L’estranya normalitat

Nits a ritme de salsa i sense distància social a molts bars

  • Cada setmana, desenes de locals barcelonins obren les pistes de ball ignorant les mesures de seguretat contra la Covid

Colas para acceder a las discotecas de la zona del puerto olímpico.

Colas para acceder a las discotecas de la zona del puerto olímpico. / MANU MITRU (EPC)

4
Es llegeix en minuts

Mentre Catalunya viu un nou repunt en la xifra de contagis de Covid-19, les escenes que es viuen en alguns bars del Raval i la Barceloneta semblen un viatge a un temps molt pròxim, el de l’any 2019. Tot el que entra al local és rebut entre petons i abraçades per la resta de clients. No és la primera vegada que venen. Tots estan desitjant que comenci l’espectacle i començar a ballar. Sense distàncies físiques ni mascaretes. ‘Bares, qué lugares’, com cantava en els 80 Gabinet Caligari, versió 2.0 Covid-19.

La nit comença tranquil·la al local del Raval; el porter demana les entrades als qui arriben, que «inclouen una consumició», recorda. A l’escenari, el grup assaja per tenir-ho tot llest per a l’arribada dels clients. Les mascaretes descansen als colzes mentre els assistents van a la barra, als serveis i es mouen pel bar. La majoria ronden la trentena i són clients habituals del local.

Comença la música i, si a l’inici tot semblava estar calmat i els espectadors només es balancejaven al ritme de la música des de les taules, amb el pas del temps, les cançons i les copes, són cada vegada més els que aparten els seus seients i ballen a ritme de salsa. «Estem perdent la vergonya, sembla que ens falten cinc roms a cada un», afirma el vocalista entre tema i tema.

Mesures sanitàries

Com aquest, desenes de bars obren cada setmana amb l’avantatge d’ignorar les restriccions per la Covid. Els treballadors del sector critiquen aquesta actitud «deslleial» que es repeteix a nombrosos locals de tot Barcelona. «Ens deixen a tots malparats», diuen. Fa poc més de 10 dies que han pogut obrir les pistes de ball de nou i ho han fet amb unes estrictes mesures de seguretat, amb l’obligatorietat de perimetrar els espais, portar mascareta, mantenir la distància de seguretat... Aquí ningú compleix cap de les restriccions. «És un cas exemplar del que passa en alguns bars», diuen.

Al final de la barra, una noia arriba amb la seva motxilla i canvia les vambes per uns talons de ball. «Ara sí això s’ha posat bo», canta un dels músics i la noia treu a ballar un dels clients, que demana permís al seu acompanyant, deixa la copa i es llança amb ella a una improvisada pista de ball. En realitat, la pista no és una pista, sinó que es tracta d’un passadís que hi ha entre la paret i la barra del bar.

Si bé és cert que entre les taules i els seients hi ha distància de seguretat, la majoria de la gent es recolza a la barra o està dempeus per poder veure bé el grup i ballar al ritme de la música. Com expliquen altres propietaris, hi ha hagut bastants casos de contagis de Covid en festes d’aquest tipus.

Reobrir sense balls

La noia de la motxilla explica que no coneix ningú, que ha vingut de viatge per visitar una amiga que l’espera en un altre bar, però que havia vist que hi havia sessió de ball i no se la volia perdre. En un descans que fa explica que li agrada moltíssim ballar salsa i que està acostumada a una molt més ‘ballroom’ i està encantada amb aquesta nova manera de ballar. Amb prou feines li dona temps a dir res més, acaba ràpidament el got d’aigua que està bevent, busca una nova parella i torna a la pista.

Són molts els propietaris de locals d’oci nocturn que lamenten la pèrdua de clientela perquè trien locals que sí que permeten fer tot allò que està prohibit. «No hem fet res de ball i molta gent ens ha abandonat», afirmen. No només això, també assenyalen que molts d’aquests locals ja posaven música de ball des que es van començar a suavitzar les restriccions.

Cada vegada va entrant més gent al local, que amb prou feines té dos metres i mig d’ample i que, clarament, ja supera el 50% de l’aforament permès. A l’entrada una parella xerra amb el porter per intentar accedir i, tot i que al principi semblen tenir-ho complicat, al final ho aconsegueixen, demanen una consumició i comencen a ballar al costat de la resta.

Fins a la setmana que ve

Notícies relacionades

El grup s’acomiada fins a tres vegades, però cada vegada hi ha més gent ballant i cantant les seves cançons. Ningú vol que la nit s’acabi. Al costat de la barra, un grup d’amigues fa tota la nit que s’intenten contenir, però acaben cedint i es deixen portar per la música. Les noies comencen a ballar amb les copes de vi a la mà sense importar amb quants clients xoquen. Una de les cambreres esquiva ballarins mentre recull els gots buits, són les úniques que porten mascaretes en tota la sala.

Des de fora, un percep com els ritmes caribenys de la banda ambienten tot el carrer. Dins la gent demana al grup que continuïn tocant, ningú vol deixar de ballar. «Alguns amics han repetit, és per vostès que no ens n’anem a casa», diu el cantant entre les veus del seu públic. Un dijous més, la banda s’acomiada entre una gran ovació fins a la setmana que ve.

Temes:

Bars Coronavirus