Lluita contra el coronavirus

La Xina anuncia vacunacions en massa al novembre o desembre

Cinc de les nou vacunes que ja han entrat en la tercera i última fase de proves són del gegant asiàtic

El país suma ja un mes sense contagis locals i la desena que ha tingut són de nacionals tornats de l'estranger

zentauroepp54935618 commuters wearing face masks to help curb the spread of the 200915194741

zentauroepp54935618 commuters wearing face masks to help curb the spread of the 200915194741 / Andy Wong

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La Xina suma un mes sense contagis locals, prepara les vacunacions en massa i el seu consum intern ha pujat per primera vegada des dels dies més crus de la pandèmia. El nombre d’infectats es desboca al món, aixecades ja les quarantenes més estrictes i amb l’amenaça de rebrots amb el fred, mentre la Xina corre cap a la sortida i disfruta d’una nova normalitat que s’assembla molt a l’anterior. 

Els xinesos podran ser vacunats al novembre o el desembre, ha avançat avui el Centre de Control de Malalties i Prevenció. La seva cap de bioseguretat, Wu Guizhen, ha revelat que no ha patit cap efecte secundari ni dolor ressenyable des que fos injectada a l’abril. «Esperem que sigui efectiva durant un període d’un a tres anys (...) però els resultats han de ser observats durant un temps més llarg», ha afirmat a la televisió pública.  

La Xina s’avançarà, si es compleixen els plans previstos, als pronòstics més optimistes de l’OMS i del gruix d’experts. Va ser la primera en patir la pandèmia i en investigar la cura i serà també la primera en blindar la seva població. Cinc de les nou vacunes que ja han entrat en la tercera i última fase de proves són xineses, segons l’OMS. En la seva recerca convergeix el múscul públic amb la iniciativa privada. 

La farmacèutica nacional, Sinopharm, està desenvolupant tres vacunes al costat de la companyia Sinovac, mentre l’empresa privada CanSino Bilogics s’ha aliat amb l’Exèrcit per tirar endavant la quarta. Wu no va aclarir quina d’elles serà l’elegida per a la imminent campanya de vacunació. També és en proves un esprai nasal que desenvolupa la Universitat de Hong Kong amb investigadors de l’interior.  

Major productora

La producció en massa no serà problemàtica per a la fàbrica global. La Xina és la productora més gran del món, amb una quarantena d’empreses i una capacitat anual conjunta de mil milions de dosi en condicions normals. Servirien per cobrir als dos terços de la població nacional i no és improbable que el Govern ordeni agilitar-ne la producció, com va ocórrer amb les mascaretes i la resta de material de protecció mesos enrere.

D’allà també sortiran les que el president, Xi Jinping, ha promès a Llatinoamèrica, l’Àfrica i el sud-est asiàtic, juntament amb crèdits tous per pagar-les. «Serà el nostre regal per al món», va aclarir Xi. Dues plantes ja han rebut l’aprovació per produir la vacuna i ben aviat se la concedirà a la tercera, ha revelat Wu.  

La Xina va començar al juny les vacunacions en militars i en els gremis més exposats com metges i funcionaris duaners. El full de ruta preveu ampliar-les als mercats d’aliments, el sector de serveis i el transport per crear un cinturó d’immunitat abans d’ampliar-la a la resta.  

L’anunci coincideix amb l’absència d’infeccions locals en un mes. La desena de contagis corresponen a xinesos tornats de l’estranger i que van ser detectats en els tests practicats a l’aeroport o en la preceptiva quarantena de dues setmanes, complerta normalment en un hotel i sense possibilitat d’obrir la porta de l’habitació més que per recollir la safata de menjar.

Notícies relacionades

Els últims rebrots, localitzats a la ciutat costanera de Dalian i a la província oriental de Xinjiang, van ser sufocats amb promptitud. En aquest moment, només es pot consignar un petit focus a Ruili, una ignota ciutat propera a Birmània, causat per dos birmans que van travessar il·legalment la porosa frontera. Les autoritats han segellat la ciutat i han ordenat la tancada domiciliària, practiquen tests als 200.000 habitants, han confiscat barcos i augmentat les patrulles nocturnes. 

La dràstica fórmula xinesa, que busca l’aniquilació immediata de la pandèmia i no el seu control, ha mostrat escenes que en una altra latitud serien insensates. Pels carrers es veuen cada vegada més xinesos amb la cara despullada i a les zones d’oci s’ajunten multituds. La tornada del més semblant a la normalitat que s’esbomba avui al món continua traduint-se en l’economia. La Xina ha anunciat que les vendes minoristes, l’indicador més fiable del consum intern, van pujar a la fi a l’agost. 

Temes:

Xina Coronavirus