Una obra controvertida
Greenpeace denuncia incoherència climàtica del Govern central a l’ampliació del Prat
SOS Baix Llobregat veu l’acord sobre l’aeroport de Barcelona com una «farsa lamentable»

L’organització ecologista Greenpeace ha denunciat aquest dimarts la falta de compromís amb el clima i el medi ambient del Govern central i de la Generalitat després de l’acord tancat ahir per ampliar l’Aeroport de Barcelona-el Prat. En un comunicat, considera que es tracta d’una incoherència el dedicar 1.700 milions d’euros a una infraestructura que potencia l’ús de combustibles fòssils i que a més perjudica notablement la qualitat de vida de l’àrea metropolitana.
La inversió, que se suma als 1.600 milions destinats a ampliar l’aeroport de Madrid-Barajas, és per a Greenpeace una mostra de la falta de compromís en el desenvolupament d’un model de transport net i eficient del Govern de Pedro Sánchez.
Greenpeace recorda que l’avió és la manera de transport més contaminant per persona transportada, fins i tot 20 vegades més que el tren.
«Tant el Govern d’Espanya com la Generalitat de Catalunya presumeixen de la seva voluntat per lluitar contra l’emergència climàtica mentre acorden ampliar aeroports, cosa que incrementarà encara més les emissions contaminants», ha declarat el responsable de la campanya de Mobilitat de Greenpeace, Adrián Fernández.
«Impacte en el clima»
«L’aviació no només té un greu impacte sobre el clima, també perjudica la població local amb més soroll i més contaminació atmosfèrica i arrasa espais protegits per la seva biodiversitat, com passa al Prat», ha afegit.
L’1 de juliol passat, l’organització ecologista va portar a terme una acció al mateix aeroport català reclamant «més trens i menys avions» per denunciar l’impacte ambiental del sector aeri i reivindicar el ferrocarril com a alternativa sostenible i assequible davant l’avió i la carretera.
La petició coincideix amb la declaració de l’Any Europeu del Ferrocarril per part de la Comissió Europea, organisme que va denunciar l’impacte de l’aeroport del Prat sobre els entorns naturals protegits del riu Llobregat.
L’organització també ha criticat les «opaques condicions» durant el desenvolupament de l’ampliació del Prat, insistint que ahir no es van concretar els detalls sobre els treballs a realitzar ni els impactes sobre els espais protegits –com la llacuna de la Ricarda–, que quedaran pendents del dictamen de la Comissió Europea.
Mobilització per protestar
«Els dos Governs saben que estan aprovant un atac mediambiental i per això insisteixen a ressaltar les mesures de compensació, malgrat que Aena encara no ha complert les obligacions en aquesta matèria fixades a la Declaració d’Impacte de 1998», ha recordat Fernández, que també ha respost a les declaracions del vicepresident Puigneró, que ha afirmat que el Prat serà l’aeroport més verd d’Europa.
«Cap aeroport és verd, perquè el sector aeri depèn al complet de combustibles fòssils i la seva descarbonització és inviable a curt i mitjà termini», ha explicat el portaveu.
Des de Greenpeace afegeixen que l’acord d’ahir no impedirà seguir endavant amb les reivindicacions per un model de transport descarbonitzat i compatible amb els objectius de l’Acord de París.
La Plataforma ZeroPort, de què Greenpeace forma part, ha convocat per la seva banda una gran mobilització ciutadana per al pròxim 19 de setembre, abans que el Consell de Ministres doni llum verda als plans d’AENA.
La denúncia de SOS Baix Llobregat
Per la seva banda, SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet s’oposa a l’acord entre la Generalitat i l’Estat per ampliar l’aeroport. «És una farsa lamentable», afirma la plataforma en un comunicat, on critica que no s’ha fet «cap concreció seriosa». Per al col·lectiu, l’entesa pretén ser «una victòria política momentània a favor dels poders partidaris de l’ampliació», i ho veu com un «engany» cap als opositors, com les entitats ecologistes o l’Ajuntament del Prat.
Notícies relacionadesSOS Baix Llobregat retreu la falta de debat amb el territori, i dona per fet que l’ampliació de les instal·lacions comprometrà el futur de la Ricarda. Alhora, critica la unió del Prat amb els aeroports de Reus i Girona amb alta velocitat, ja que assegura que l’anunci és «poc sòlid».
Respecte a la Ricarda, la plataforma assegura que és «impossible» preveure una mínima afectació en aquest espai, tal com han garantit l’Estat i la Generalitat. «L’ampliació de l’aeroport és un projecte incompatible amb la preservació dels espais naturals i no hi ha mesures atenuants possibles», asseveren les entitats ecologistes, que recriminen a les administracions l’incompliment de les mesures acordades al Pla del Delta de 1994 .
- Famosos Ferran Adrià desvela a 'Col·lapse' la frase que li va dir Xavi Hernández: "Se'm va quedar sempre al cap"
- Preus rebaixats Ni Lidl ni Carrefour: aquest és el supermercat 'low cost' que arrasa a Espanya
- Urbanisme BCN traurà a concurs la Torre Ona de Glòries abans de final d’any
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Segons la Cambra ¿Com afectarà Catalunya la guerra comercial?: 1.000 milions d’euros en vendes, menys contractacions i vi i oli més barats
- Mercat laboral Espanya suma més de 230.000 ocupats a l’abril
- Sector bancari Economia obre l’enquesta sobre l’opa i dona fins al 16 de maig per votar
- Cuerpo diu que el Govern central no busca una resposta de "sí o no"
- Reunió anual del Cercle d’Economia António Costa: "El que necessitem és un rearmament col·lectiu, no 27"
- Feijóo, ¿al pitjor país del món?