Pederàstia a l’església

Més de 200 exalumnes de l’escola Jesuïtes de Casp exigeixen «transparència» davant els casos d’abusos

La gestió de les acusacions contra Francesc Peris, anteriors a la decisió d’apartar-lo el 2005, indignen els estudiants

  • Els bisbes encoratjaran les víctimes d’abusos a denunciar davant els tribunals civils

  • Abusos a la universitat: «No hi ha un o dos assetjadors, hi ha departaments sencers que estan podrits»

icoy33281650 jesuitas caspe160322212528

icoy33281650 jesuitas caspe160322212528

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un total de 234 exalumnes de l’escola Jesuïtes de Casp de Barcelona han firmat una carta dirigida al centre en la qual demanen als seus responsables «més transparència» sobre la informació que tenien sobre els abusos sexuals comesos pel sacerdot Francesc Peris –que va ser a l’escola jesuïta entre la dècada dels 70 i l’any 2005– i també sobre com van gestionar cada una de les acusacions que van rebre sobre la seva conducta.

Jordi Nomdedeu, un dels exalumnes, denuncia que el fet que l’escola tingués indicis, o fins i tot denúncies, dels abusos de Peris significa també que els seus responsables van exposar conscientment centenars de menors a patir la seva pederàstia.

A la carta, que aquests 234 estudiants han fet arribar a l’escola Casp, es denuncia també que «no s’ha produït un posicionament ferm i públic de condemna per part de la institució i en particular del Col·legi Casp». Després de publicar ‘El País’ que Peris va abusar de nenes –sempre eren nenes– en els 70, que va ser enviat a Bolívia el 1983 –on va abusar almenys d’una altra menor– i que va tornar a l’escola del carrer Casp –on va continuar abusant de més nenes–, la companyia Jesuïtes Educació, que representa les vuit escoles de l’orde a Catalunya, va enviar un notificat «mancat de contundència» i massa «tebi», segons el parer dels signants.

El Superior Provincial de la Companyia de Jesús, l’orde dels jesuïtes a Espanya, va obrir la setmana passada una investigació sobre Peris, al qual finalment es va apartar de qualsevol contacte amb alumnes el 2005 per una «conducta impròpia» amb una alumna del centre del carrer Casp.

En la missiva als jesuïtes, els exestudiants critiquen així mateix que, segons denuncia ‘El País’, la companyia s’hagi negat «a donar informació sobre Peris i el seu trasllat al país andí».

«Com a antics alumnes sentim una profunda indignació i considerem d’extrema gravetat que la Companyia de Jesús no hagi actuat de forma decidida per facilitar la investigació als mitjans i per denunciar i reparar, en la mesura possible, les víctimes en el cas que ens ocupa», afegeixen els signants.

«La frontera era molt fina»

Nomdedeu, un dels signants, ha explicat que Peris era el sacerdot que impartia educació sexual», el «capellà més enrotllat», amb el qual «muntàvem moltes activitats com sessions de relaxació amb massatges» i que «amb la perspectiva del temps veiem que tenien un component sexual per a ell», ha relatat l’exalumne.

Uns abusos que es mouen en una zona «grisa» més confusa que les més explícites. «Des de fora, en aquells moments no es podien valorar bé els fets» ja que «la frontera era molt fina» i «hi havia moltes famílies que defensaven la manera de fer» del jesuïta però que ara «a la llum del fets, lamenten haver-lo recolzat». Tot el que ha sortit «ens toca molt emocionalment» i «estem estranyats».

Peticions

«Sota cap concepte podrà considerar-se com a resposta vàlida i suficient lamentar els fets sense condemnar-los, fer comunicats de caràcter merament intern, protegir la identitat de l’agressor i obviar els mecanismes de denúncia per la via judicial», diu la carta enviada a l’escola.

Per això, en el text, els exalumnes demanen a l’escola i a la institució que emetin un comunicat públic de condemna i rebuig dels fets investigats i publicats, «com a primera mesura d’assumpció de responsabilitat per part de la institució». Una altra de les peticions és una investigació interna per conèixer si els diferents trasllats de centre de Peris van estar motivats per denúncies d’abusos.

Abusos al Sant Ignasi

EL PERIÓDICO va destapar el 2019 els abusos sexuals silenciats en una altra escola jesuïta de Barcelona, el Sant Ignasi al barri de Sarrià-Sant Gervasi, una investigació periodística que va començar amb la denúncia dels germans De La Mata i que es va saldar amb denúncies policials contra quatre sacerdots: Lluís Tó, Pere Sala, Antoni Roigé i Josep Antoni Garí.

Notícies relacionades

La comissió dels Jesuïtes de Catalunya, activada arran de les informacions d’aquest diari, va rebre 19 missatges que van assenyalar tres sacerdots jesuïtes més, els noms dels quals no van transcendir.

Segons un informe intern dels jesuïtes a Espanya, fins al 2021 consten abusos patits per 81 menors escolaritzats en els seus centres espanyols entre el 1927 i el 2020.