Crítiques pel límit establert

Els metges catalans insten Salut a desobeir i vacunar amb AstraZeneca els més grans de 55

Els professionals carreguen contra el criteri del Ministeri de Sanitat i demanen revisar-lo per equiparar-lo a altres països europeus

Els metges catalans insten Salut a desobeir i vacunar amb AstraZeneca els més grans de 55
4
Es llegeix en minuts

Als països europeus (cada vegada més nombrosos) que permeten l’administració de la vacuna d’AstraZeneca a les persones de fins a 65 anys (avalats per les recomanacions de l’OMS), s’hi han sumat aquest divendres metges i científics espanyols que reclamen al comitè que fixa els criteris per a la campanya d’immunització a Espanya que revisi el seu actual límit de 55 anys. És, segons l’opinió dels experts, una mesura de fàcil adopció i que permetrà accelerar el ritme de vacunació a Espanya. Però el Ministeri de Sanitat no està de moment per la feina.

Des de Catalunya, el president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Jaume Padrós, ha anat més enllà i ha instat la consellera de Salut, Alba Vergés, a posar aquesta vacuna «a tots els grups d’edat» si el ministeri no canvia el criteri «ben aviat». Padrós ha demanat, a través de les xarxes socials, que es prengui aquesta decisió «atenent a criteris ètics, clínics, de risc i d’evidència» i assegura que els metges la recolzaran. La ministra Carolina Darias ja va dir aquest dimecres, després de la Interterritorial de Sanitat, que de moment aquesta opció no entra en els seus plans.

En declaracions posteriors a l’ACN, Padrós ha assegurat que «no hi ha cap justificació científica» per mantenir aquesta limitació a 55 anys i n’ha posat com a exemple que països que també l’havien establert ja han rectificat, ja que l’evidència que hi ha ara «no és la que hi havia fa dos mesos . A més, ha considerat que s’han saltat els criteris de priorització d’edat i s’està vacunant personal no essencial de poc risc «quan la majoria de persones més grans de 80 anys que viuen a casa o pacients de risc encara no han sigut vacunats». «La població més vulnerable ha de ser la primera i principal prioritat», ha reivindicat.

Els metges d’Espanya demanen una revisió

Els metges d’Espanya demanen una revisióUna altra veu crítica ha arribat de la mà del Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM), que demana a Sanitat la revisió de la seva estratègia de vacunació, «a fi de dinamitzar el ritme d’immunització i eliminar les traves autoimposades», i que «excedeixen» les recomanacions dels organisme sanitaris internacionals que assenyalen que la vacuna d’AstraZeneca podria ampliar la seva administració a població de fins a 65 anys. L’òrgan col·legial recorda que aquesta decisió ja s’ha pres en països com França i Alemanya i que, tenint en compte el ritme de vacunació a Espanya, que és «molt lent», es fa necessari una revisió de l’estratègia en què s’assumeixin «consideracions molt més àmplies que l’interès clínic individual».

Així, reclama no fer distinció entre les vacunes i tenir en compte que el principal criteri per a la seva administració ha de ser per ara l’edat en ordre descendent, i la velocitat de vacunació s’ha d’incrementar substancialment per arribar al més aviat possible a les edats mitjanes de la vida, que són les que concentren al seu torn la majoria dels factors de risc per a la Covid-19 greu.

«Per això no ens podem aturar en diferències, més teòriques que reals a la pràctica, entre les diferents vacunes, generant paradoxes com les que ofereix l’esmentada estratègia, que està permetent que es vacunin abans docents i policies de menys de 55 anys (grup 6), que els seus propis companys d’edats superiors (grup 8)», adverteixen.

Més crítiques

Notícies relacionades

I més crítiques. Així mateix, el metge i investigador Salvador Macip ha carregat aquest divendres contra la gestió que està fent l’Estat espanyol amb la vacuna d’AstraZeneca. En declaracions a Catalunya Ràdio ha explicat: «Espanya s’està quedant sola i està fent el ridícul», perquè països del nostre entorn l’estan aplicant des del principi a la gent gran, una recomanació que ja va fer l’Agència Europea del Medicament i l’Organització Mundial de la Salut. «Ara sí que hi ha prou dades per pensar que és igual d’eficaç que altres vacunes», ha afegit.

Els farmacèutics catalans, també

El Consell dels Col·legis Farmacèutics de Catalunya també s’ha pronunciat aquest divendres. El col·lectiu «considera preocupant que els farmacèutics de més de 55 anys (que suposen més del 25% del col·lectiu farmacèutic) no tinguin accés a una vacuna, quan estan treballant diàriament en primera línia, en establiments sanitaris com les farmàcies, que són els més pròxims i accessibles a la ciutadania». Per això, en la línia del que van exposar en roda de premsa dimarts, 2 de març, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, s’uneix a la demanda de Salut perquè el Ministeri de Sanitat revisi la franja d’edat de les persones a qui s’està administrant la vacuna d’Oxford-AstraZeneca i l’ampliï fins als 65 anys