Entitats socials demanen un pacte per la pobresa energètica abans d'eleccions

La Generalitat i Endesa continuen negociant com es pagarà el deute de les famílies pobres

Centenars de llars deixen de gastar subministraments mentre les empreses els reclamen els diners

zentauroepp52372319 soc200307125938

zentauroepp52372319 soc200307125938 / ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell

Si bé a Catalunya les més de 50.000 famílies pobres estan protegides per llei contra els talls de llum, el deute acumulat que tenen contret amb les empreses subministradores està generant l’efecte contrari: els vulnerables estan deixant d’utilitzar els subministraments més bàsics per por. Ho expliquen a El Periódico les entitats i moviments socials, que critiquen, a més, les trucades i cartes de recobrament que emeten les companyies de forma «assetjadora» a les llars vulnerables. Per això, exigeixen a Endesa i a la Generalitat que firmin un acord sobre com es financen les seves factures abans que es convoquin eleccions a Catalunya. 

«Dona’m una cosa que ja estigui cuinada, que no puc gastar corrent». És una de les frases que s’estan tornant a sentir a les cues dels bancs d’aliments per als més vulnerables. «Les famílies més pobres estan apagant el llum i la calefacció per no gastar, aquesta és la realitat que estem veient als domicilis», recalca Susanna Roig, la referent de la Taula del Tercer Sector en temes de pobresa energètica. Ho confirma també Maria Campuzano, portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica: «Les famílies estan vivint per sota del consum digne perquè no es poden permetre generar més deute amb les empreses», apunta. 

Segons dades d’Endesa, hi ha 25.000 llars a Catalunya que no poden pagar la llum i que els deuen 22 milions d’euros. Uns diners acumulats des de fa quatre anys, quan una llei aprovada per unanimitat en el Parlament impedia a les companyies tallar la llum als més vulnerables. Passat l’estiu, després d’una campanya d’Endesa que molts van titllar d’«amenaçadora», la Generalitat es va asseure amb l’empresa per negociar si han de ser les subministradores, o les administracions, les que assumeixin el cost de les factures dels més vulnerables. El Govern proposa que l’empresa condoni tot el deute acumulat fins avui, i en el futur les administracions i la companyia es reparteixin el cost de la llum a les llars més pobres, perquè la despesa no hagi de recaure en aquestes. 

Mentre no hi ha acord, les companyies s’encarreguen de recordar el deute acumulat a les famílies més pobres perquè la paguin com al més aviat possible. «Reben trucades i cartes d’impagament constantment, això és assetjament», denuncia Campuzano. Un fet que també corrobora Roig. «Estan generant una angoixa en les famílies que és innecessària». Preguntat per la qüestió, un portaveu de la companyia reconeix aquestes notificacions d’impagaments, cosa que, recorda, «en cap cas és il·legal»

Sobre la negociació amb la Generalitat, Endesa és taxativa. «No ens aixecarem de la taula fins que hi hagi un conveni», es compromet un portaveu de l’empresa a Catalunya. I és que els primers contactes van començar fa gairebé mig any. Un fet, doncs, que demostra que la proposta de conveni que va fer el conseller Chakir el Homrani no ha agradat a l’empresa. Sobretot la part que diu que Endesa haurà de fer front al deute acumulat fins a dia d’avui en solitari.

«S’està treballant, sabem que s’està treballant», afirmen les entitats socials, que han promès al Govern no dir ni piu de tot el procés negociador, a canvi que els mantinguin informats de la negociació. Els intercanvis d’impressions són constants. Però sí que demanen «pressa» a la Generalitat, ja que temen que les eleccions es carreguin aquest pacte.  

Notícies relacionades

«Els processos electorals fan que tot es pari: esperar els nomenaments, la burocràcia... seria una llàstima que es perdi aquesta oportunitat, s’han fet grans avenços», assenyala Roig. «Ens han promès que fins i tot en un govern en funcions pot continuar negociant, tot i que l’empresa sí que pot retirar-se de la taula negociadora amb aquesta excusa», assenyala Campuzano. 

De fet, per pressionar contra la companyia, els activistes de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica han protestat davant la seu la seva seu, i han pressionat perquè centenars d’ajuntaments catalans aprovin mocions per demanar rapidesa i responsabilitat a l’empresa.