40 hores de ‘rave’ a Llinars

Macrofesta sense fronteres en plena pandèmia

  • Els Mossos detenen dos organitzadors i investiguen unes altres cinc persones per impulsar l’esdeveniment o desobeir els agents

  • Els antiavalots han envoltat 215 participants, entre els quals hi havia 100 espanyols, 35 francesos, 10 italians i 10 andorrans

  • Els assistents desallotjats han abandonat el recinte sense cap prova de PCR i després de sotmetre’s a un control d’alcoholèmia per conduir

6
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Jo soc italià i ja era a Espanya però hauria vingut d’Itàlia només per aquesta festa», aclaria un jove des de l’interior d’una festa ‘rave’ en una nau gegant de Llinars del Vallès que ha reunit unes 400 persones –potser un miler en l’apogeu– i ha hagut de ser clausurada per antiavalots dels Mossos d’Esquadra quan arribava a l’equador. L’‘equador’ perquè els plans dels organitzadors eren que s’allargués fins diumenge i ha sigut interrompuda aquest dissabte a les 12 del migdia, quan portava en funcionament ‘només’ 40 hores. «¿Però sou conscients de la indignació social que ha aixecat aquesta concentració en plena pandèmia?». Resposta: «No, ¿per què?». 

Dos dels organitzadors de l’esdeveniment han sigut detinguts. Un total de 215 assistents han sigut identificats. Una xifra desconeguda ha fugit camp a través al detectar l’arribada dels policies. Entre aquests hi ha 100 espanyols, 35 francesos, 10 andorrans, 10 italians i d’altres de procedents de diversos països com Luxemburg o Àustria.

Els mateixos assistents detallaven que, rere aquesta celebració que ha ignorat sense immutar-se les mesures sanitàries que segueixen en vigor en ple repunt de casos, hi ha diversos grups de persones que es coneixen i que van concertar reunir-se per acomiadar l’any amb una macrofesta. Un altre dels participants, que mitja hora abans de la irrupció policial abandonava oportunament el recinte per tornar a França, mantenia que al seu país això no està permès i que, per això, havien decidit venir a aquesta nau –coneguda com La Bòbila perquè era seu d’una fàbrica de maons–. «Fer una festa privada a Espanya és legal, com la marihuana». Això deia. 

A Espanya, i a Catalunya, la marihuana no és legal i tampoc ho és muntar una reunió de més de 10 persones o procedents de més de dues bombolles . Tot i que ho sembli. El malestar dels ciutadans que sí que se sacrifiquen –inclosos els restauradors o empresaris de l’oci nocturn que mantenen els establiments sota mínims o tancats– ha anat en augment i, minuts abans de l’actuació policial, ja s’acostava a un clímax de signe contrari però intensitat similar al que es va haver de viure a l’interior de La Bòbila amb les campanades del 2021. Al poble, sense anar més lluny, els veïns continuaven aquest dissabte sense explicar-se com l’Administració estava demorant tant la clausura de la festa i tement que els seus participants poguessin acabar acostant-se al nucli habitat després de tantes hores coquetejant amb un contagi de Covid-19

Dilació excessiva

Els Mossos van tenir constància d’aquesta macrofesta a les 21.00 hores del 31 de desembre. Segons el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, es va descartar intervenir sense llum solar a causa que l’espai comportava risc i, segons el major Josep Lluís Trapero, perquè l’estat d’eufòria d’alguns assistents podria haver complicat molt la intervenció d’ordre públic. Tampoc es va actuar durant el dia d’ahir, segons tots dos, perquè al tractar-se d’una aglomeració emmarcada dins d’una pandèmia mundial es va sol·licitar a la Conselleria de Salut instruccions sanitàries sobre com procedir. No obstant, Salut va respondre que havien d’actuar com en la resta de desallotjaments anteriors, alguns de característiques molt similars. Entre els agents també ha causat sorpresa el retard: «És normal que no volguessin entrar de nit per la falta de llum... ¿però per què no es va fer res durant el dia d’ahir?», repregunten.

El desallotjament

Després d’una reunió feta a les 10.00 hores, els Mossos han enviat finalment 500 policies i han pres el control del recinte a les dotze del migdia d’aquest dissabte. A l’interior els esperaven diversos centenars de persones que continuaven ballant –o movent el cos com podien després d’un dia i mig de festa–. Entre aquestes hi havia una dona en ‘topless’ que ha mirat de fer de portaveu amb els antiavalots i que ha afegit confusió a la situació.

La tromba policial ha provocat algun instant de tensió al començament però ningú ha oposat massa resistència. Tots han sigut identificats i multats. No obstant, al tractar-se majoritàriament de persones estrangeres, les sancions probablement no els arribaran. Una contrarietat final que ha exacerbat la percepció d’impunitat que envolta aquest acte tan multitudinari. Segons els Mossos, dos dels organitzadors han sigut detinguts al confirmar-se que són amos d’equips de so i uns altres cinc seran investigats per impulsar l’esdeveniment o desobeir greument els agents. Abans de marxar, els conductors han sigut sotmesos a tests d’alcoholèmia però a cap prova PCR.

Tempesta política

Aquest diari havia accedit a la nau hores abans del desembarcament policial. A l’extrem nord del recinte seguien drets a les 8.00 hores, a dos sota zero, una mica menys d’un centenar de joves, i no tan joves, embolicats pel poderós batec de la música electrònica, que retrunyia en la immensitat de l’espai. De seguida cridava l’atenció la instal·lació que havien portat a terme els organitzadors clandestinament. Columnes d’altaveus, ordinadors i taules de barreja, dos escenaris presidits per una calavera gegant i camions d’aspecte militar per transportar-ho. Als voltants, centenars de cotxes, furgonetes i caravanes dins les quals a aquella hora la majoria es protegia de l’intens fred i agafava forces per seguir fins diumenge. L’entrada era gratis i els ‘dj’ tocaven sense cobrar. No hi havia servei de bar, era una ‘rave’ –una festa il·legal, doblement il·legal en temps pandèmics–, però sobraven l’alcohol i les drogues. «Cadascú s’ha portat les seves coses», remarcava un participant, a punt de pujar a un cotxe i afrontar per carretera un viatge internacional per tornar a casa, a dormir la mona. Aliè a la tempesta social i política que deixa enrere.

Tensions entre Interior i Salut

Després de començar el desallotjament, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat que es «revisaran» amb el departament d’Interior els fets ocorreguts a la festa il·legal de Llinars del Vallès (Barcelona) per «evitar» que es repeteixin. A través del seu compte de Twitter, Aragonès ha remarcat que cal «evitar que torni a passar una situació d’aquestes característiques» i que les actuacions han de ser «més ràpides».

Notícies relacionades

En les últimes hores, els departaments de Salut, liderat per Alba Vergés (ERC), i Interior, amb Miquel Sàmper (JxCat) al capdavant, han protagonitzat una topada a compte d’aquesta festa, després que la policia catalana informés que esperava conèixer un protocol de Salut sobre com actuar amb els participants quan sortissin.

Fonts de la Conselleria de Salut han explicat, posteriorment, que Alba Vergés va parlar aquest divendres amb Miquel Sàmper i que la petició va ser clara: que es posés fi a la festa, se n’identifiqués els participants i s’imposessin les sancions corresponents. Les mateixes fonts han assegurat que aquest és el procediment que se segueix en altres festes que incompleixen la normativa contra la Covid i que mai abans s’havia demanat a Salut un protocol per actuar.