Crisi hídrica

Canvi de dinàmica als embassaments: del 25% al 27% de la seva capacitat en només 10 dies

Canvi de dinàmica als embassaments: del 25% al 27% de la seva capacitat en només 10 dies

ACN

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Amb les pluges de maig, la caiguda en picat de les reserves es va aturar. La situació es va estabilitzar i els nivells d’aigua no baixaven però tampoc s’incrementaven. Després va començar una lleu recuperació. Els últims 10 dies, la dinàmica ha millorat i els embassaments de les conques internes catalanes han passat del 25% al 27% de la seva capacitat.

Part de l’aigua que ha caigut encara no s’ha filtrat cap als aqüífers perquè la terra estava molt seca

Avui, en concret se situen al 27,11%. El màxim exponent d’aquesta recuperació és el pantà de Sau, que ja s’acosta al 20% de la seva capacitat, quan va arribar a baixar del 7% en els pitjors moments de la sequera. Tot i així, la recuperació encara no es pot comparar amb la del 2008.

El pantà de Sau.

/ ZOWY VOETEN

Les pluges de maig i principis de juny sí que s’han notat a les capçaleres dels rius. Amb l’augment dels cabals molts pantans han experimentat un creixement que feia mesos que no es veia, ja que la dinàmica era únicament negativa.

L’esperança perquè aquesta tendència a l’alça es mantingui és que al juny plogui més de l’habitual. En canvi, els experts preveuen un estiu sec i l’entrada en fase d’emergència podria ser una realitat un cop s’acabi l’estiu.

Els pantans que continuen sota mínims són els de Siurana i Riudecanyes, tot i que no figuren entre els que tenen més capacitat. A les conques de l’Ebre es manté la situació d’excepcionalitat.

Notícies relacionades

Una altra font d’aigua important són els aqüífers. És a dir, l’aigua subterrània. Aquestes reserves no s’han omplert prou perquè la terra estava tan seca que, quan per fi va arribar la pluja, va absorbir ràpidament l’aigua i no va deixar que es filtrés.

Amb el terra més humit, és més fàcil que les següents pluges sí que s’infiltrin lentament i acabin arribant als aqüífers, unes masses d’aigua a través de les quals es proveeixen habitants de grans ciutats metropolitanes.