informe a peu de carrer

Sis de cada 10 prostitutes van començar a ser explotades sexualment quan eren menors

La policia detecta cada any 24 nenes víctimes de tràfic sexual al nostre país

Rocío Mora, directora d'Apramp: "Les màfies només ens deixen veure les majors d'edat; les menors són invisibles"

zentauroepp48966277 sociedad tema prostituci n firma  asociaci n apramp190721185123

zentauroepp48966277 sociedad tema prostituci n firma asociaci n apramp190721185123

5
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

No poden votar, tampoc comprar alcohol, ni conduir un cotxe; algunes dormen encara al costat d’un vell ninot de peluix, però totes han patit explotació sexual, han sigut esclavitzades per les xarxes de tràfic de dones, forçades a tenir sexe amb adults. Les menors prostituïdes a Espanya són una realitat invisible que creix cada any sense que existeixin dades oficials sobre elles. Rocío Mora, la directora d’Apramp, l’única oenagé que fa un estudi sobre el terreny i té una casa d’acollida només per a aquestes nenes rescatades, assegura que "una menor d’edat esclavitzada sexualment, genera moltíssims diners per a les màfies. Poden obligar-les a fer 20 serveis al dia, i cobren uns 40 euros per servei. Estan disponibles les 24 hores, a demanda".

Mora afirma que "a Espanya es paga més per les menors, cada vegada per nenes més joves, ja hem vist casos de 14 anys. I encara es cotitza més l’assumpte de la virginitat; que afecta sobretot a menors romaneses i nigerianes. Formen part d’un negoci molt lucratiu. Els bagassers a Espanya demanen cada vegada gent més jove, més vulnerable".

Aquest diumenge, sense anar més lluny, la Policia Nacional ha alliberat una nena nigeriana de 15 anys que estava sent explotada en clubs de Port Banús i Benalmádena, a Màlaga, amb unes altres cinc dones de la mateixa nacionalitat ja majors d’edat. En l’operació es van detenir 11 persones.

La Policia Nacional ha alliberat aquest diumenge una nena nigeriana de 15 anys que estava sent explotada a Màlaga

Les voluntàries i mediadores d’Apramp, moltes d’elles dones prostituïdes que van ser rescatades, entrevisten centenars de noies explotades cada any. El 2018 ho van fer amb 832 adultes. D’elles, 540 van assegurar que havien començat en aquesta sinistra indústria quan eren adolescents. És a dir, gairebé el 65% d’aquestes dones explotades encara avui van començar a ser-ho quan tenien menys de 18 anys. El percentatge va creixent cada any. El 2017, les dones prostituïdes que havien començat sent menors van ser el 64,5%; un any abans, les entrevistes amb les dones atrapades en aquestes xarxes van revelar que havien començat sent menors el 61,9%.

Invisibles

Les menors víctimes de tràfic sexual són "invisibles", diu Mora, i són "la punta de l’iceberg", segons va explicar el fiscal coordinador d’Estrangeria, Julián Sánchez Covisa. Les últimes dades oficials, de l’any 2015, recollien que 45 nenes havien sigut obligades a prostituir-se a Espanya, nou més que l’any anterior. Estimen que el 4 o el 5 per cent de les dones víctimes d’explotació sexual al nostre país són menors d’edat. Però són números enganyosos. Només a Madrid, Apramp, el 2018, va detectar i va entrevistar 51 menors d’edat que estaven sent explotades sexualment. No existeixen programes específics per a elles, que acaben sent tornades a les seves famílies –que en alguns casos són les que les prostitueixen o venen a la xarxa– o ingressades en centres de menors amb els ‘menes’. Allà són localitzades moltes vegades pels seus proxenetes, que tornen a reclutar-les.

"Les màfies només ens deixen veure les dones majors d’edat", afegeix Mora. I explica que, a diferència dels ‘menes’, els menors estrangers no acompanyats, aquestes nenes serien ‘mesas’ (menors estrangeres sempre acompanyades), però només per gent de la xarxa que les explota, per a la seva desgràcia. "Sempre hi ha algú que les acompanya a Espanya. Pot ser una tieta, una cosina, fins i tot la seva mare. Així aconsegueixen passar desapercebudes". Un veterà inspector de la Policia Nacional coincideix en això: "Les menors víctimes de tràfic sexual no estan als clubs, perquè se les veu, i els proxenetes poden anar a presó. Les oculten en pisos, en llocs més privats, s’ofereixen a amics i a gent de molta confiança". Els informes d’Apramp conclouen que "la prostitució infantil es 'ven’ al carrer, en restaurants, bars de karaoke, discoteques, locals de massatge, hotels i pisos privats, i utilitza internet com a mitjà de captació i difusió".

De Nigèria i Romania

Mora i la seva organització, Apramp, han rescatat en els últims 10 anys 52 menors d’edat dels carrers i pisos on exercien la prostitució a Espanya. Estudien i perfilen qui són aquestes nenes i elaboren una memòria anual "a peu de carrer" amb les dades que aconsegueixen. Aquest any han obert una casa d’acollida a Madrid, on ara viuen, es recuperen i estudien dues de les últimes nenes que van ajudar a sortir de la xarxa que les explotava sexualment, una menor nigeriana i una altra romanesa.

Són els dos països d’origen de la majoria de les nenes que acaben sent víctimes de tràfic sexual a Espanya. "És molt fàcil portar menors d’edat des de Romania. No hi ha fronteres, venen amb autobús. La mateixa família és moltes vegades la que entrega la nena. Hem vist casos de gitanos romanesos que venen la virginitat de les seves filles als traficants de persones per 4.000 o 5.000 euros i es treuen una boca per alimentar", explica amb cruesa l’investigador de la Policia Nacional.

En el cas de les menors nigerianes, solen arribar a Espanya procedents d’Itàlia, la primera escala del seu pas a Europa. Conscients que els clients demanen cada vegada noies més joves, els explotadors "obliguen les menors a dir-los la seva edat real per treure més benefici", segons Apramp.

Les màfies del tràfic de dones estan portant ja menors d’edat de Mali i altres països subsaharians, que venen en pasteres fins a costes espanyoles. També s’han rescatat de les xarxes menors d’edat nascudes a Colòmbia, República Dominicana, el Paraguai, el Camerun, Guinea Conakry, Costa d’Ivori, el Níger, la Xina i una minoria d’espanyoles, segons les dades de la Policia Nacional.

La majoria d’aquestes adolescents són captades "amb l’oferta d’iniciar estudis a Espanya o bé amb perspectives laborals en sectors ben remunerats". De vegades venen acompanyades d’un familiar i el seu objectiu és "ajudar la seva família al seu país i crear-se un projecte de futur", segons els informes d’Apramp.

Avortaments i embarassos

Notícies relacionades

Gairebé totes elles són obligades a tenir relacions sexuals sense protecció de cap tipus. Moltes acaben contraient malalties i algunes altres queden embarassades. Apramp ha entrevistat i ajudat a víctimes que han explicat que els donaven Cytotec, una pastilla per provocar avortaments, fins i tot amb embarassos de tres i quatre mesos. Algunes van acabar als hospitals i d’altres van donar a llum i immediatament van entregar el seu nadó en adopció, en el mateix moment del part, obligades per les xarxes de tràfic.

L’avidesa dels clients per aconseguir tenir sexe amb nenes cada vegada més joves ha donat origen també a una realitat denunciable i coneguda ja per la Policia Nacional. Persones que ofereixen (i venen) diverses vegades la virginitat de menors. L’última condemna a Espanya va ser contra un saragossà que va oferir per internet la virginitat d’una noia andalusa amb problemes psicològics que tenia retinguda en un pis. La policia la va rescatar quan, segons els seus capturadors, un home de Dubai ja havia accedit a pagar 5.000 euros per ser el primer en tenir sexe amb ella. El proxeneta va ser condemnat a tres anys de presó.