Pandèmia de coronavirus

Els CAP tornen a estar contra les cordes per la cinquena onada de Covid-19

  • Els contagis entre joves, sobretot a Barcelona i voltants, tensen encara més els CAP, que lideren la vacunació

  • Els sanitaris, que comparen les xifres amb les d’altres onades, adverteixen que els casos estan creixent «exponencialment»

Els CAP tornen a estar contra les cordes per la cinquena onada de Covid-19

Jordi V. Pou

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’allau de nous contagis de Covid-19 està posant contra les cordes l’atenció primària. La majoria dels infectats en aquesta cinquena onada pandèmica són joves: tenen entre 18 i 29 anys, tot i que també n’hi ha en la trentena. Ells no emmalalteixen de forma greu, per la qual cosa no acudeixen a l’hospital. Però sí als CAP, on els fan les proves diagnòstiques i el seguiment (d’ells i dels seus contactes), i que a més lideren el procés de vacunació.

«Un 50% de les persones que acudeixen al centre de salut per sospita de coronavirus acaben sent positives en els tests d’antígens», certifica l’infermer Paco Cegri, que treballaal CAP Sant Martí i és membre de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (Aificc). Aquest percentatge era d’un 40% el cap de setmana. La situació, segons ell, està començant a ser tan «desbordant» com la de març del 2020 en relació amb els casos diagnosticats (no així quant als ingressos als hospitals i ucis o a la letalitat). El president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, va dir ahir a Twitter que, si no fos per la vacuna, que evita la malaltia greu, ara mateix les autoritats s’haurien de plantejar un confinament domiciliari.

Catalunya ha registrat aquest dijous 5.206 nous contagis.Però és que ahir en van ser 3.556. I el dia anterior, 2.707. Barcelona i la seva àrea metropolitana són les zones on més infeccions s’estan produint, com va confirmar ahir en roda de premsa la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. Aquest dijous només Barcelona ciutat ha detectat 1.698 infeccions més. «El creixement és exponencial –assegura Cegri–. Tots els casos estan per sota dels 50 anys».

Per això en alguns centres de salut s’han hagut de «reforçar» els equips dels serveis respiratoris (la Covid-19 va obligar els CAP a dividir-se en mòduls per no barrejar pacients). «Tornen a estar desbordats, amb agendes superplenes i espais limitats. Es creen grans cues perquè estem sobrecarregats», diu l’infermer.

El Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha confirmat que, la setmana passada, una persona va contagiar de mitjana entre tres i quatre persones, «i els casos es doblaven cada tres dies». Segons el Biocomsc, els efectes als hospitals i ucis es veuran «en dues setmanes», a l’«espera de saber el nivell de protecció que oferiran les vacunes».

La primària aplaudeix la decisió de la Conselleria de Salut de començar a vacunar ja i de cop els joves d’entre 16 i 29 anys, que són el gruix dels focus de contagis. En algunes zones de Catalunya, com Lleida, ja han pogut trobar cita per a aquest dijous. «Sobretot des de divendres hem començat a detectar moltíssims joves positius, una cosa que ha augmentat de forma espectacular aquesta setmana», assegura per la seva banda Iris Alarcón, metge de família del CAP Casernes de Barcelona, adjunta a la direcció del SAP Muntaya-Dreta i secretària de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic).

Notícies relacionades

Si en les setmanes anteriors els CAP havien començat a «distribuir» el treball gràcies a la «millora» epidemiològica amb l’objectiu de reprendre l’atenció del pacient crònic («fa molts mesos que no ens hi podíem dedicar com volíem»), les dades dels últims dies els han obligat a fer marxa enrere. «Per nombre de casos i positius estem igual que al desembre», assegura Alarcón. «Estem iniciant una onada i en l’atenció primària té aquest impacte», afegeix.

Com a part positiva, segons Alarcón, són «anecdòtics» els casos de persones vacunades que es contagien. «El que sí que està passant és que aquests joves que es contagien conviuen amb persones d’entre 50 i 60 anys que no tenen la pauta completa de vacunes i això pot tenir un impacte», explica aquesta metge, que crida tothom a «vacunar-se perquè «és l’única manera de sortir de la crisi».