Investigació

Aquests són els indicis per violació que els Mossos acumulen contra Dani Alves

  • La jutge ha enviat a presó preventiva el jugador pel risc de fuga i els indicis que sustenten la gravetat de la denúncia per violació

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El futbolista Dani Alves va ingressar divendres preventivament a la presó de Brians 1. Fins que no prosperi un recurs de la seva defensa, l’exjugador del FC Barcelona i actual membre del Pumas mexicà seguirà entre reixes. La jutge d’instrucció número 15 va acceptar la sol·licitud de presó cautelar que van presentar tant la fiscalia com l’acusació particular. Segons la jutge, hi ha risc de fuga per part del jugador que li permetria sostreure’s a l’acció de la justícia espanyola, ja que treballa a Mèxic, té nacionalitat brasilera, no hi ha convenis d’extradició amb aquest país i existeixen indicis que sustenten la gravetat de la denúncia per violació que va presentar contra ell una jove de 23 anys per fets esdevinguts la matinada del 30 al 31 de desembre a la discoteca Sutton. Els indicis que fins ara ha pogut conèixer EL PERIÓDICO són els següents:

Declaració de la víctima

La Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS), un grup d’investigadores dels Mossos d’Esquadra, atorga credibilitat al relat de la dona, que va assegurar, com va avançar aquest diari, que va ser tancada en contra de la seva voluntat per Alves en un lavabo de la zona vip de la discoteca i que després va ser bufetejada i violada

 

Informe mèdic

La dona, després de la suposada agressió, va ser atesa per una ambulància alertada per la discoteca Sutton i traslladada a l’Hospital Clínic. Allà es va sotmetre a un examen mèdic. L’informe inclou que va patir lesions de poca gravetat compatibles amb el forcejament mantingut presumptament amb el futbolista. Els sanitaris també van recollir mostres biològiques que s’haurà de comprovar si pertanyen a Alves. 

El vestit

La dona va acudir a formalitzar una denúncia contra Alves dos dies després. Va relatar els fets i va aportar l’informe mèdic. També va entregar el vestit que portava aquella nit. Les investigadors de l’UCAS, una unitat que té dos anys i mig de vida i que està formada en un 70% per dones, va iniciar la investigació. 

Les càmeres

Una de les primeres comprovacions que va portar a terme l’UCAS va ser revisar les gravacions de les càmeres de seguretat de Sutton. Segons el relat de la víctima, Alves va insistir molt que la seguís a través d’una porta que ella afirma que no sabia on portava. Així, va entrar al lavabo, on no hi ha càmeres de vigilància. Segons les fonts consultades, les gravacions no desmenteixen la versió d’ella

El vídeo d’Alves

Alves va enviar un vídeo a un programa d’Antena 3 una setmana després dels fets en el qual negava l’agressió i donava a entendre que s’havia dirigit al lavabo i s’havia trobat accidentalment amb la víctima, que era dins. Una versió que va canviar i que no va mantenir durant la seva declaració davant la jutge divendres. Per condemnar-lo o absoldre’l es tindran en compte només les paraules que digui en seu judicial, però les declaracions que va fer al programa poden restar credibilitat al seu testimoni si es demostra que ha mentit. 


Els testimonis

L’atestat que l’UCAS ha aportat a la jutge recull les gravacions de les càmeres de seguretat i també les versions que han ofert testimonis que es trobaven amb Alves i la víctima. El jugador estava amb un amic i la jove, amb dues amigues. L’informe inclou també les explicacions del cambrer, que, atenent la seva petició, va animar les dones a asseure’s amb Alves i el seu amic a la sala vip. 


Mostres biològiques

Una víctima d’agressió sexual ha d’acudir sempre a l’hospital després dels fets. Tot i que sigui molt difícil, ho ha de fer sense canviar-se de roba, dutxar-se ni anar al lavabo, com ha fet la denunciant. Pot ser clau per identificar l’agressor, perquè en l’examen mèdic, que a Barcelona es fa sempre a l’Hospital Clínic, poden trobar-se restes d’ADN procedent de fluids o pèl púbic de l’agressor i així poder esbrinar qui ha sigut. En el cas d’Alves, la víctima ja ha identificat l’autor. Però si les mostres biològiques obtingudes de la denunciant coincideixen amb el perfil genètic d’Alves, s’obtindria una prova que almenys el que ha manifestat públicament a Antena 3, no s’ajusta a la veritat.