Acusat d’agressió sexual

El dia a dia d’Alves a Brians 2: comparteix cel·la amb un altre brasiler anomenat Coutinho

  • Els responsables de la presó estan més preocupats per l’estat anímic del futbolista que per la seva seguretat

El dia a dia d’Alves a Brians 2: comparteix cel·la amb un altre brasiler anomenat Coutinho
7
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Zero privilegis. Pura normalitat. Compliment dels protocols. Ni una diferència respecte a qualsevol altre pres, però tothom sap, tant al Govern de la Generalitat com a la Conselleria de Justícia, als Mossos d’Esquadra i als centres penitenciaris de Catalunya, especialment a Brians 2, on acaba de ser traslladat el futbolista brasiler Dani Alves, de 39 anys, presumpte violador d’una noia de 23 anys en un lavabo d’un reservat privat de la discoteca Sutton, de Barcelona, que no és un cas més.

A causa de la fermesa i determinació amb què Anna Marín, jutge substituta al jutjat d’instrucció núm. 15 de Barcelona, va enviar a la presó sense fiança el popular i premiat exfutbolista blaugrana, ara acomiadat dels Pumas, de Mèxic, i examinada la gran documentació aportada per la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) dels Mossos, responsable d’investigar, des del minut u, la denúncia per violació presentada contra el futbolista, els responsables de Brians 2 no han volgut deixar res a l’atzar i, sent dipositaris, per part de la jutge, de la responsabilitat de cuidar de la seguretat i de la salut del futbolista, van decidir, des d’un primer moment, que Alves comptés, per a la seva adaptació, amb la presència a la seva mateixa cel·la, d’uns sis metres quadrats, d’un altre pres, acusat també d’un delicte sexual.

Després d’una exhaustiva selecció i, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, Alves compta, des de la seva arribada, dilluns passat, a Brians 2 procedent de Brians 1, amb la companyia del també brasiler Coutinho, que compartirà el dia a dia amb el futbolista. No deixa de ser curiós que el company escollit tingui el mateix cognom que un altre famosíssim futbolista, que va pertànyer al Barça i ara a l’Aston Villa anglès, que, sens dubte, va compartir grans moments, fora i dins del terreny de joc, amb el veterà exfutbolista del Barça.

«El paper del company de cel·la d’Alves», assenyalen fonts coneixedores de la seva situació penitenciària, molt delicada, sobretot quan fa referència al seu estat anímic, «és molt important, doncs, donada la contundent decisió de la jutge i l’extensa, documentada i detallada investigació dels Mossos, tot sembla indicar que Alvés podria passar molt temps a la presó ja que, tal com va detectar la jutge, el perill que, per la seva capacitat econòmica, fugi d’Espanya, no només és molt possible, sinó molt fàcil».

Coutinho, doncs, jugarà un paper molt important en l’adaptació d’Alves al seu dia a dia a la presó, considerada un veritable poble, amb el seu hospital, poliesportiu, teatre...però amb una rutina molt severa, que arrenca a les 08.00 hores i acaba a les 22.00 hores quan s’apaguen tots els llums dels mòduls.

La primera impressió dels que han conviscut els tres primers dies d’estada d’Alves a Brians 2 els permet assegurar a EL PERIÓDICO que se’l veu un tio dur, de gran enteresa, conscient que això pot durar i sabedor que si la presó s’eternitza serà molt dur i haurà d’adaptar-se de la millor manera possible».

En aquest sentit, els responsables de les presons catalanes, que no estan especialment preocupats per la seguretat d’Alves, ja que el seu trasllat de Brians 1 a Brians 2 es produeix, precisament, per poder controlar-lo millor i, sobretot, perquè no es produeixin, per exemple, incidents com van passar amb el ric empresari català Javier de la Rosa, de qui es van arribar a difondre fotografies menjant-se un entrepà en xandall al pati de la presó, sí que intenten vigilar de prop, especialment en aquesta primera setmana, el seu estat anímic, ja que el xoc que representa per a un milionari que ho té tot passar a viure en una estricta i més que minimalista vida penitenciària pot ser tremend.

És veritat que en el mòdul 13 de Brians 2, a la localitat de Sant Esteve de Sesrovires (Baix Llobregat, Barcelona), on es troba Alves, que s’exposa a una pena entre 4 i 12 anys de presó, només hi ha presos acusats de delictes sexuals i n’hi ha de tota classe social i condició.

La vida a la presó, evidentment, no té res a veure amb la vida que ha portat Alves fins a la seva detenció. Són el dia i la nit. Ara, no només ha d’ajustar-se a un horari i estil de vida estricte, sinó obeir les ordres dels funcionaris i suportar que tothom el reconegui i el miri com a algú especial al qual, potser, s’acostin per aconseguir alguna cosa tot i que, en aquest sentit, el control serà enorme.

«És evident», assenyala un important advocat barceloní, que, en cap moment, ha pretès aconseguir el ‘cas d’Alves’ com sí que ho han intentat algunes de les ‘togues d’or’ de Barcelona, «que la feina del col·lega Cristóbal Martell serà trobar algun o algunes escletxes per desmuntar la instrucció del cas que, pel que s’ha anat llegint i sabent, està molt ben realitzada, documentada i argumentada, amb prou proves, potser, com per fer molt difícil la seva sortida de la presó». En aquest sentit, el mateix lletrat afirma que «perquè una jutge substituta decideixi amb tanta contundència i seguretat enviar a la presó un acusat tan mediàtic ha d’estar molt segura del que fa i saber que les proves són contundents».

És evident que la decisió d’Alves de reforçar la feina de la seva advocada Miraida Puente Wilson, especialista en estrangeria i, per tant, en principi víctima, diuen fonts juristes, de la contundència de l’acusació i d’una solvent instrucció, amb l’espectacular i cridaner fitxatge de Martell, un autèntic primer espasa de l’advocacia catalana, té com a principal objectiu aconseguir la llibertat sota fiança, sigui la que sigui, del futbolista comprometent-se, lògicament, a no abandonar el país durant els pròxims mesos.

Les fonts penitenciàries consultades per aquest diari estan convençudes que Alves no serà, de cap manera, un pres conflictiu i que, donat el seu caràcter extravertit i trempat, podria anar adaptant-se a poc a poc a la rutina carcerària i convertir-se, qui sap, «fins i tot en un gran monitor de futbol, en el millor».

«Si tu ets un delinqüent habitual, que entres i surts de la presó, aquesta adaptació és automàtica. Si ets un ciutadà que ha tingut mala sort i acabes a la presó, aquesta adaptació és duríssima. Però si ets un dels tipus que millor viu del món, com possiblement és Alves, que, fins i tot, mostra constantment la seva vida a les xarxes socials, adaptar-se a la presó és un infern», assenyalen experts en la matèria.

I, no només Alves, no només el pres, no només el milionari empresonat ha d’adaptar-se a aquesta duríssima, imprevista i qui sap si llarga vida de privacions, sinó la família i els seus amics. En aquest sentit, tots reconeixen que per a l’entorn més pròxim del futbolista brasiler la situació serà, no només nova, sinó esperpèntica.

Notícies relacionades

I per posar un exemple del que li espera a l’entorn més pròxim del jugador, hi ha qui recorda com a escena més simptomàtica i exemplar respecte a aquesta gran duresa i distanciament amb la vida anterior del pres i la seva família, la primera vegada que Mercedes Misol, dona de l’empresari Javier de la Rosa, va visitar el seu marit a Can Brians. «Va arribar amb xòfer i guardaespatlles, és clar», assenyala un funcionari present aquell dia en aquella presó, «i, de sobte, es va adonar que, de la mateixa manera que el seu marit era un pres més de Can Brians, ella era un familiar més a la llarga cua que hi havia a l’entrada del centre, al pati i, fins i tot, a la taquilla on, el primer que havia de fer, era obrir un compte de peculi (ara de 100 euros setmanals) perquè el seu marit pogués comprar-se el que volgués a la presó».

És evident que el brasiler Coutinho jugarà durant aquest període un paper molt important en l’adaptació d’Alves a la vida penitenciària ja que, sens dubte, serà el primer que, si detecta alguna anomalia en el seu comportament, especialment, en el seu estat anímic, podrà disparar les alarmes perquè els responsables del centre, on hi ha metges, psicòlegs, juristes, educadors... afrontin els problemes amb què s’enfronta el ja exfutbolista del Pumas de Mèxic.