Un col·lectiu prioritari

Una embarassada no vacunada té 23 vegades més risc d’ingressar per Covid

Un 20% de les gestants té la primera dosi i un 11,75% ja té la pauta completa

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un 20% de les embarassades té la primera dosi de la vacuna contra la Covid i un 11,75% ja té la pauta completa, segons ha explicat aquest dimecres la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que ha advertit que el risc d’ingrés entre les gestants es multiplica per 23 si no està vacunada. Per això ha insistit que el missatge «claríssim» és que cal vacunar-se. Una altra dada que avala la importància de la vacuna és que les dones embarassades no vacunades tenen 4,2 vegades més risc de contagiar-se.

El departament considera que és un dels col·lectius prioritaris i ha iniciat una estratègia proactiva amb les embarassades. Des de gener, ha dit Cabezas, 549 gestants han sigut ingressades a l’hospital per coronavirus i 52 han acabat a l’uci. No es té coneixement que hi hagi hagut defuncions.

Entrada sense cua

A més, ha recordat que als centres de vacunació una dona embarassada no ha de fer cua, sinó que té un accés ràpid. «La idea és sensibilitzar i facilitar al màxim», ha insistit. Així mateix, s’ha referit a un dels temors de les dones embarassades: «Són similars a les persones de la seva edat i sexe que no estiguin embarassades», ha dit.

Notícies relacionades

«El benefici de la vacuna en les gestants és manifest, per això és important que hi accedeixin. S’està seguint una estratègia proactiva de cara a la vacunació de les persones gestants, ja que és Salut qui es posa en contacte amb elles per facilitar la vacunació», ha insistit Cristina Martínez, responsable d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) a Catalunya, de l’Institut Català de la Salut.

El primer trimestre de les embarassades és el de desenvolupament més incipient i el moment en què més s’ha de cuidar la gestant, per tant és el període en què s’han de valorar més els efectes de risc-benefici, reconeix Martínez. «Als professionals els preocupa l’administració de fàrmacs en el primer trimestre, però no hi ha evidència de cap alteració en el fetus amb la vacuna», ha insistit, remetent a un estudi amb 100.000 embarassades als EUA: «Tenim una evidència àmplia que no hi ha efectes congènits amb aquesta vacuna».