Plagues a Catalunya

El turisme dispara el risc de tenir xinxes a casa

Tenir aquests insectes al llit pot produir ansietat, estrès i insomni, a més de lesions a la pell

  • Més rates, paneroles i mosquits: les tres grans plagues d’aquest estiu a Catalunya

  • Paparres: què són, tipus, com s’agafen i maneres d’eliminar-les

  • La crisi climàtica dispara les paparres a Catalunya: n’hi ha més i són més variades

  • Els pacients de la malaltia de Lyme es dupliquen en quatre anys a Catalunya

Una xinxa domèstica.

Una xinxa domèstica.

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

«Tenir les molèsties de les xinxes és una cosa més habitual, sobretot en hostals de zones rurals», explica Quim Sendra, responsable d’Adepap. Són una de les plagues que torna amb força aquest estiu, impulsada pel turisme. Durant els anys de la pandèmia, l’auge de les xinxes va cessar. No obstant, quan la mobilitat va tornar, també ho van fer aquests insectes que xuclen sang.

Se’ls anomena xinxes de llit, domèstics o comuns. Són capaços de sobreviure en climes temperats, més o menys càlids i són molt difícils de combatre. «L’eliminació de les xinxes no és senzilla. Qui les ha tingut a casa ho sap perfectament. S’amaguen per tot arreu i costa eliminar-les», especifica Sendra.

El que fan aquests animals és camuflar-se en esquerdes de la fusta, als plecs de la roba i també als matalassos i el sofà. Durant el dia, són imperceptibles, però a la nit ataquen a discreció. «Surten dels amagatalls i busquen sang per xuclar», diu l’especialista.

Les mossegades provoquen dolor i ardor a la pell, que es converteix en cicatrius quan un es rasca les picades. A més, també poden desencadenar insomni, ansietat i estrès, ja que moltes vegades els afectats triguen a descobrir l’origen de les picors.

«Alguns ho intenten resoldre pel seu compte comprant productes al supermercat, però és poc eficaç»

Quim Sendra, Adepap

Una xinxa, la mossegada de la qual pot causar irritació.


/ El Periódico

Insectes persistents

El que recomanen des de l’Adepap, la patronal d’empreses de desinfecció, és revisar a fons els llits en què es passarà la nit quan es viatja: «Si s’hi detecten petites taques fosques, s’ha d’avisar i abandonar l’habitació immediatament». També és important revisar les maletes a l’arribar des de l’estranger. Una bona mesura és netejar la roba utilitzada durant el viatge a alta temperatura.

La situació s’enreda quan la plaga ja és a casa. Sovint és necessari abandonar la casa durant uns dies i reclamar la presència de professionals especialitzats. «Alguns ho intenten resoldre pel seu compte comprant productes al supermercat, però és poc eficaç», avisa Sendra.

«És essencial revisar les maletes i rentar la roba a alta temperatura quan tornes d’un viatge»

Notícies relacionades

Moltes vegades, aquests insecticides porten una càrrega molt baixa de verí: «El que acaben provocant és que les xinxes s’escampin per tota la casa. O en el pitjor dels casos, ajuda l’espècie a ser més resistent a aquests productes».

Aquesta mesura, la de contractar un servei especialitzat, és la recomanació principal de la patronal davant qualsevol plaga: «Si no ho fas en primera instància, ho acabes fent dues setmanes després i perds encara més diners, els dels productes de supermercat més els serveis dels professionals».