Tot l’any

Els mosquits s’acarnissen amb una illa de pisos al Clot de Barcelona: «No sabem què fer»

Veïns denuncien des del 2019 que pateixen aquesta plaga de forma permanent i que l’administració no els ha donat una solució

Els mosquits s’acarnissen amb una illa de pisos al Clot de Barcelona: «No sabem què fer»

J. V.

4
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ja no saben què fer-hi. Fa quatre anys que veïns d’una zona concreta del barri del Clot de Barcelona conviuen amb plagues de mosquits, i no només quan arriba el bon temps. Ciutadans i comerciants coincideixen que aquest problema persisteix «totes les estacions de l’any» i, tot i que han reclamat moltes vegades una solució a l’ajuntament, encara no ha arribat.

Jordi Vila és un dels veïns afectats. Malgrat viure en un setè pis, assegura que els mosquits –tigres i comuns– arriben a casa seva fins i tot a l’hivern. Fa vuit anys que viu en un edifici situat a l’illa que formen els carrers Espronceda, Clot i València i recorda que aquest problema va començar fa quatre anys. «Vèiem que passava l’estiu, que és l’època típica de mosquits, i els veïns continuàvem tenint-los. Passava la tardor, l’hivern... i seguíem igual. I així fins ara», comenta davant la pregunta d’EL PERIÓDICO. 

«La situació és molt incòmoda», afegeix. «Quan obrim les finestres o el balcó per ventilar, es colen a l’interior dels pisos. Hem d’utilitzar insecticides i antimosquits elèctrics, però el problema persisteix. Tot l’any tenim mosquits a casa. Ja no sabem què fer-hi», lamenta.

Rafael de la Torre, un altre veí del mateix bloc, afegeix que la situació s’agreuja a les nits, quan aquests insectes es converteixen en un problema per descansar. Ell treballa com a professional sanitari i realitza torns de 24 hores. A l’arribar a casa, cansat, es troba amb aquest impediment per agafar el son. «Te’n vas al llit i venen a picar-te. És una molèstia perquè, a més de les picades, els sents i no pots agafar el son. És un problema important», assevera.

Tant el Rafael com el Jordi coincideixen que les actuacions que s’han pogut realitzar des de l’administració són insuficients. «Sovint veiem grupets de veïns al carrer comentant que els mosquits es colen per tot arreu. Alguns van plantejar fa temps una queixa a l’ajuntament, però no han donat solució. Els insectes continuen entrant a casa». «Jo arribo a trobar-me’n deu només a la meva habitació», remarca el Jordi. 

48 intervencions en quatre anys

Fonts de l’Ajuntament de Barcelona consultades per EL PERIÓDICO han informat que han detectat un «focus de proliferació» de mosquit comú al Clot des del 2019. Aquest focus s’originaria en un tram de clavegueres del carrer Biscaia que acumula «una gran quantitat d’aigua» i que acaba afectant els voltants d’aquesta via. Així mateix, afirmen que «des del districte de Sant Martí i Barcelona Cicle de l’Aigua S.A. (BCASA) s’està treballant per resoldre el problema».

Les mateixes fonts afirmen també que l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha intervingut «reiteradament» en aquest punt per reduir l’impacte dels mosquits. En concret, en el període 2019-2022, l’ASPB va rebre 37 incidències, de les quals el 80% es va concentrar entre el 2021 i el 2022. Afirmen que l’ASPB ha respost «de manera personalitzada a totes elles». Des que es va tenir coneixement d’aquesta situació, fa quatre anys, s’han efectuat 48 intervencions per reduir la presència de mosquits en aquest lloc. 

«Alguna cosa no s’està fent bé»

Malgrat que es coneix aquest problema des del 2019, no va ser fins al 2021 quan aquest espai del Clot va passar a formar part del Programa de vigilància i control de mosquits de Barcelona de l’ASPB i, per tant, és a partir de llavors quan es va desenvolupar una «vigilància continuada» es va començar a actuar «quan es requereix». Tot i així, els veïns continuen notant les molèsties.

Notícies relacionades

El Rafael, molest per la gestió ineficaç d’aquestes plagues, no es pot creure la resposta de l’ASPB: «¿Actuacions? Deuen ser telemàtiques», respon amb ironia. Així mateix, l’afectat demana mirar més enllà del clavegueram. Per exemple, al parc que queda al mig del triangle entre València, Espronceda i Clot, un espai que sospita que podria ser un «detonant» perquè està «mal cuidat», «amb una zona d’arbustos on es concentren orines i excrements de persones sense llar». El Jordi, per la seva banda, estudia la hipòtesi que les plagues s’originen al metro que passa per sota, ja que és un lloc on tendeix a filtrar-se aigua. Sigui com sigui, tots dos coincideixen que «alguna cosa no s’està fent bé o que no estan volent veure-hi més enllà».

L’últim informe publicat sobre la vigilància i control de mosquits de Barcelona, de l’any 2021, assenyala el Clot com un dels barris on es va concentrar més activitat –revisions i actuacions larvicides–, al costat del Poble-sec i del Putxet i el Farró. Aquell any, a més, Sant Martí va ser el districte on es van detectar més incidències comunicades pels ciutadans i on es va intervenir més vegades per intentar frenar la presència de mosquits. Una activitat que, a ulls dels afectats, no ha aportat encara una solució efectiva al problema.