Acusat de violació

Les patronals de l’oci nocturn volen personar-se en la causa contra Dani Alves

«No ens podem mantenir impassibles. Hem de ser expeditius», assenyalen

A1-132411057.jpg

A1-132411057.jpg / EPC_EXTERNAS

3
Es llegeix en minuts
EFE

La patronal de l’oci nocturn de Catalunya Fecasarm i l’estatal Spain Nightlife presentaran la setmana vinent un escrit conjunt davant la jutge que instrueix el cas de la presumpta violació comesa pel futbolista Dani Alves en una discoteca de Barcelona per poder personar-se com a acusació popular en la causa, amb l’objectiu d’aclarir els fets.

Així ho ha avançat en declaracions a Efe el secretari general de Fecasarm –la patronal de l’Oci Nocturn a Catalunya–, Joaquim Boadas, qui ha afegit que també l’associació internacional de l’oci nocturn –International Nightlife Association– estudia poder personar-se en la causa donada la rellevància mundial d’aquest cas i sempre, recalquen, «respectant el dret fonamental a la presumpció d’innocència» del futbolista brasiler.

Una vegada presentat l’escrit, la jutge d’instrucció haurà de decidir si accepta o no que les dues patronals es personin en la causa.

La jutge d’instrucció va acordar ahir l’ingrés a presó sense fiança de l’exjugador del Barcelona, acusat d’un delicte d’agressió sexual, per violar presumptament una dona en un bany privat de la discoteca Sutton de Barcelona la nit del 30 de desembre passat.

D’acord amb el criteri de la Fiscalia i l’acusació particular exercida per la denunciant, la jutge va decretar presó incondicional per al futbolista, al considerar que presenta un elevat risc de fuga, ateses les seves capacitats econòmiques i que resideix fora d’Espanya.

A més, la magistrada va raonar que el Brasil no té convenis d’extradició amb Espanya, cosa que incrementa el risc que l’esportista intenti fugir de la justícia espanyola i refugiar-se al seu país d’origen.

La patronal catalana i estatal de l’oci nocturn demanaran poder personar-se en la causa com a acusació popular per poder aclarir els fets succeïts aquella nit a la discoteca Sutton de Barcelona i, en funció de com evolucioni la investigació policial i la fase d’instrucció judicial, presentar escrit d’acusació contra el futbolista si queden provats els fets que se li imputen o, en el seu defecte, d’absolució.

«Obligats» a actuar

Boadas remarca que aquesta decisió de demanar personar-se en la causa s’adopta des del «màxim i absolut respecte al dret fonamental de presumpció d’innocència», però que com a representants del sector de l’oci nocturn es veuen «obligats» a actuar.

«No ens podem mantenir impassibles», hem de ser «expeditius», davant presumptes casos d’agressió sexual «sigui qui sigui» l’autor, ja que danyen la imatge dels locals nocturns tot i que siguin «excepcionals, no habituals», assenyala el secretari general de Fecasarm.

En aquest sentit, Boadas recorda que la Fecasarm participa o ha participat com a acusació popular en 25 procediments judicials més.

El secretari general de Fecasarm ha explicat, a més, que aconsellen a la discoteca Sutton no personar-se com a acusació particular en aquest cas, ja que alguns dels seus empleats van ser els primers a atendre la víctima d’aquesta presumpta violació, una jove de 23 anys d’edat, de manera que són «testimonis de primera mà».

De fet, Boadas ha destacat que el personal d’aquesta discoteca barcelonina actués de manera «impecable» i «exemplar» activant immediatament el protocol contra les violències sexuals i atenent la jove, després d’alertar dels fets.

Per ordre de la jutge, Alves va ingressar ahir a la tarda a la presó Brians 1 de Sant Esteve Sesrovires (Barcelona), on ha passat la seva primera nit i on es manté en el mòdul d’ingressos a l’espera que se li assigni un grup en aquest centre penitenciari.

Notícies relacionades

D’acord amb el protocol, els interns que ingressen en una presó han de seguir una sèrie de procediments. En primer lloc, els funcionaris de vigilància han de verificar la seva identitat i realitzar un escorcoll personal i de les seves pertinences. Després, personal sanitari visita el reclús i, posteriorment, l’equip de tractament l’entrevista per decidir la seva inclusió en el grup corresponent.

El reglament penitenciari fixa un màxim de cinc dies per a aquest procediment d’ingrés, que es poden ampliar per motius de seguretat o sanitaris.