Cures pal·liatives. Guardó

Premi al Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades

Aquest innovador projecte de la Fundació «la Caixa», amb 15 anys de trajectòria, ha rebut un reconeixement pel seu impacte i la seva metodologia

Des del 2008, a Espanya s’han atès més de 680.000 persones

zentauroepp46582430 madrid 17 01 2019  sociedad desayuno informativo balance 10 190117114156

zentauroepp46582430 madrid 17 01 2019 sociedad desayuno informativo balance 10 190117114156

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La International Association for Hospice and Palliative Care (IAHPC), una plataforma global dedicada al desenvolupament i optimització de les cures pal·liatives, ha atorgat al Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació "la Caixa" l’Institutional Recognition Award 2024, compartit amb la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC. Aquest guardó reconeix el treball que fan les institucions en l’àmbit de les cures pal·liatives. El Programa ha sigut premiat pel seu compromís excel·lent en el desenvolupament i prestació de cures pal·liatives per a la millora de la qualitat de vida dels pacients amb malalties avançades que pateixen greus problemes de salut. L’IAHPC ha reconegut els resultats obtinguts a nivell assistencial durant els 15 anys de trajectòria del programa, posant en valor el seu impacte sobre el benestar de les persones en situació de final de vida mitjançant una atenció psicosocial i espiritual d’excel·lència, així com l’aportació en altres àmbits com la formació, la investigació i la sensibilització.

Marc Simón, subdirector general de la Fundació "la Caixa", ha agraït aquest reconeixement assenyalant que gràcies a aquest Programa, "persones que es troben en situació de final de vida i les seves famílies tinguin un suport psicosocial i espiritual que complementa l’atenció sanitària i els permet viure aquesta última etapa amb més pau i serenitat". Per la seva banda, Xavier Gómez-Batiste, director científic del programa, afegeix que l’adaptació psicològica a la malaltia i el suport social a les famílies, "són fonamentals per al benestar de les persones durant la malaltia i poden evitar molt patiment innecessari".

Un programa pioner

Notícies relacionades

El Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació "la Caixa", impulsat de la mà del Ministeri de Sanitat i les Conselleries de Salut de les Comunitats Autònomes, s’implementa a través de 65 entitats de l’àmbit sociosanitari.

Des de la seva posada en marxa el 2008, a Espanya s’han atès més de 680.000 persones: 301.572 pacients i 385.743 familiars, intervenint en centres sanitaris, equips domiciliaris de les àrees d’influència i residències, a través dels Equips d’Atenció Psicosocial (EAPS) formats per psicòlegs, treballadors socials, infermers, metges, agents pastorals i voluntaris. Actualment el programa s’implementa en 153 centres sanitaris, 173 equips domiciliaris i 165 residències de tot Espanya.