21.000 LLARS AFECTADES

La Generalitat retreu a Endesa la pobresa energètica

El Govern demana a l'elèctrica que condoni el deute a les famílies més vulnerables

La companyia demana «flexibilitat» per arribar a un pacte per cofinançar els pagaments

23172400 59

23172400 59 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat redobla la pressió contra Endesa perquè condoni el deute energètic a les famílies vulnerables que no poden pagar la factura de la llum. El Govern, acompanyat per ajuntaments i entitats socials, es nega a destinar ni un sol euro en aquest deute previ, però Endesa exigeix un cofinançament per firmar qualsevol pacte. La crisi econòmica després de la pandèmia ha sumit 850.000 persones més en la vulnerabilitat i ha generat una enorme angoixa a les llars que no poden pagar els rebuts.

Des del 2015, Catalunya és l’única comunitat que prohibeix tallar la llum per no pagar els rebuts a les famílies més vulnerables. No obstant, continua sent un enigma quina entitat ha d’assumir aquesta despesa acumulada, que només en el cas de la companyia Endesa afecta 21.000 llars, i que suma 25 milions d’euros. Fa un any, i després d’una campanya de la companyia titllada d’«amenaçadora», Endesa es va obrir a negociar amb el Govern la gestió d’aquestes factures impagades. Van pactar que la companyia abonaria la meitat, la Generalitat el 25% i els ajuntaments l’altre 25%, i que els casos es gestionarien a través d’una base de dades digital creada pel Govern.

Res fa pensar que l’acord estigui a punt de firmar-se. El Govern vol que la companyia elèctrica assumeixi tot el deute previ. I Endesa s’hi nega en rodó.  

Notícies relacionades

«La situació social actual no ens permet destinar recursos públics a saldar el deute d’una companyia privada, i a més generada per una falta de voluntat de negociar», va sentenciar ahir el conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, en roda de premsa. Una declaració que va ser ratificada per la regidora de vivenda de Barcelona, Lucía Martín, la diputada de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, la vicepresidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector, Sira Vilardell, i el col·lectiu Aliança contra la Pobresa Energètica (APE). «Aquest semestre han augmentat un 45% els guanys, amb 1.128 milions d’euros, ¿com s’atreveixen a dir que no poden afrontar 25 milions d’euros per ajudar aquestes famílies?», es queixava María Campuzano, de l’APE.

«No és un problema de diners, però la Generalitat ha de ser més flexible», responen fonts de la companyia a EL PERIÓDICO. L’empresa està disposada a continuar negociant «tot el que faci falta», però demana que el deute previ que afecta ja 21.000 llars es cofinanci amb diners públics. «Era i és condició indispensable i necessària», va insistir ahir l’empresa en un comunicat.