Acusat de violació

Primer dia d’Alves a la presó: examen dels tècnics i problemes amb l’aigua calenta de les dutxes col·lectives

El futbolista ha passat la seva primera nit tranquil, però molt abatut

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Ha sigut una nit dura la que ha precedit aquest dissabte al Departament d’Ingressos de la presó barcelonina de Brians I. Malgrat el gran moviment que té aquest centre, dedicat en bona mesura a reclusos preventius, no tots els dies arriba un vip esportiu. La notícia de l’arribada de Dani Alves va córrer ràpid al centre. Ahir a la nit es va produir una gran expectació per l’ingrés de l’exjugador del FC Barcelona i de la selecció del Brasil, sobre el qual pesa una acusació de violació.

Alves va arribar enviat pels Mossos després de 17 hores de calabós i havent comparegut davant la jutge Concepción Cantón, que va ordenar finalment el seu empresonament preventiu. Impactat, enmig d’un fort abatiment i sense gairebé pronunciar paraula, segons fonts penitenciàries catalanes, es va sotmetre a la presa d’empremtes i a la sessió fotogràfica que serveix de pòrtic a tot pres nou. El tràmit d’empremtes i de fotos és el que va seguir també a la comissaria barcelonina dels Mossos a les Corts, on va ser portat després de la seva detenció.

Alves aterra aquest cap de setmana a la vida carcerària. Ha passat la nit a l’àrea de preventius i la direcció del centre ha procurat que no estigués sol. Estar acompanyat d’un altre pres és la mesura de seguretat més primària per als nouvinguts.

Avui, mentre espera que la família li porti roba, té previstes una sèrie de visites, les que se solen realitzar a qualsevol pres nou... Però no totes. El metge ha de realitzar-li una revisió, obrir-li fitxa, anotar els tractaments que segueix –si en segueix cap– i fer-li la prova de la tuberculina, com ordena el protocol. Aquest dissabte, es trobarà amb un dels educadors de la presó, un jurista i un especialista de psicologia.

Molt lluny del luxe

Totes aquestes són les visites habituals de rebuda a una persona ingressada a la presó, però en el cas d’Alves no es produirà la quarta, la del treballador social, perquè es considera que no és necessària, ja que el jugador no procedeix d’un entorn desestructurat.

Aquestes trobades amb professionals de l’àrea de tractament de Brians I tenen per objecte reunir informació sobre les circumstàncies del futbolista a fi de classificar-lo i decidir en quin mòdul s’allotjarà. La previsió, segons aquestes fonts, és que no sigui assignat fins dilluns i passi, per tant, tot el cap de setmana en preventius.

El mòdul III no serà el seu destí, indiquen. Aquest mòdul està passant moments de crispació perquè fa dies que la televisió no funciona correctament. Aquest detall, que fora de la presó pot semblar de poca importància, intramurs eleva molt la tensió.

Agua no sempre calenta

Brians és un centre amb 30 anys d’antiguitat i no s’hi han efectuat totes les reformes i reparacions que demanda. Els problemes amb l’aigua calenta han incrementat últimament la tensió al centre penitenciari. Precisament la dutxa serà una de les particularitats dels primers dies d’Alves entre reixes, molt lluny de la vida de luxe d’una estrella del futbol. A l’àrea d’ingressos no n’hi ha dutxes pròpies de la secció. Per tant, el futbolista s’ha de dutxar a les col·lectives, on no totes les aixetes funcionen, falten «carxofes» de dutxa i en algunes surt un mins raig d’aigua no sempre calent.

Notícies relacionades

El retard en la reparació de les instal·lacions d’aigua calenta està provocant «aldarulls regimentals» a Brians I, segons havia denunciat, 24 hores abans de l’ingrés d’Alves en aquesta presó, la branca catalana del sindicat penitenciari ACAIP.

Alves ha anat a parar a un centre penitenciari on es cou, a més, un conflicte laboral. El Departament de Justícia de la Generalitat ha decidit encarregar al CIRE (Centri d’Iniciatives per a la Reinserció, un organisme que entrena els presos en diferents llocs de treball) l’elaboració del menjar de Brians I, una de les últimes presons on encara hi ha una contracta externa de càtering. La mesura, segons ha denunciat el sindicat, fa preveure l’acomiadament de 50 treballadors.