Informe a peu de carrer

La pandèmia agreuja l'explotació sexual a Espanya

Les màfies tornen a captar dones espanyoles per a la prostitució, segons l'oenagé APRAMP

Alguns proxenetes fan els tràmits perquè les seves víctimes puguin cobrar l'ingrés mínim vital i treure'ls després aquests diners

zentauroepp6130847 barcelona 06 04 2007    operacion de los mossos contra la pr181127103607

zentauroepp6130847 barcelona 06 04 2007 operacion de los mossos contra la pr181127103607

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

«La situació de les dones prostituïdes s’ha tornat més vulnerable, més invisible i molt més preocupant» amb la pandèmia del coronavirus. És la conclusió d’un informe de l’Associació per a la Reinserció i Atenció de la Dona Prostituïda (APRAMP) sobre l’’Explotació sexual de dones en la crisi sanitària per la Covid 19’.

L’informe d’APRAMP, una oenagé que ajuda a rescatar dones prostituïdes i donar-los després formació i una nova vida, reflecteix com les màfies de la prostitució han anat canviant les seves pràctiques en funció de les mesures contra la Covid-19. En molts casos, els clients no poden acudir als locals o pisos, de manera que les dones tenen ara «deutes més alts» amb els seus explotadors, que els han «augmentat les quotes diàries de lloguer».

«Els grups mafiosos les estan ficant en pisos i fent que facin connexions per ’webcam’. Després, les extorsionen amb aquestes imatges sexuals. Moltes dones estan soles, aïllades, sense poder si més no parlar amb els seus familiars durant els períodes de confinament. S’han duplicat, i en algunes zones quadruplicat, els pisos dedicats a la prostitució», explica Rocío Mora, directora d’APRAMP.

«S’han duplicat, i fins i tot quadruplicat, els pisos dedicats a la prostitució»

Rocío Mora

Directora de l’Associació per a la Reinserció i Atenció de la Dona Prostituïda (APRAMP)

Traslladades de la ciutat al camp

L’informe sobre covid i les dones prostituïdes d’aquesta entitat afegeix que «les víctimes de tràfic han sigut desplaçades del centre de les ciutats a altres municipis, zones agrícoles, masies i entre comunitats autònomes on la presència policial resulta menor». Les xarxes d’explotació han traslladat les dones a zones allunyades on «continuen sent explotades en la més absoluta clandestinitat».

«Elles no saben com escapar-se, on acudir; abans anaven a hospitals, però ara amb el coronavirus ja no s’atreveixen», apunta Mora. Algunes d’aquestes dones arriben caminant fins a les seus d’APRAMP o els centres d’acolliment. La penúltima, una jove romanesa, embarassada i amb 22 infeccions de tot tipus. 

«Abans buscaven ajuda als hospitals, però ara amb el coronavirus ja no s’atreveixen»

Rocío Mora

Directora d’APRAMP

L’oenagé rep unes 250 consultes diàries de dones a la recerca d’ajuda des que van començar el virus i els diferents confinaments. La directora d’APRAMP explica que, a més, estan veient que «algunes dones espanyoles que s’han quedat sense feina per la crisi de covid estan anant a la prostitució». Des que va començar la pandèmia, han registrat un augment de l’11% en les consultes i casos de dones espanyoles, segons les seves dades. Fins a l’arribada de la Covid, les dones espanyoles prostituïdes eren el 3% de les víctimes de tràfic.

Unes dones es recolzen contra un vidre. / APRAMP

Diners ràpids

Mora dibuixa el perfil d’aquestes dones espanyoles. «Són dones de classe treballadora, han perdut la feina, estan al carrer, en un estat de necessitat absolut, i els ofereixen diners ràpids per entrar en aquest món, les màfies les volen captar. Els prometen que només hauran de cuidar un pis, per controlar altres dones...».

Malgrat aquest augment de dones espanyoles, la gran majoria de les víctimes d’explotació sexual són estrangeres, de països molt pobres o amb greus crisis econòmiques i socials. «Estem veient cada vegada més dones de Veneçuela i la República Dominicana», remarca Mora. Les dades d’APRAMP indiquen que gairebé el 80% de les dones explotades sexualment a Espanya procedeixen d’aquests dos països més Brasil, Paraguai i Colòmbia. En canvi, les dones africanes prostituïdes, sobretot nigerianes, han desaparegut amb l’arribada del coronavirus i els confinaments. «Almenys no les estem veient, creiem que és possible que les estiguin explotant sexualment a les zones de trànsit o a les fronteres», explica.

Entren des de Portugal

Notícies relacionades

La ruta d’entrada de les dones per ser prostituïdes a Espanya també està variant. «Estan posant més dones per carretera, des de Portugal, així passen més desapercebuts», explica Rocío Mora.

L’informe reflecteix com les màfies que esclavitzen aquestes dones intenten fer diners fins i tot amb els ajuts anunciats pel govern per a les víctimes, l’ingrés mínim vital. L’oenagé, una de les impulsores d’aquesta ajuda per a les dones explotades sexualment, ha detectat «a través de testimonis de les dones» que algunes xarxes mafioses han tramitat «a través de locutoris» les peticions i documentació perquè cobrin l’ajuda. Els diners, alerten, poden acabar en mans de les mateixes màfies que exploten les dones si no es fa «un seguiment adequat» dels ajuts.