Abusos a l’escola

La caiguda dels jesuïtes Roma i Peris: de «guies espirituals» a pederastes desemmascarats

Aquest divendres s’ha formalitzat la segona denúncia policial contra el primer mentre s’amunteguen les denúncies contra el segon

  • Tercera víctima del capellà jesuïta Francesc Roma: «Jo també vaig patir els seus abusos»

  • Primeres denúncies policials contra el jesuïta Peris: «S’ha de donar la cara, que s’amagui l’abusador»

La caiguda dels jesuïtes Roma i Peris: de «guies espirituals» a pederastes desemmascarats

El Periódico

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A la missa que es va celebrar diumenge passat a l’església jesuïtaSagrat Cor del carrer Casp de Barcelona van acudir més feligresos que de costum. Edificada dins del mateix recinte de l’escola sobre la qual actualment plouen acusacions d’abusos sexuals, bona part dels seus parroquians formen part de la mateixa comunitat jesuïta que molts dels alumnes afectats per la pederàstia que està aflorant. I els agressors a qui ara assenyalen antics estudiants no són únicament professors, també són sacerdots apreciats per les famílies, com el pare Roma, que en circumstàncies normals podria haver estat al capdavant d’aquesta freqüentada missa, oficiant la cerimònia. Però no hi era.

EL PERIÓDICO havia publicat dies abans que el capellà Francesc Roma també havia agredit sexualment nens de la seva comunitat, segons tres exalumnes. Roma no és un més de la desena de noms esquitxats, segons remarquen antics estudiants de l’escola, és un referent. «Un guia espiritual que ens ha batejat i casat a molts de nosaltres», resumeix un d’ells, que demana comprensió cap a tots aquells que sentin la necessitat de defensar el seu nom malgrat les denúncies.

Roma, segons l’organització jesuïta, es trobava ja apartat per una queixa anterior a la informació d’aquest diari, però residia al recinte de l’escola de Casp, havia de presentar en aquesta escola el seu últim llibre envoltat de destacades personalitats de la societat barcelonina –va ser cancel·lada a última hora després dels primers abusos revelats per ‘El País’– i oficiava una missa els diumenges en aquesta església del Sagrat Cor. Aquest diari ha intentat sense sort que la institució jesuïta aclareixi on resideix actualment Roma, que té més de 80 anys.

L’absència

En la freqüentada missa d’aquest últim diumenge tan notòria era l’absència de Roma com el motiu que l’havia provocat. Segons algunes fonts presents en aquella cerimònia, el capellà que la va oficiar va fer al·lusió als casos d’abusos sexuals que estaven aflorant, va demanar disculpes i es va referir en particular a Roma. Alguns dels presents van interpretar de les paraules que va pronunciar aquest capellà que Roma havia admès les acusacions i que es trobaven en procés d’acceptació de la seva culpa. 

Fonts de la institució jesuïta consultades per aquest diari no confirmen si el capellà va transmetre aquest missatge ni tampoc si, amb independència de quines van ser les seves paraules, Roma ha confessat. Des de l’organització es remarca que Roma és objecte d’un procés intern i que, quan acabi, es donarà informació sobre què ha manifestat respecte a les acusacions de tres dels seus exalumnes. 

Un capellà exemplar 

Segons la web Cristianisme i Justícia, Francesc Roma Padrosa és jesuïta des del 1952 i capellà des del 1966. Té més de 80 anys. Contra Roma es va presentar una denúncia per abusos el 2016 i aquest divendres es formalitzarà la segona a la comissaria dels Mossos d’Esquadra a l’Eixample. EL PERIÓDICO ha parlat així mateix amb una tercera víctima de Roma, que no té intenció de denunciar fets que han prescrit, i té també constància, de manera indirecta, d’una quarta víctima.

Francesc Roma és germà de Lluís Roma, més conegut com a Lucho Roma. Lucho, també capellà i ja finat, va ser enviat pels jesuïtes a Bolívia, on segons va publicar l’agència EFE el 2019, va abusar d’una xifra desconeguda de menors bolivians i, a més, va fotografiar alguns d’aquests delictes i els va guardar en un CD.

Un capellà no tan exemplar

L’altre sacerdot sobre qui està recaient el gruix de les denúncies és Francesc Peris. L’escàndol que està removent els fonaments d’aquesta comunitat va començar amb la informació d’‘El País’ sobre els seus abusos. Sobre Peris els alumnes diuen el contrari que de Roma: era algú més aviat tèrbol. Tot i que la gravetat dels delictes que s’estan denunciant contra ell sí que ha sorprès. Com ho ha fet també una xifra d’afectats que no para de créixer i que obliga a admetre que aquest altre referent jesuïta, potser no tan immaculat com Roma, era en realitat un depredador de menors.

Alguns exalumnes asseguren haver patit abusos durant les tutories que Peris portava a terme a l’escola, d’altres afirmen haver sigut agredits sexualment per ell a la casa de colònies de Viladrau (Osona). Emergeixen delictes perpetrats impunement en els anys 70, 80, 90 i 2000. Tant a Espanya com a Bolívia, on va ser enviat el 1983 per l’organització jesuïta.

Víctimes com la Laura el descriuen en declaracions a aquest diari com un professor «guapo» i «carismàtic», que no vestia com un capellà i que actuava «amb maldat». Enric Soler, el primer que decideix parlar a cara descoberta, assenyala que el mal que li va provocar li va canviar la vida: «No és casual que no tingui fills i que hagi acabat estudiant psicologia», afirma.

Més denúncies

Notícies relacionades

Roma i Peris no són els únics professors sota sospita a l’escola de Casp. També el febrer del 2016, coincidint amb l’eclosió dels abusos en escoles dels Maristes que va destapar aquest diari, dos exalumnes de l’escola Kostka dels jesuïtes –quan aquest centre per a famílies sense recursos encara estava integrat dins del de Casp– van contactar amb RAC1 per destapar, respectivament, els abusos de Joan Pere G.M. i de Josep Maria G.P., dos professors laics. Els dos exalumnes, a més de trucar a l’emissora, van presentar una denúncia davant els Mossos.

Segons el recompte d’EL PERIÓDICO, a més d’aquestes dues denúncies contra els seglars del Kostka –antiga escolania de Casp on estudiaven els alumnes més pobres–, s’han presentat dues denúncies contra Francesc Roma i dues denúncies més contra Francesc Peris. De moment.