Reparada l’avaria de Gavà

L’R2 torna a la normalitat aquest dissabte després d’una nit d’incidències a Rodalies

  • MAPA | Rodalies va registrar el 2022 un total de 427 incidències per llançament de pedres

  • Rodalies ha executat un terç del pla previst fins al 2025

L’R2 torna a la normalitat aquest dissabte després d’una nit d’incidències a Rodalies
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Renfe té previst recuperar aquest dissabte el servei habitual a les línies de Rodalies afectades per la incidència que va provocar danys al quadro de senyals de Gavà (Barcelona) una vegada que Adif ha reparat aquesta incidència que afectava el sistema de senyalització entre el Prat i Castelldefels. La normalització arriba després d’una nit marcada per les avaries a la xarxa. Les línies R8, R17 i RT2 de Rodalies van presentar talls de circulació divendres al vespre en alguns trams per avaries o incidències tècniques, va informar Protecció Civil.

En el cas de la línia R8, el tall de circulació es va produir entre Rubí i Granollers a causa d’una incidència tècnica. De retruc també hi va haver retards a les línies R2 Nord i R11. A les línies R17 i RT2, el tall de circulació es va produir entre Tarragona i Torredembarra i la causa va ser un tall a la catenària, indica la mateixa font. En els dos casos, Protecció Civil va activar la fase de prealerta del pla d’emergències Ferrocat, que es va desactivar cap a les tres de la matinada, quan va quedar restablerta la circulació.

Normalització

En un comunicat, Renfe ha precisat que aquest matí es restabliran els serveis habituals a les línies afectades: R2 Sud, regionals R13, R14, R15, R16 i R17 i les línies R2 Nord i R11.

Així doncs, els viatgers que vulguin viatjar a Barcelona des de Gavà disposaran de quatre trens de la R2 Sud i dos trens regionals per hora i sentit, mentre que els dies laborables hi haurà set trens de Rodalies per sentit en hora punta i quatre en hora vall, així com dos regionals per hora i sentit.

Quant als serveis Intercity que circulen per via convencional, aquest dissabte prestarà servei ferroviari habitual excepte un per sentit, que farà transbord per carretera entre Barcelona i l’Hospitalet de l’Infant, si bé a partir de diumenge tots els trens circularan amb normalitat.

Aquesta incidència a Gavà, que es va produir l’1 de maig, ha provocat que la gestió de Rodalies i les seves incidències fossin tema de disputa política entre els partits que competeixen en les eleccions municipals del 28 de maig.

Renfe destaca al comunicat que, malgrat la complexitat de l’avaria, ha treballat de manera coordinada amb la Generalitat per minimitzar la seva afectació i garantir la mobilitat dels viatgers. 

La reparació

Mentre s’ha reparat l’avaria, els tècnics d’Adif han implementat el bloqueig telefònic nominal, un sistema d’avisos per telèfon per regular la circulació de trens que ha permès dotar la línia d’una capacitat de fins a tres combois per hora al tram afectat inicialment i un quart comboi uns dies després.

En l’àmbit concret de la reparació, en aquests divuit dies, els equips tècnics han treballat en l’anàlisi de danys i la reparació de les infraestructures afectades per l’incendi. S’ha reparat el fil de contacte i s’han substituït vuit quilòmetres de cable. També s’ha canviat un bastidor d’entrada de cable complet, setze targetes, dos aires condicionats, un SAI amb l’armari de bateries, una instal·lació elèctrica en edificis tècnics, un armari d’energia de 2.200, quatre unitats de sintonia de CV en camp i un senyal lluminós de quatre focus i alfanumèric.

Notícies relacionades

Mentrestant, les causes de la incidència encara no s’han aclarit. Adif va atribuir l’avaria inicialment a un llamp, però el Servei Meteorològic de Catalunya va certificar que el dia 1 de maig no es va registrar cap tempesta a la zona pròxima a l’avaria.

No obstant, l’entitat gestora d’infraestructures ferroviàries va mantenir aquesta hipòtesi i va descartar que la incidència es degués a la manca d’inversions, segons va comentar el 3 de maig el subdirector d’Operacions Nord-Est d’Adif, Alfonso Ruiz, després de reunir-se amb la Generalitat amb altres responsables d’Adif i de Rodalies. Ruiz va al·legar que es tractava d’una incidència «inoportuna» i «absolutament impossible de predir». Per la seva banda, el secretari de Mobilitat, Marc Sanglas, va explicar la intenció de la Generalitat de dur a terme una auditoria pròpia per treure «conclusions pròpies» sobre la incidència.