TENSIÓ GEOPOLÍTICA

Acusats dos 'hackers' xinesos de robar dades sobre la vacuna de la Covid-19

Els fiscals dels Estats Units creuen que els pirates han atacat empreses d'11 països, entre els quals Espanya

zentauroepp53027433 cybercrime  hacking and technology concept   male hacker in 200721185155

zentauroepp53027433 cybercrime hacking and technology concept male hacker in 200721185155 / lev dolgachov

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern dels EUA ha presentat aquest dimarts càrrecs contra dos pirates informàtics xinesos que acusa d’intentar robar dades de la vacuna contra la Covid-19 a empreses d’almenys 11 països, entre els quals Espanya, Alemanya i Corea del Sud.

Els ‘hackers’, identificats com Li Xiaoyu, de 34 anys, i Dong Jiazhi, 33 anys, tots dos residents a la Xina, han sigut acusats d’11 càrrecs criminals en un tribunal de l’estat de Washington.

Tots dos han atacat 13 empreses localitzades als EUA i 12 companyies a l’estranger que estaven investigant una vacuna, segons ha explicat en roda de premsa un dels fiscals implicats en la investigació, William D. Hyslop, que no ha donat detalls de quines empreses eren.

En l’informe, per exemple, s’explica que un dels atacs cibernètics es va dirigir contra una «empresa espanyola d’electrònica i de defensa» i que, el mes de març del 2020, els pirates xinesos van aconseguir robar aproximadament 900 gigabytes d’informació sobre tecnologia per al sector civil i de defensa.

En total, segons Washington, les víctimes s’ubiquen en almenys 11 països: Els EUA, Austràlia, Bèlgica, Alemanya, el Japó, Lituània, els Països Baixos, Corea del Sud, Espanya, Suècia i el Regne Unit.

En el cas dels EUA, els pirates informàtics xinesos van atacar, entre d’altres, una empresa localitzada a Massachusetts, el nom de la qual no s’esmenta però que podria ser Moderna.

La primera a provar la vacuna en humans

Es considera que els assajos de Moderna estan entre els més avançats, ja que va ser la primera a provar la seva vacuna en humans.

El 13 de maig, l’FBI i una altra agència de la intel·ligència dels EUA ja van assegurar en un informe que pirates informàtics xinesos estaven atacant els centres d’investigació nord-americans per robar informació sobre les vacunes i els tractaments que s’estan provant per al coronavirus.

Notícies relacionades

També la setmana passada, el Regne Unit, els EUA i el Canadà van afirmar que pirates informàtics vinculats a l’agència russa estaven intentant robar informació de la vacuna, una cosa que el Kremlin nega.

La tensió entre els EUA i la Xina ha augmentat en els últims mesos atiada per la pandèmia de coronavirus, en la qual els dos països es culpen mútuament.