pobresa energètica

Condemnen una veïna de Lleida en situació vulnerable a pagar 5.400 euros a Endesa

La llei evita el tall de servei a persones sense recursos, però no eximeix de pagar la multa

zentauroepp42994393 alianza pobreza201006105355

zentauroepp42994393 alianza pobreza201006105355 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Jutjat de Primera Instància número 5 de Lleida a Dolors Ortiz, una lleidatana en situació de vulnerabilitat reconeguda, a pagar els 5.357,88 euros que deu a Endesa, un deute contret per factures impagades entre el 2015 i el 2018. Ortiz també ha de fer front a les costes del judici contra la companyia elèctrica.

Segons explica el diari ‘Segre’, la sentència estima la demanda de l’empresa contra Ortiz, que el 16 de setembre es va convertir en la primera persona vulnerable a Catalunya a anar a judici per l’impagament de subministraments.

Ortiz, de 52 anys, està divorciada i viu amb la seva filla.  Les dificultats econòmiques van provocar que comencés a impagar les factures dels subministraments el 2015, moment en què es va dirigir als Serveis Socials per tramitar l’informe de risc d’exclusió residencial, establert en la Llei 24/2015, i evitar el tall.

Arguments del jutge

El jutge es basa en l’argument que la llei de pobresa energètica evita el tall del subministrament a les persones vulnerables però que no eximeix del pagament del deute, sinó que preveu que les administracions han de trobar la solució per sufragar o abonar la quantitat pendent.

«La norma no justifica l’impagament de la reclamació ni l’incompliment del contracte, sinó que articula mecanismes per facilitar el compliment del vincle i el pagament dels consums deguts, preveient [...] els protocols per evitar els talls, els ajuts a fons perdut o els descomptes notables en els consums, corresponent articular aquests protocols i acords de col·laboració a l’administració», explica el rotatiu.

La resolució de la sentència no és ferma i pot ser recorreguda.

1,5 milions de llars amb problemes

Notícies relacionades

El 8,3% de llars espanyoles pateixen pobresa energètica, segons apunta  un estudi de la càtedra de Sostenibilitat Energètica de l’Institut d’Economia  de Barcelona (IEB) de la Universitat de Barcelona (UB). Si es té en compte que hi ha 18,4 milions de llars a Espanya, 1,5 milions no poden pagar els subministraments de llum, aigua o gas. 

De l’estudi, que analitza la pobresa energètica a Espanya entre el 2011 i el 2017 tenint en compte la renda disponible, es desprèn que Castella-la Manxa i Castella i Lleó són les comunitats que tenen una taxa de pobresa energètica més elevada, amb el 17,4% de la seva població en el primer cas i el 12,8% en el segon, mentre que a Catalunya se situa en el 7,4% i a les Canàries, el més baix, no arriba al 5% d’afectats.