Macrofesta en plena pandèmia

El català i l’holandesa detinguts per la ‘rave’ de Llinars compareixeran demà davant el jutge

  • Tots dos s’enfronten a una sanció administrativa de fins a 600.000 euros per incomplir la normativa anti-Covid

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El noi de Tarragona de 22 anys i la jove holandesa de 29 detinguts aquest dissabte pels Mossos com a presumptes organitzadors de la ‘rave’ il·legal que es va celebrar durant 40 hores a Llinars del Vallès (Barcelona) passaran aquest dilluns, dia 4, a disposició judicial, segons han informat a Efe fonts dels Mossos. Tots dos s’enfronten a una sanció administrativa de fins a 600.000 euros per incomplir la normativa anti-Covid.

A conseqüència d’aquesta macrofesta de la nit de Cap d’Any, la policia autonòmica va arrestar aquestes dues persones i va imputar-ne unes altres cinc com a suposats organitzadors i per desobediència greu.

A més, el Departament d’Interior va requerir a la fiscalia que determinés si els organitzadors de la festa van poder cometre també un delicte contra la salut pública.

Proves d’alcoholèmia i de drogues

A la festa es van identificar 215 assistents, que poden ser sancionats amb multes de fins a 3.000 euros per saltar-se les mesures contra la pandèmia. Entre aquests, hi ha 100 espanyols, 35 francesos, 10 andorrans, 10 italians i d’altres de procedents de diversos països, com Luxemburg o Àustria.

En el desallotjament de la nau on es celebrava la ‘rave’, els Mossos van practicar 61 proves d’alcoholèmia, que van donar negatiu, i una de consum de droga, que va donar positiu. També van aixecar 30 actes pels vehicles estacionats als voltants amb documentació caducada, alguns també amb la ITV. Els agents van decomissar tots els equips electrònics i de so que es van utilitzar a la festa.

Dilació excessiva

Els Mossos van tenir constància de la macrofesta a les 21.00 hores del dijous 31 de desembre. Segons el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, es va descartar intervenir sense llum solar a causa que l’espai comportava risc i, segons el major Josep Lluís Trapero, perquè l’estat d’eufòria d’alguns assistents podria haver complicat molt la intervenció d’ordre públic.

Tampoc es va actuar divendres 1 de gener, segons tots dos, perquè al tractar-se d’una aglomeració emmarcada dins una pandèmia mundial es va sol·licitar a la Conselleria de Salut instruccions sanitàries sobre com procedir. No obstant, Salut va respondre que havien d’actuar com en la resta de desallotjaments anteriors, alguns de característiques molt similars.

Sorpresa dels agents

Notícies relacionades

Entre els mateixos agents també va causar sorpresa el retard. «És normal que no volguessin entrar de nit per la falta de llum... ¿però per què no es va fer res divendres?», es repreguntaven.

Després d’una reunió a les 10.00 hores del dissabte 2 de gener, els Mossos van enviar finalment 500 policies i van prendre el control del recinte a les dotze del migdia. A l’interior els esperaven uns quants centenars de persones que continuaven ballant –o movent el cos com podien després d’un dia i mig de festa–. Entre aquestes hi havia una dona en ‘topless’ que mirava d’exercir de portaveu amb els antiavalots, cosa que va afegir confusió a la situació.