Aquest dilluns

L’oci nocturn es prepara per reobrir amb mascaretes a les pistes

Catalunya reobre discoteques, sales de ball, bars musicals i karaokes amb limitacions d’aforament, registre d’entrada i fins a les 3:30

4
Es llegeix en minuts

Les discoteques van ser una de les primeres activitats en tancar quan, el març de l’any passat, la pandèmia de Covid-19 va disparar tots els senyals d’alarma a Espanya. Des d’aleshores, el sector de l’oci nocturn ha estat amb la persiana abaixada durant més de quinze mesos. Excepte un breu període l’estiu de l’any passat, quan la tímida obertura dels locals va ser conclosa pels rebrots de la segona onada, les pistes de ball han estat a les fosques. Però ara, gràcies a la millora de la situació epidemiològica derivada de la vacunació massiva, tot apunta que l’oci nocturn està de cara a la seva reobertura definitiva. 

Aquest dilluns a les 00.01 hores, Catalunya ha reobert discoteques, sales de ball, bars musicals i karaokes. Amb limitacions, sí. Però han reobert. Alguns locals ho han fet aquesta mateixa matinada. Fins a les 12 han treballat només amb servei de restauració i copes i a partir de mitjanit han obert les pistes de ball. Altres establiments, en canvi, esperaran la mitjanit que ve per inaugurar la temporada. A partir d’ara, els locals d’oci nocturn podran obrir les portes fins a les 3:30 de la matinada (amb mitja hora extra per desallotjar el local). Amb un 50% d’aforament a l’interior. Amb control d’accessos, registre d’assistents i distància interpersonal. Amb grups de màxim sis persones a l’interior i màxim de deu a l’exterior dels locals. I amb les pistes de ball plenes de mascaretes (però sense rastre de cubates). L’ambient, doncs, no serà el mateix. Però per alguna cosa es comença.

De fet, la normativa s’anirà modificant ‘a poc a poc’, així que millori la situació epidemiològica. «La represa d’activitat d’aquest sector econòmic culmina la incorporació de tots els sectors d’activitat en el procés de desescalada que ha de permetre avançar progressivament i de manera gradual en la recuperació econòmica i social», afirma la resolució publicada aquest dissabte al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), on es detallen totes les mesures de la reobertura de l’oci nocturn a Catalunya.

Entre un 5% i un 10% dels locals continuarà tancat

En vigílies de la reobertura de les discoteques catalanes, la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) denuncia la «severitat» de les mesures imposades. L’entitat estima que entre un 5 i un 10% dels locals nocturns no obriran fins que es flexibilitzi la normativa. Preocupa, sobretot, que les limitacions d’aforament, la distància interpersonal i les pistes de ball amb mascareta (però sense consum) afectaran negativament la facturació del sector, que arrossega 4.000 milions d’euros en pèrdues des que va començar la pandèmia. 

L’entitat argumenta que, a la pràctica, moltes d’aquestes mesures seran «impossibles de complir» i demana, com a alternativa, substituir la distància de seguretat per un test negatiu i permetre el ball a les zones de consumició. «Una discoteca no és una biblioteca i és inevitable que la gent s’aixequi de les cadires quan sentin una cançó que els agrada», diu Joaquim Boadas, secretari general de la FECASARM en relació amb la normativa actual, que preveu diferenciar la zona de consum (sense mascareta) i la de ball (amb mascareta).

La directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, ha demanat «prudència, prevenció i autoprotecció» en vista de la pròxima reobertura de l’oci nocturn. En una entrevista a RAC-1, Salvat ha assegurat que té «confiança» que els locals apliquin controls per garantir el compliment de mesures com la distància de seguretat o l’ús de la mascareta a l’interior dels locals.

Precaució, precaució i precaució

Però abans de l’obertura de les discoteques, un últim ‘llamado de emergencia’, com diria Daddy Yankee. Als espais d’oci nocturn conflueixen diversos factors de risc. Primer, perquè els locals per si mateixos solen ser espais tancats amb grans aglomeracions de gent. I segon, perquè les activitats que s’hi porten a terme, com ballar o cantar, emeten grans quantitats d’aerosols, que han demostrat ser els principals vehicles de transmissió del coronavirus

Notícies relacionades

Si a això li sumem que la gran majoria d’assistents a aquests espais pertanyen a franges encara no vacunades queda clar perquè és imprescindible extremar les mesures de seguretat en aquestes primeres fases de la reobertura. En aquests moments, segons recull l’últim informe del Ministeri de Sanitat, només un 13% dels espanyols d’entre 25 i 39 anys disposa d’una dosi contra la Covid-19 i només un 7,6% dels joves d’entre 18 i 24 anys ha rebut almenys una punxada contra el virus.

L’últim factor crucial a tenir en compte de cara a la reobertura de l’oci nocturn potser és el més obvi. Als locals d’oci impera una atmosfera festiva i desenfadada que, en moltes ocasions, fa oblidar totes les altres coses. Només fa falta veure els ‘botellons’ de carrer d’aquestes últimes setmanes per corroborar que el consum d’alcohol inhibeix l’escrupolós seguiment de les mesures de protecció. La bona notícia és que, així que forgem la immunitat de grup contra el virus, tots aquests peròs s’aniran esfumant. Cada vegada falta menys perquè sortim, per fi, a «‘matar la tusa’».