Crisi climàtica

El Niño, el fenomen que amenaça la temperatura global, ja és aquí

El Niño, el fenomen que amenaça la temperatura global, ja és aquí

REUTERS/Lucy Nicholson

3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

El Niño, el fenomen climàtic que amenaça d’augmentar la temperatura global del planeta, ha arribat finalment. Els Estats Units han declarat aquest divendres el primer avís oficial per l’arribada del Niño. Ha sigut l’Oficina Nacional d’Administració Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) la que ha anunciat que les condicions d’aquest fenomen ja són presents i s’espera que guanyin més intensitat al llarg de l’any.

Aquest fenomen es repeteix habitualment entre cada dos i set anys aproximadament i els seus impactes es perceben a tot el planeta. De moment, segons la NOAA, s’espera que l’impacte del Niño sigui de moderat a fort. L’efecte més previsible és l’augment de les temperatures de la superfície del mar, que seran més càlides a l’oceà Pacífic i a prop de l’Equador.

Michelle l’Hereux, científica climàtica, assegura que el Niño pot provocar una gran varietat d’impactes: «Podrien arribar fortes pluges i sequeres en alguns punts. A més, es poden registrar nous rècords de temperatures, especialment en zones que normalment ja tenen temperatures altes».

Es poden registrar nous rècords de temperatures, sobretot a la tardor i l’hivern

La influència d’aquest fenomen durant l’estiu és més aviat feble. Quan començarà a guanyar força i ser més pronunciat és a partir de la tardor i fins a la primavera. De cara a l’hivern, hi ha un 56% de possibilitats que el Niño tingui una intensitat forta. Això causaria humitat i altes temperatures. Tot i així, des de la NOAA, remarquen que el Niño no produirà per si sol totes aquestes conseqüències, sinó que amb la seva presència les probabilitats que això passi creixen.

Als Estats Units, la persistència anticipada del Niño també pot crear les condicions perquè es produeixin huracans a l’Atlàntic i el Pacífic Oriental. En canvi, seran menys probables a l’Atlàntic. Els actuals pronòstics s’actualitzaran d’aquí una setmana, el 15 de juny.

Efectes a Espanya

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ja s’ha pronunciat sobre aquesta advertència que ve des de l’altre costat de l’Atlàntic. L’Aemet adverteix que el fenomen pot impulsar les temperatures globals cap a valors de rècord. L’agència recull la previsió concreta de l’Organització Meteorològica Mundial (WMO): «Hi ha un 98% de possibilitats que almenys un dels pròxims cinc anys sigui el més càlid mai registrat».

L’Aemet explica que els efectes que produeixi el Niño poden ser diferents arreu del món: mentre que en uns llocs pot provocar sequeres, en d’altres hi haurà pluges torrencials. Precisament per aquesta raó, l’agència encara no s’aventura a pronosticar les conseqüències del fenomen a Espanya.

En episodis anteriors del Niño s’ha observat una certa correlació amb les tardors plujoses. No obstant, adverteixen que això «no s’ha de prendre com un pronòstic per a la pròxima tardor», ja que altres factors influeixen en la possibilitat que hi hagi precipitacions a la tardor.

«Hi ha un 98% de possibilitats que un dels pròxims cinc anys sigui el més càlid mai registrat»

De moment, les prediccions no aclareixen amb prou precisió què passarà en els mesos de després de l’estiu a Espanya. El que si sabem, segons l’Aemet, és que aquest pot ser un estiu més càlid del que és normal i amb episodis tempestuosos més freqüents que altres estius.

Els primers pronòstics sobre el desenvolupament del Niño es van emetre el 13 d’abril des d’‘El Niño Watch’. Ara, ja s’ha confirmat oficialment el que tots els científics havien anticipat.

Notícies relacionades

En els últims tres anys, el món ha viscut sota els efectes del «refredament global» provocat per la Niña i, tot i així, s’han registrat alguns dels anys més càlids des que n’hi ha registres.

Els experts creuen que la Niña podria haver esmorteït en part l’impacte de l’escalfament global provocat per les emissions de gasos amb efecte hivernacle. És a dir, que si no fos per aquest fenomen és probable que el món hagués registrat temperatures encara més altes durant uns anys en què ja han sigut de rècord. Ara mateix, segons indiquen les xarxes globals de seguiment d’aquest fenomen, tot apunta que la Niña ha finalitzat i que ara mateix el planeta viu un breu parèntesi de condicions neutres. La pregunta és què passarà després.