REPERCUSSIONS DE LA PANDÈMIA

'Hackers' xinesos van robar dades de la vacuna espanyola contra la Covid-19

Fa mesos que països occidentals, junt amb els EUA, denuncien atacs cibernètics de la Xina i de Rússia a centres d'investigació

01/04/2020 Un trabajador de un laboratorio trabaja para hallar una vacuna contra el coronavirus

01/04/2020 Un trabajador de un laboratorio trabaja para hallar una vacuna contra el coronavirus / Peter Steffen/dpa (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

‘Hackers’ xinesos han robat informació a centres espanyols que treballen en la investigació d’una vacuna per a la Covid-19. La carrera per aconseguir la vacuna contra el Covid-19 ha provocat una campanya d’atacs cibernètics «especialment virulenta» contra el sector sanitari, la indústria farmacèutica i els centres d’investigació a Espanya i la resta del món impulsada per «actors estatals o no».

Així ho ha explicat la directora del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Paz Esteban, en la seva intervenció en el seminari de Seguretat i Defensa, organitzat per l’Associació de Periodistes Europeus amb el títol ‘Amenaces des del ciberespai’. «La pugna per la vacuna és un al·licient més que sobrat perquè actors, estatals o no, hagin emprès una campanya d’atacs especialment virulenta no només a Espanya, sinó a tots els països», ha explicat.

Segons la directora del CNI, «Espanya, per se i com a membre d’organismes internacionals com l’OTAN o la UE, continua sent objecte de constants intents d’atacs de part d’actors estatals o de grups esponsoritzats per ells, i no és previsible que aquesta tendència deixi de créixer». Per això, «el CNI no ha baixat la guàrdia» i des del març s’esforça per garantir la ciberseguretat dels serveis públics, especialment el sanitari i el teixit industrial i productiu, ha assegurat.

Esteban ha explicat que el CNI ha compartit informació amb els serveis de seguretat d’altres països sobre les activitats de «ciberespionatge, que tots hem patit sobre organismes nacionals i les institucions involucrades en les investigacions per desenvolupar la vacuna».

Segons Esteban, aquests grans atacs solen ser patrocinats per «Estats o per grans grups cibercriminals cada vegada més difícils d’identificar», ja que dediquen grans recursos tècnics i econòmics a l’ocultació del seu origen real. Així, els Estats solen treballar amb estructures d’intel·ligència o amb ‘proxies’ com empreses tecnològiques, ‘hackers’ o ciberdelinqüents de qui es val per ocultar-se i executar accions ofensives que no poden ser fàcilment atribuïbles.

La Xina i Rússia en el punt de mira

De fet, no és la primera vegada que es produeixen o es denuncien atacs informàtics als països que treballen en la vacuna per al coronavirus. La majoria d’aquests atacs cibernètics procedeixen de la Xina i Rússia. En molts casos es tracta d’entitats estatals, però també hi ha universitats i organitzacions criminals que comercien amb la informació. 

Els EUA són un dels països que està més vigilant davant aquests atacs cibernètics. Ja a l’abril, al primer pic de la pandèmia, l’FBI va denunciar atacs cibernètics de governs a centres dels EUA que investigaven una vacuna per al coronavirus. I va acusar els esmentats governs de pagar ‘hackers’ per obtenir la informació. Al maig, els EUA ja van apuntar directament la Xina per intentar ‘piratejar’ les investigacions de la vacuna. 

Notícies relacionades

El juliol passat, els governs dels Estats Units, el Regne Unit i el Canadà van acusar pirates informàtics russos vinculats a la intel·ligència del Kremlin d’estar al darrere d’atacs a laboratoris dels tres països «per robar informació i propietat intel·lectual relacionada amb el desenvolupament i les proves de vacunes per a la Covid-19», segons notes d’advertència emeses per les autoritats dels tres països.

Aquell mateix mes, el Govern dels EUA va presentar càrrecs contra dos pirates informàtics xinesos que acusa d’intentar robar dades de la vacuna contra la Covid-19 a empreses d’almenys 11 països, entre els quals Espanya, Alemanya i Corea del Sud. Els ‘hackers’, identificats com Li Xiaoyu, de 34 anys, i Dong Jiazhi, 33 d’anys, els dos residents a la Xina, han sigut acusats d’11 càrrecs criminals en un tribunal de l’estat de Washington.