COL·LECTIUS VULNERABLES

Un milió i mig de llars pateixen pobresa energètica a Espanya

Investigadors de la Universitat de Barcelona xifren en un 8,3% les famílies que no poden pagar els subministraments

Castella-la Manxa és la comunitat autònoma amb més afectats, i les Canàries, on es comptabilitzen menys

Fanalets. Manifestants reivindiquen mesures contra la pobresa energètica

Fanalets. Manifestants reivindiquen mesures contra la pobresa energètica / EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 8,3% de llars espanyoles pateixen pobresa energètica, segons apunta  l’estudi ‘La pobresa energètica a Espanya: aproximació des d’una perspectiva d’ingressos’, elaborat per la càtedra de Sostenibilitat Energètica de l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) de la Universitat de Barcelona (UB). Si es té en compte que hi ha 18,4 milions de llars en total, 1,5 milions no poden pagar els subministraments de llum, aigua o gas

L’estudi, que analitza la pobresa energètica a Espanya entre el 2011 i el 2017 tenint en compte la renda disponible, ha sigut presentat aquest dilluns per la Fundació Naturgy a Madrid. De les dades es desprèn que Castella-la Manxa i Castella i Lleó són les comunitats que tenen una taxa de pobresa energètica més gran, amb el 17,4 % de la seva població en el primer cas i el 12,8 % en el segon, mentre que a Catalunya se situa en el 7,4% i a les Canàries, el més baix, no arriba al 5%. 

Precisament,  Castella-la Manxa és on cal destinar més diners a energia, 1.398 euros anuals, seguida de Navarra (1.316) i Castella i Lleó (1.315). Canàries, amb 707 euros, és on les famílies tenen menys despesa energètica.

El cas del País Basc

Destaca el cas del País Basc, on el cost de l’energia se situa en 1.088 euros, tot i que la taxa de pobresa energètica és del 5,1% . En canvi, a Andalusia l’energia costa 937 euros de mitjana, però les persones que no la poden pagar supera la mitjana nacional, el 9,2% d’afectats.

Segons les dades obtingudes, la probabilitat que una llar es trobi en situació de pobresa energètica a Espanya augmenta un 9,3% quan el sustentador principal està aturat. El 22% de llars que no poden pagar els subministraments compten amb aturats. 

Notícies relacionades

Les autores destaquen que el perfil de les llars espanyoles en situació de pobresa energètica és que estan ubicats en àrees rurals o amb menor densitat de població; viuen en règim de lloguer; en edificis de 25 anys o més, i en zones amb condicions meteorològiques extremes de calor o fred; i són llars unipersonals o monoparentals, sustentades en bona mesura per dones.