Investigació en marxa

Sense concert de Coldplay: una mare i una filla descobreixen a Montjuïc que han sigut estafades

Ascendeixen a 52 les denúncies de víctimes enredades amb entrades fraudulentes a l’esdeveniment musical

  • Coldplay es corona amb 225.000 espectadors a l’Estadi Olímpic en els seus quatre concerts

  • Almenys una vintena d’estafats amb entrades falses als concerts de Coldplay a Barcelona

Sense concert de Coldplay: una mare i una filla descobreixen a Montjuïc que han sigut estafades

El Periódico

6
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«¿Que què és el pitjor? Que em sento imbècil, que he perdut més de 200 euros, que hem vingut a Barcelona per res i que volia fer-li un bon regal a la meva filla i ha passat el contrari». La Carla i la seva filla Anna (noms falsos) ho encaixen amb serenitat. Amb un somriure de resignació, conscients que el seu problema no pot competir en gravetat amb la resta dels mals. Però estan «fotudes», admeten en conversa amb EL PERIÓDICO. La Carla i l’Anna, que amb 15 anys sap que ‘Viva la vida’ està inspirada en Frida Kahlo i que es coneix de memòria la lletra de ‘Fix You’, van descobrir, a pocs metres de l’escenari de Monjtuïc, on estava a punt de tocar Coldplay, que havien comprat unes entrades falses. Els Mossos d’Esquadra han recollit 52 denúncies per casos similars.

«Com que li feia molta il·lusió i no les vam poder comprar el dia que van sortir a la venda, vaig buscar per Twitter si algú en venia alguna», explica la Carla, reconstruint com va començar la decepció. «Vaig posar al cercador: ‘entrades’ i ‘Coldplay’» i vaig trobar el perfil d’una jove que afirmava que en tenia dues. Li vaig enviar un missatge i em va respondre que podia vendre-me’n un parell per al dissabte 27, però jo buscava per al diumenge 28. Vaig voler seguir buscant però després em va aclarir que també en tenia per al 28. Allò em va estranyar molt: ¿Què fa algú tan jove amb entrades per a dos dies?», recorda que va pensar. 

Malgrat els dubtes, la Carla va començar a xatejar per WhatsApp amb la jove, que es feia dir Alba. «Em va dir que entenia que tingués dubtes i que podia enviar-me les entrades per separat per fer-me confiar. El pla era el següent: m’enviaria la primera, jo li pagaria les dues entrades i, quan ella rebés els diners, m’enviaria la segona. Ho vaig acceptar», explica.

L’Alba li va enviar la primera i la Carla l’hi va pagar. Però es va quedar sense bateria. Va trigar una hora a recarregar el telèfon. Quan el va tornar a encendre va veure que el WhatsApp ple de missatges de l’Alba. Molts eren combinacions de lletres que no formaven paraules però volien transmetre enuig. Semblava la reacció d’una adolescent. La Carla la va tranquil·litzar explicant-li el que havia passat. L’Alba va respondre: «¡Quin puto ensurt! ¡Em pensava que t’havies quedat amb la meva entrada!». 

Per completar el pagament i rebre la segona entrada, la Carla va proposar fer-li un Bizum, però l’Alba va estava en contra de Caixabank i li va demanar que li enviés els diners per PayPal. La Carla li va ingressar més de 200 euros, el preu original de les entrades al setembre, i l’Alba li va enviar la segona entrada. Tan autèntica com la primera, fins on la Carla era capaç de valorar, li va dir a la seva filla Anna que el diumenge 28 anirien totes dues a veure Coldplay a Barcelona. Seria inútil intentar descriure per aquí el crit d’alegria de l’Anna.

Els dubtes

El concert s’acostava i la Carla li va voler preguntar una última cosa a l’Alba sobre la ubicació. Però l’Alba no va respondre. Durant els dies següents va comprovar que encara no li havia llegit el missatge. «Mal senyal», va pensar. «Vaig estar a punt de trucar-li i preguntar-li si m’havia estafat, per estalviar-me el mal tràngol de viatjar fins a Barcelona i descobrir, amb l’Anna i a les portes de l’estadi, que no podíem entrar. Però no ho vaig fer». 

Ahir diumenge, la Carla i l’Anna van viatjar a Barcelona. Totes dues, nervioses, van passar la tarda passejant pel barri de Gràcia, contenint la il·lusió, protegint-se d’un disgust que percebien com a possible. A les set de la tarda es van dirigir cap a l’estadi. I van arribar al primer control. La Carla va ensenyar les entrades –impreses en paper– i el controlador que les va mirar els va demanar que avancessin. Primera prova, superada. Van arribar al segon control i van tornar a ensenyar el paper. El segon controlador se les va mirar i els va demanar que avancessin. Segona prova, superada. Van arribar al tercer control, amb detector per al codi de barres: van acostar el paper a la llum vermella i la màquina va respondre que el paper no era vàlid. 

Entrades autèntiques

El més probable és que les entrades que van comprar la Carla i l’Anna fossin autèntiques, remarquen fonts dels Mossos d’Esquadra. Però que aquest PDF hagués sigut revenut una infinitat de vegades per l’estafador que hi havia darrere del perfil de l’Alba, una foto que possiblement també havia sigut robada per a l’ocasió. És a dir, una quantitat desconeguda de persones van acudir amb la mateixa entrada al concert aquella nit. Els primers a arribar-hi van poder accedir-hi i continuen sense saber que van intentar estafar-los. La resta van córrer la mateixa sort que la Carla i l’Anna. 

Els Mossos han obert una investigació per perseguir els estafadors de la revenda de Coldplay, un fenomen que no es va detectar amb el concert de Bruce Springsteen. La diferència és que els tiquets per al ‘Boss’ eren «nominatius», aclareixen fonts dels investigadors a càrrec d’aquest cas. Els de Coldplay, per contra, no ho eren.

El dissabte 27 de maig, després dels dos primers concerts, els Mossos ja van advertir que havien rebut una vintena de denúncies per casos com els de la Carla i l’Anna. Tot i que suposaven que la xifra real era molt més alta i sospitaven que augmentaria aquest cap de setmana, com efectivament ha passat. Per això els investigadors es van desplaçar a Montjuïc aquest cap de setmana per mirar de recollir les denúncies ‘in situ’ i aglutinar-les en una futura causa única que agreugi la pena que afrontaran els estafadors.

Dos estafadors identificats

Notícies relacionades

La policia catalana ha identificat ja dos estafadors, dos homes de 23 anys i 36 anys, respectivament, que estan al darrere de la majoria d’embolics. S’amagaven rere diversos àlies, com Gabri i Pepe. Van arribar a mostrar el seu DNI o fer videoconferències per convèncer víctimes indecises. El més jove té diversos antecedents per estafa. Hi ha plataformes d’afectats pels dos delinqüents que ja reuneixen unes 300 persones. La xifra real de persones que s’han quedat sense concert de Coldplay, entabanats per Gabri, Pepe o la suposada Alba, és molt més elevada.

La policia catalana desaconsella la compra d’entrades a la revenda oferta a les xarxes socials, tot i que de vegades al darrere realment hi hagi persones que no poden assistir i només volen recuperar els seus diners sense treure’n cap benefici, és un niu de víctimes per als estafadors. La revenda pel mateix preu no és un delicte, tot i que sí que ho és lucrar-se a costa d’aquesta transacció.