condemnat «penedit»

Cadena perpètua per a l''assassí del Golden State'

L'expolicia Joseph DeAngelo estava acusat de 13 assassinats i més de 40 violacions durant les dècades de 1970 i 1980

Joseph James DeAngelo, known as the Golden State Killer, apologizes to his victims and the families of the victims he killed more than four decades ago, at his sentencing hearing held at CSU Sacramento in Sacramento, California, U.S. August 21, 2020. Santiago Mejia/Pool via REUTERS

Joseph James DeAngelo, known as the Golden State Killer, apologizes to his victims and the families of the victims he killed more than four decades ago, at his sentencing hearing held at CSU Sacramento in Sacramento, California, U.S. August 21, 2020. Santiago Mejia/Pool via REUTERS / SANTIAGO MEJIA/POOL (via REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’expolicia Joseph DeAngelo, conegut com el ‘Golden State Killer’ per terroritzar Califòrnia amb 13 assassinats i més de 40 violacions, va ser sentenciat aquest divendres als EUA a cadena perpètua sense possibilitat de sortir en llibertat condicional.

«El senyor DeAngelo passarà la resta de la seva vida natural i finalment trobarà la mort rere els murs d’una penitencieria de l’estat», va sentenciar el jutge Michael Browman en un tribunal de Sacramento.

Tres dies de desenes de testimonis de supervivents i familiars

Vestit de blanc, amb mascareta i en cadira de rodes, DeAngelo va escoltar la condemna després de tres dies de desenes de testimonis dels supervivents i els familiars de les víctimes que l’acusat va atacar durant les dècades de 1970 i 1980. Ajudat pels policies que el custodiaven, l’anomenat ‘Golden State Killer’ es va aixecar, es va treure la mascareta i va dir: «Estic veritablement penedit». I va tornar a seure.

Amb la condemna d’avui acaba un periple de gairebé 45 anys des que DeAngelo va començar una aterridora llista d’assassinats, que va començar el 1975 amb un instructor universitari que buscava frustrar el segrest de la seva filla.

Es deslliura de la pena de mort per declarar-se culpable

DeAngelo, de 74 anys, capturat l’abril del 2018ha evitat la pena de mort després de declarar-se culpable el juny passat. El seu acord de culpabilitat inclou 53 atacs a 87 víctimes en 11 comtats tant del nord com del sud de Califòrnia.

També va admetre públicament dotzenes d’agressions sexuals més, però el termini de prescripció havia expirat i no se’l va poder jutjar per aquestes. Segons els registres oficials del Buró Federal d’Investigacions (FBI), les víctimes tenien entre 13 i 41 anys.

La pregunta del jutge

Tot i que va dir que no acostumava a fer comentaris després dels seus veredictes, Browman va fer una excepció i va preguntar al sentenciat: «¿És capaç de comprendre el dolor i l’angoixa que va causar?». El jutge va recalcar que «quan una persona comet actes monstruosos és necessari tancar-la perquè mai pugui fer mal a cap altra persona innocent».

A DeAngelo el van enxampar gràcies a l’ADN que un dels seus parents va deixar en un banc que es dedica a establir l’herència genealògica. Les autoritats el van arrestar a casa seva al nord de Califòrnia, on vivia sense despertar sospites.

Lligada i emmordassada

Aquesta setmana, l’acusat va haver de fer front als testimonis dels supervivents i familiars de les víctimes. Una dona que DeAngelo va violar quan tenia 15 anys, mentre la seva germana estava lligada a l’habitació contigua, va dir: «Em va colpejar diverses vegades al cap abans de lligar-me i emmordassar-me».

La filla d’una víctima va recordar que DeAngelo va atacar la seva mare per darrere el 4 de setembre de 1976. La víctima estava separada del seu marit i vivia a casa del seu pares amb els seus tres fills de 7, 11 i 14 anys. Segons el relat, l’atacant li va trencar el nas i va patir una commoció cerebral quan el seu cap va picar contra terra, i tot i que va quedar desmaiada DeAngelo la va despertar amb amenaces i la va violar a punta de ganivet.

Por de ser trobada

Notícies relacionades

«El bony al meu nas mai va desaparèixer», va dir en la declaració la dona, anomenada Patricia. «Vaig aprendre a acceptar-lo com a part del meu rostre». DeAngelo va robar la cartera i la identificació de la víctima, que va viure durant anys amb la por que la trobés i li fes mal a ella o als seus fills.

Browman va dir als afectats que té «la més sincera esperança que amb l’oportunitat de ser escoltats trobin alguna solució, una mica de pau i, amb sort, una mica de justícia, per imperfecta que sigui».