Barcelona, on impartia catequesi als nens.

L'any 2010, el rector d'Alella va contactar amb l'Arquebisbat per informar que tres famílies li havien expressat el seu malestar per alguns comportaments del religiós amb tres nenes d'entre 9 i 10 anys a les quals feia seure als seus genolls i, segons les famílies, les grapejava.

Segons els Escolapis, les tres famílies van mostrar el seu acord amb les gestions que va realitzar l'autoritat eclesiàstica, resolent que hi havia una falta lleu i que aquesta persona no podia realitzar actes ministerials que comportessin tracte amb nens, per la qual cosa el religiós va cessar com a adscrit de la parròquia, mesura amb què les famílies es van mostrar d'acord.

No obstant, segons ha assegurat aquest dimecres la Congregació Provincial dels Escolapis, la direcció actual de l'orde no tenia coneixement d'aquesta resolució, ja que no va ser comunicada per l'anterior provincial, que va morir a principis d'aquest any.

APARTAT DE LES SEVES ACTIVITATS

Al tenir coneixement de les denúncies interposades ara davant els Mossos d'Esquadra i al conèixer la declaració policial de l'acusat, han decidit apartar-lo de totes les activitats.

Els Mossos d'Esquadra no han requerit més informació als Escolapis, encara que sí que la van sol·licitar sobre el domicili del religiós arran de les denúncies presentades.

"Això no ens eximeix de reconèixer la responsabilitat corresponent", ha assegurat un portaveu dels Escolapis, que reconeixen que "no s'ha actuat de la manera adequada i no s'ha complert la resolució de l'Arquebisbat fruit del desconeixement".

Davant la investigació policial de les tres denúncies, els Escolapis han activat "els protocols pertinents" i han apartat el religiós "preventivament i immediatament de qualsevol activitat".

El religiós col·laborava com a coordinador dels pares i mares que fan catequesi a l'Escola Pia de Balaguer (Lleida) des del 2011 i fins a l'actualitat.

La direcció d'aquest centre ha assegurat que tampoc sabia res de la situació del religiós.

"ACURADA ANÀLISI DE LA SITUACIÓ"

Els Escolapis s'han posat en contacte amb l'Arquebisbat de Barcelona per recopilar tota la informació "per fer una acurada anàlisi de la situació i actuar en conseqüència".

Notícies relacionades

La Congregació Provincial dels Escolapis ha lamentat "profundament" aquesta situació i s'ha posat en contacte amb les famílies "i a disposició de la justícia en el que sigui necessari".

Sembla que les mares han decidit denunciar el religiós sis anys després al tenir coneixement que l'escolapi seguia vinculat a accions de catequesi a Balaguer.