Medi ambient

Un estudi confirma que es pot restaurar la biodiversitat

La investigació més gran feta fins ara conclou que la majoria d’actuacions de conservació de la natura dutes a terme van ser beneficioses i van aconseguir el seu objectiu.

Un estudi confirma que es  pot restaurar la biodiversitat

VALENTINA RAFFIO

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Pràcticament tots els estudis centrats a analitzar l’estat del planeta, dels ecosistemes o dels seus habitants acaben donant mals resultats. Però ahir, finalment, un informe científic exposa una bona notícia per al món. "Els programes de conservació de la natura estan aconseguint frenar i revertir la pèrdua de biodiversitat arreu del món", afirma un equip internacional d’investigadors en una anàlisi publicada a la prestigiosa revista científica Science. "Aquest estudi mostra que hi ha lloc per a l’esperança", afegeixen, entusiasmats, els autors d’aquest treball.

L’anàlisi recopila la informació de 186 estudis de gran abast i 665 assajos acadèmics en els quals s’analitza l’efectivitat dels programes de conservació d’espècies i d’ecosistemes. A partir d’aquí, un grup internacional d’experts s’han centrat tant a avaluar l’efectivitat d’aquestes intervencions com a estudiar què hauria passat si no s’haguessin produït. En total, els científics van estudiar l’impacte de més d’un segle de programes ambientals, com, per exemple, la creació d’àrees protegides, el control d’espècies invasores, el maneig sostenible d’ecosistemes i la restauració d’hàbitats.

Segons argumenten els experts que han liderat aquest treball, en la majoria dels casos estudiats (66%) els programes havien contribuït de manera directa a frenar o revertir els danys ambientals i, per tant, podien considerar-se un èxit. I en els casos en què no s’havien aconseguit resultats gaire positius, l’anàlisi mostra que fins i tot així s’havia aconseguit limitar els danys respecte a un escenari sense cap tipus de mesura. "Aquest estudi demostra que aquest tipus d’intervencions marquen la diferència, frenant la pèrdua de poblacions i hàbitats d’espècies i permetent-los recuperar-se", destaca Stuart Butchart, coautor del treball i científic en cap de BirdLife International.

Notícies relacionades

Casos d’èxit

L’anàlisi recopila exemples d’èxit arreu del món. La creació del santuari del pantà de Zapata, a Cuba, ha aconseguit augmentar la població de cocodrils cubans. A les illes barrera de Florida, Cayo Costa i North Captiva, el control de depredadors també ha aconseguit millorar la reproducció d’espècies en perill, com les tortugues caretes. A la conca del Congo, el maneig forestal ha reduït la desforestació en un 74% en concessions fusteres.