Crisi climàtica

Teresa Jordà, sobre el delta de l’Ebre: «En poc temps hi pot haver refugiats climàtics catalans»

Teresa Jordà, sobre el delta de l’Ebre: «En poc temps hi pot haver refugiats climàtics catalans»

CLAIRE LOUIS

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Els senyals d’alarma de la crisi climàtica a Catalunya s’acumulen uns rere els altres: primaveres càlides de rècord, estius sufocants, sequeres extremes amb falta d’aigua a tot arreu i també carreteres, vies de tren i directament cases i edificis amenaçats per incendis i inundacions.

Un exemple del que pot provocar aquest escenari són els refugiats climàtics. És a dir, persones que han d’abandonar el seu lloc de residència per culpa de la crisi climàtica. Sovint, aquest fenomen es veu com una cosa llunyana, de països que pateixen greus catàstrofes meteorològiques. No obstant, davant el procés de desertització que pateix Espanya, poden ser una realitat més aviat que tard.

La pujada del nivell del mar posa en risc molts habitants d’un territori que pateix els temporals marítims i la salinització

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, assegura que això passarà a Catalunya: «És molt possible que d’aquí a pocs anys tinguem refugiats climàtics al nostre país, i no seran gent d’altres països, seran catalans. Quan penso en això em ve a la ment el delta de l’Ebre».

El delta és clarament la zona zero de la crisi climàtica a Catalunya. La pujada del nivell del mar posa en risc molts habitants d’un territori que està en regressió, que pateix els temporals marítims i l’excés de salinització, una cosa que pot posar en perill el cultiu d’arròs, el principal motor econòmic del territori juntament amb el turisme.

«La crisi climàtica ens afecta a tots però en funció d’on vius i la condició social que tinguis, t’afecten més o menys»

Teresa Jordà, consellera

«La crisi climàtica ens afecta a tots però en funció d’on vius i la condició social que tinguis, t’afecta més o menys. I això passa aquí», afegeix Jordà. Adverteix que no hi ha temps per perdre: «Tots hem de prendre mesures». Setmanes enrere es va aprovar l’estratègia d’adaptació al canvi climàtic.

Notícies relacionades

Ara, la consellera es compromet a desplegar al llarg de tot l’any la llei del canvi climàtic: «És important que des de l’Administració siguem valents a l’hora d’afrontar la vulnerabilitat social i territorial a què ens exposem». La consellera ho ha dit en el seu parlament durant les Jornades Ambientals de la Universitat de Barcelona, organitzades per la família Torres.

Durant les conferències, diversos experts han apuntat que encara no som conscients del que pot arribar a passar amb el canvi climàtic, perquè a l’Administració li costa actuar fins que no té el desastre a sobre de la taula.