Nit de Cap d’Any polèmica

La ‘rave’ il·legal de Llinars obre una altra crisi entre els socis de Govern

Salut i Interior creuen retrets sobre les raons per demorar tant el desallotjament

La ‘rave’ il·legal de Llinars obre una altra crisi entre els socis de Govern
2
Es llegeix en minuts

La ‘rave’ il·legal de Llinars del Vallès (Vallès Oriental) ja s’ha acabat, però el volum de la bronca política que ha generat potser iguala els decibels que durant 36 hores van retronar a la nau abandonada. Els departaments de Salut, liderat per Alba Vergés (ERC), i Interior, amb Miquel Sàmper (JxCat) al capdavant, han viscut un nou enfrontament a compte de la conveniència o no d’un desallotjament més ràpid. El dia 1 a la tarda, els Mossos van explicar que no preveien desallotjar la nau a l’espera que els participants sortissin per la seva pròpia voluntat i per evitar mals majors, tot i que poc després van apuntar que tenien previst actuar «en les pròximes hores» si els participants en la festa no hi desistien voluntàriament.

La policia catalana va informar que esperava conèixer un protocol de Salut sobre com actuar amb els participants quan sortissin, tenint en compte que anaven tots sense mascareta i no respectaven les distàncies mínimes de seguretat.

Davant l’allau de crítiques per part de veïns, grups polítics i empresaris de l’oci, fonts de la Conselleria de Salut han explicat aquest dissabte que Alba Vergés va parlar divendres amb Sàmper i li va demanar que es posés fi a la festa, s’identifiqués els participants i s’imposessin les sancions corresponents. Les mateixes fonts asseguren que aquest és el procediment habitual en altres festes que incompleixen la normativa de restriccions contra la pandèmia, sense que s’hagi demanat abans un protocol al respecte.

A la mateixa conselleria han emfatitzat que no es pot obligar a fer quarantena algú si no és positiu o contacte directe, però sí identificar els participants per poder fer-los un seguiment, en cas que algun d’ells donés pròximament positiu per coronavirus.

Notícies relacionades

En plena polèmica, el vicepresident de la Generalitat i candidat d’ERC a les eleccions del 14-F, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dissabte que es «revisaran» amb Interior els fets per «evitar» que es repeteixin. Des del seu compte de Twitter, ha remarcat, una vegada ha començat el desallotjament, que les actuacions han de ser «més ràpides».

Poc després, Ciutadans (Cs) ha anunciat que demanarà la compareixença de Sàmper i Vergés, davant la diputació permanent del Parlament perquè expliquin les raons per les quals s’ha demorat la intervenció dels Mossos a la festa. El líder de l’oposició a Catalunya, Carlos Carrizosa, opina que és «increïble que per part del govern de la Generalitat s’hagi tardat més de 36 hores a reaccionar amb el que és una festa il·legal amb persones que no respecten en absolut les mesures sanitàries», quan «tots sabem com de ràpid que es reacciona contra la gent normal, contra els comerciants, els hotelers o els que no compleixen els confinaments municipals».