Medi ambient

El canvi climàtic desplaçarà el mosquit tigre a comarques de muntanya

El canvi climàtic desplaçarà el mosquit tigre a comarques de muntanya
3
Es llegeix en minuts

El 2004, el mosquit tigre es va detectar per primera vegada a Catalunya. Des d’aleshores, seguint el mateix model d’expansió que en altres països, s’ha estès pràcticament per tot el territori. Segons dades de l’any passat proporcionades per Dipsalut, organisme autònom de la Diputació de Girona, només a les comarques de Girona hi ha 190 municipis amb el mosquit tigre establert i es van atendre 152 incidències entre el 2019 i el 2022 relacionades amb aquest insecte. També es van portar a terme 29 estudis entomològics i l’any passat es van confirmar dos casos de dengue de les set primeres alertes comunicades.

Aquest any, de moment el nombre de municipis amb presència del mosquit es manté en 190, tot i que se n’estudia la propagació a Ripoll. En el marc del projecte educatiu que Dipsalut ofereix a les escoles –que aquest any ha arribat a 5.300 alumnes de 81 municipis–, es van detectar unes larves de l’insecte al municipi. El Servei de Control de Mosquits va fer una prospecció per la zona per reconfirmar-ho i tot i que no se n’han trobat més, es continuarà analitzant la zona.

De fet, el cap de l’àrea de Salut Ambiental de Dipsalut, Xavier del Acebo, explica que tots els pronòstics indiquen que els mosquits tigre s’acabaran estenent, fins i tot a les comarques de muntanya, degut principalment al canvi climàtic. «L’insecte va començar a fer eclosió als municipis de costa, però a poc a poc anirà pujant fins a l’Alta Garrotxa, el Ripollès i la Cerdanya», matisa. D’altra banda, tot i que el moment de màxima expansió es produeix entre el setembre i l’octubre, considera que la presència dels insectes s’allargarà fins a l’hivern per la pujada de temperatures i passarà el mateix que al sud-est asiàtic, on hi és tot l’any.

Respecte a la transmissió del dengue, Del Acebo explica que aquest any encara no s’ha portat a terme cap estudi entomològic ni se n’ha detectat cap cas. De fet, actualment estem en el període de posta d’ous. El mosquit els pon i els desenvolupa en espais petits amb aigua estancada. Les femelles dipositen els ous fora de l’aigua, just per sobre del nivell de flotació, per la qual cosa quan puja el nivell queden submergits. «Amb la pluja d’aquests dies és quan hem d’estar alerta per evitar l’estancament de l’aigua», avisa. Malgrat les tasques de prevenció en espais públics, alerta que el 80% dels punts de cria d’aquest insecte es troben en espais privats. Principalment, és important buidar tots aquells objectes que ens hagin quedat plens d’aigua. A més, si tenim algun sistema de recollida d’aigües pluvials, s’ha d’evitar l’entrada dels mosquits a aquesta aigua que hàgim acumulat.

Zones de risc

Dipsalut dona eines als ajuntaments per portar a terme la lluita antilarves en espais públics, estableix sistemes de control de la població de mosquit tigre i sensibilitza la ciutadania sobre les accions per combatre’l.

Notícies relacionades

Com a novetat, l’organisme ha publicat una guia per als ajuntaments que recull en un únic document tota la informació vinculada a les accions de control del mosquit tigre en l’àmbit municipal. Entre altres aspectes, s’ha començat a oferir als ajuntaments un mapa de risc que categoritza les diferents zones del municipi en funció del risc de transmissió d’arbovirus.

Per poder elaborar-lo, és necessari recollir totes les dades bàsiques, relacionades amb la capacitat de reproducció del mosquit tigre i com pot afectar la població per la presència de zones conflictives o sensibles, que permeten definir aquestes categories. Entre les dades bàsiques principals hi ha la tipologia urbanística i zones conflictives.